Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ακαταμάχητη Tortilla Española!

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςαυγά, πατάτες, Ισπανία

Οι Ισπανοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνων που προτιμούν την τορτίγια με κρεμμύδι και εκείνων που την προτιμούν χωρίς. Εμείς την προτιμάμε με κρεμμύδι γι' αυτό η συνταγή που ακολουθεί το περιλαμβάνει. Αν δεν σας αρέσει, παραλείψτε το.

Πριν συνεχίσω, να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η τορτίγια δεν είναι αυτή που ξέρουμε από το μεξικάνικο φαΐ, η λεπτή ανάλατη πίτα από καλαμπόκι. Η τορτίγια της Ισπανίας είναι μια μορφή ομελέτας. (Την ομελέτα που ξέρουμε εμείς, στην Ισπανία τη λένε Francesa, Γαλλική).
Δεύτερον ότι  η Tortilla Española ή «Tortilla Patatas» (όπως την αποκαλούν σε περιοχές όπως η Καταλονία ή η Χώρα των Βάσκων για να της στερήσουν εθνικό χαρακτήρα) αποτελεί, με συνοδεία μιας σαλάτας, το πιο κοινό βραδινό φαγητό σε όλη τη χώρα. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό και το βραδινό είναι το απλό, ελαφρύ σπιτικό.

Εδώ στη Μαδρίτη, κατά τις εννιάμιση το βράδυ, αρχίζει να ακούγεται στον φωταγωγό της πολυκατοικίας το ντίγκι-ντίγκι του χτυπήματος των αυγών από διάφορα διαμερίσματα. Κρύα, τρώγεται και ως tapas (μεζές) καθ' όλη την διάρκεια της μέρας.

Υλικά - για 2-3 μερίδες βραδινό, 6 μερίδες μεζέ

  • 4 αυγά
  • 5 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρές φλούδες
  • 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού καλό ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Οδηγίες

Σε μη κολλητικό τηγάνι 25 πόντων βάζουμε το λάδι σε μεσαία φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα αλατίζουμε ελαφριά.
Ανακατεύουμε (φέρνοντας τα πάνω κάτω) δυο-τρεις φορές επί δύο λεπτά περίπου για να απλωθεί το λάδι και ν’ αρχίσουν να γίνονται παντού και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Τις ψήνουμε επί 20 περίπου λεπτά ανακατεύοντας (κατά τον ίδιο τρόπο) 3-4 φορές (κατά το τέλος θα έχουν αρχίσει να κομματιάζονται).
Έχουν γίνει όταν όλες οι πατάτες είναι μαλακιές και μερικές έχουν αρχίσει και ροδίζουν.
Με τρυπητό κουτάλι τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Στο τηγάνι αφήνουμε το μισό λάδι και το άλλο μισό το κρατάμε χώρια.

Εν τω μεταξύ έχουμε χτυπήσει τα αυγά αρκετά για να αναμιχθούν καλά (δεν είναι ανάγκη να αφρίσουν).
Στο μπολ με τα αυγά προσθέτουμε τις στραγγισμένες πατάτες (αφού πρώτα τις δοκιμάσουμε για αλάτι) και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται.
Υψώνουμε τη φωτιά κάτω απ το τηγάνι και όταν το λάδι αρχίσει να καπνίζει προσθέτουμε το μίγμα. Το ψήνουμε για ένα περίπου λεπτό.

Καλύπτουμε το τηγάνι μ’ ένα μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίζουμε την τορτίγια στο πιάτο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και επιστρέφουμε την τορτίγια από την άψητη πλευρά.
Ψήνουμε για ένα περίπου λεπτό ακόμα (παραπάνω αν τη θέλετε στεγνή αλλά κανονικά τρώγεται ζουμερή- baveuse).

Σερβίρουμε σε καθαρό πιάτο και τρίβουμε από πάνω το πιπέρι. Κόβεται σε τέταρτα ή όγδοα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'