Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Τα ΒορΟινά στην Αθήνα για 19η χρονιά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ωραία, νόστιμη και γρήγορη μηλόπιτα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμηλόπιτα, εύκολη μηλόπιτα, Blitz-Apfelkuchen, γερμανική συνταγή

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Στα μέσα του φθινοπώρου η ζέστη είναι καλοκαιρινή και οι ειδήσεις άθλιες, με φόβους για ανεξέλεγκτες εξελίξεις· τα μήλα στο καλάθι μου μπόλικα. Θα φτιάξω μηλόπιτα, εύκολη και γρήγορη, σήμερα. Μια τέτοια είναι η γερμανική Blitz-Apfelkuchen ή  Bliz-Apfeltorte, μια μηλόπιτα γρήγορη σαν αστραπή (Blitz) και ωραία και πάρα πολύ νόστιμη.

Υπάρχουν κάτι μαγειρικά βιντεάκια με την εκτέλεση της συνταγής σε χρόνο dt, όσο διαρκεί μια αστραπή, ας πούμε· έστω κάτι περισσότερο, 7-10 λεπτά λένε (με το χρονόμετρο...)  Εγώ πάλι θα προτιμήσω μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή, που η εκτέλεσή της διαρκεί περίπου ένα μισάωρο προσπαθώντας να διώξω από το μυαλό μου την προκατάληψη.

Με το που είδα το όνομα της συνταγής το μυαλό μου πήγε στο Μπλίτσκριγκ· ή μήπως έγινε ανάποδα;  Πόλεμος-αστραπή, Μπλιτσκριγκ, Μπλιτς-Απφελκούχεν. Η μηλόπιτα, όμως, είναι ένα γλυκό, που μαλακώνει, γλυκαίνει, ημερεύει, ενώνει· και όσο πιο γρήγορα γίνεται τόσο πιο ελκυστική είναι. Γιατί, λοιπόν, να μην είχε προϋπάρξει η μηλόπιτα-αστραπή του αστραπιαίου πολέμου, σκέφτομαι, βάζοντας το ταψί στο φούρνο...

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Apfel-Blitzkuchen

Υλικά

  • 100 γρ ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο μαλακό
  • 2 αβγά (κρόκοι και ασπράδια χωριστά)
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.τ.σ. μπράντι ή ρούμι
  • 200 αλεύρι ΓΟΧ
  • 1 κ.τ.σ. baking powder
  • ½ κ.τ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 1 κιλό μήλα
  • Κανέλα και μαύρη ζάχαρη για πασπάλισμα
  • Στρογγυλή φόρμα ή πυρέξ διαμέτρου 22 εκ.

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω στη μέση, τα χαράζω χωρίς να τα χωρίσω, τα ραντίζω με χυμό λεμονιού και τα αφήνω στην άκρη.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάω τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτω τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους έναν – ένα, χτυπώντας συνεχώς. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, το baking και τη σόδα ενσωματώνοντάς το με μαρίζ και τέλος προσθέτω το γάλα και το μπράντι και ανακατεύω τόσο ώστε να έχω έναν απαλό χυλό.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Βουτυρώνω και αλευρώνω τη φόρμα (ή σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί  κουζίνας. Τινάζω να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.

Αδειάζω στη φόρμα τον χυλό, πασπαλίζω με κανέλα και καστανή ζάχαρη και τακτοποιώ τα μήλα. Πασπαλίζω πάλι με κανέλα και ζάχαρη

Ψήνω στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. Στον φούρνο μου, μετά από μισή ώρα χρειάζεται να χαμηλώσω τη φωτιά στους 170 βαθμούς και να αυξήσω τον χρόνο στα 45-50 λεπτά.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Προαιρετικά, όταν κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'