Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ηλιόσπορος o ευεργετικός

του Ορέστη Δαβία Wikiηλίανθος, ηλιόσπορος

Περίπου μία δεκαετία μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, σε κάποιες από τις λίμνες της περιοχής δοκιμάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοεξυγίανσης: πάνω σε σχεδίες φυτεύτηκαν χιλιάδες ηλίανθοι με σκοπό την απορρόφηση ραδιενεργών στοιχείων δια μέσου των ριζών τους. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο ηλίανθος ασφαλώς και δεν επιλέχτηκε τυχαία για μια τέτοια αποστολή. Παρότι η παραδοσιακή θεραπευτική τέχνη της Αγιουρβέδα τον γνώρισε μόλις πριν από τρεις αιώνες, καθώς πρόκειται για φυτικό είδος με πατρίδα του τη Βόρεια Αμερική, διαπίστωσε γρήγορα πως το ηλιέλαιο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο καθαρισμού από τοξικούς παράγοντες. Συστήνει έτσι, ιδιαίτερα σε όσους είναι επιβαρυμένοι με βαρέα μέταλλα (επειδή ίσως έχουν πολλά σφραγίσματα με υδράργυρο στο στόμα τους ή γιατί πίνουν νερό που περνά από παλιούς σωλήνες μολύβδου κ.α.), μόλις ξυπνούν να κάνουν για λίγα λεπτά μπουκώματα με μια κουταλιά του και μετά να τη φτύνουν.

Αλλά και ο ηλιόσπορος χρησιμοποιείται σε προϊόντα προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας. Επίσης, δύο μόνο κουταλιές του περιέχουν περίπου 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η τακτική κατανάλωση της οποίας έχει θετική επίδραση σε περιπτώσεις αυξημένης χοληστερόλης και αρτηριοσκλήρυνσης.

Μπορείτε να κάνετε τους ηλιόσπορους νοστιμότερους χωρίς να μειώσετε την θρεπτική τους αξία καβουρδίζοντάς τους ελαφρά σε στεγνό τηγάνι και προσθέτοντάς τους μετά σε σαλάτες και πιλάφια ή ακόμα να τους απολαύσετε σκέτους. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα διαθέτουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ επίσης καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στην ομορφιά. Αν λοιπόν διαπιστώσατε πως το δέρμα σας γίνεται ολοένα πιο ξηρό και στο πρόσωπό οι ρυτίδες σαν να βαθαίνουν είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να καταναλώνετε ηλιόσπορο τακτικά.

Δοκιμάσετε τους επίσης στη μορφή που εγώ τους προτιμώ, ως φύτρα, καθώς η γεύση τους γίνεται τότε ακόμα πιο πλούσια και πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά αφομοιώνονται καλύτερα. Δικαίως μάλιστα θεωρούνται πολύ δυναμωτική τροφή. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται καθώς φυτρώνουν είναι εντυπωσιακή, σε δυο μόλις μέρες πετάνε ρίζα και είναι τότε έτοιμοι, μη τους αφήσετε λοιπόν για πολύ παραπάνω, γιατί γρήγορα πικρίζουν. Την υπερβολική χρήση του ηλιόσπορου, τέλος, ας αποφεύγουν όσοι είναι «θερμόαιμοι» και αψίθυμοι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει υπερδιέγερση και βασανιστική αϋπνία. 

Πρόσφατα άρθρα του Ορέστη Δαβία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'