Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Grape travel: Στη Βιέννη με τον Φριτς Βίνινγκερ

Grapemag WikiGrape Travel, Grape magazine, Fritz Wieninger, Gemischter Satz, αυστριακά κρασιά, Βιέννη, Wien Wein

Ο Φριτζ Βίνινγκερ είναι πρωτεργάτης της αναβίωσης του παραδοσιακού βιεννέζικου κρασιού (Αρχείο Fritz Wieninger)
Ο Φριτζ Βίνινγκερ είναι πρωτεργάτης της αναβίωσης του παραδοσιακού βιεννέζικου κρασιού (Αρχείο Fritz Wieninger)

«Ολη η Βιέννη σε ένα κρασί», λέει ο βιεννέζος οινοποιός Φρίτς Βίνινκγκερ, προσφέροντάς μας ένα ποτήρι «Gemischter Satz», το παραδοσιακό βιεννέζικο κρασί. Φτηνό και υποτιμημένο όταν το σέρβιραν χύμα στα καπηλειά και στις ταβέρνες της πόλης, σήμερα είναι ένα κρασί με ταυτότητα και μοναδικά χαρακτηριστικά· ένα σύγχρονο προϊόν. Πρωτεργάτης της αναβίωσης του ιδιαίτερου blend είναι ο Βίνινγκερ, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που τον ακολούθησαν, κατάφερε να το φέρει στο προσκήνιο.

Μέσα από τέτοιες προσπάθειες άλλαξε τα τελευταία χρόνια το κρασί στη χώρα. Η Αυστρία είναι ταυτισμένη στο μυαλό του κόσμου με πολλά διαφορετικά πράγματα και σίγουρα το κρασί δεν είναι το πρώτο από αυτά. Η μουσική, οι Αλπεις με τα σαλέ και το σκι, τα σνίτσελ και τα στρούντελ, τα λαχταριστά γλυκά με μήλο, η ιστορία και οι τέχνες πιθανότατα θα απαντηθούν πιο εύκολα σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών. Οι περισσότεροι ξέρουν τον Μότσαρτ και το Σάλτσμπουργκ αλλά όχι τα Grüner Veltliner από το Kρεμς.

Και όμως. Χώρα με μεγάλη οινική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η Αυστρία φαίνεται να καθιερώνεται στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού. Εκεί που με δυσκολία έβρισκε κανείς μέχρι πρόσφατα πληροφορίες και αναφορές στον διεθνή ειδικό Τύπο για τα κρασιά της, σήμερα η σημαία με τις άσπρες και κόκκινες λωρίδες φιγουράρει στα ράφια ενημερωμένων καταστημάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα αυστριακά κρασιά έχουν βγει από τα «others» και αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στις λίστες των εστιατορίων. Κατακτούν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις. Αρθρογράφοι αναφέρονται όλο και πιο συχνά στο «οινικό θαύμα».

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο για την αυστριακή παραγωγή κρασιού, τις τοπικές ποικιλίες και τη συζήτηση με τον  Φρίτς Βίνινκγκερ, τον πρωτεργάτη του εγχειρήματος Wien Wein (Κρασί της Βιέννης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Grapemag

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'