Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

40 χρόνια «Τριζόνι» στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη

της Κικής Τριανταφύλλη WikiΑστέριος Σούσουρας, «TRIZONI Exclusive», «Trizoni sea treasures», Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, Κρυοπηγή Χαλκιδικής

Τα εστιατόρια «Trizoni» γιορτάζουν φέτος 40 χρόνια δημιουργικής ψαροφαγίας (Facebook/Trizoni Exclusive)
Τα εστιατόρια «Trizoni» γιορτάζουν φέτος 40 χρόνια δημιουργικής ψαροφαγίας (Facebook/Trizoni Exclusive)

Το 1983, ο Γιώργος Σούσουρας,  ένας θρυλικός ψαροντουφεκάς από την Κρυοπηγή Χαλκιδικής, μετέτρεψε την ωραία αυλή του σπιτιού του σε στέκι ψαροφάγων, το οποίο σύντομα θα εξελισσόταν σε ψαροταβέρνα περιωπής, ξακουστή σε όλη τη χώρα και πέρα από τα σύνορά της, χάρη στο εκλεκτό φαγητό της και το ωραίο περιβάλλον. Και το όνομά αυτής; «Τριζόνι», από το τραγούδι των τριζονιών, που ακουγόταν τα βράδια, ενώ ο Σούσουρας έριχνε την ψαριά του στη σχάρα με τα κάρβουνα στην άκρη της αυλής.

Σε ανάμνηση εκείνης της ιεροτελεστίας, το ψήσιμο των ψαριών εξακολουθεί σήμερα να γίνεται σε σχάρα μπροστά στους συνδαιτημόνες στην μεγάλη αυλή του ισόγειου οικήματος στην Κρυοπηγή, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα  Ηρακλή Γερόλυμπου. Σαράντα χρόνια αργότερα, εξάλλου, τα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα -και μόνο προς το καλύτερο- από πλευράς ποιότητας, η οποία δικαίως έχει βάλει το «Τριζόνι» ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινής κουζίνας της χώρας μας.

Ο Αστέριος Σούσουρας έχει αναλάβει τη διεύθυνση των εστιατορίων «Trizoni» στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη (Facebook / Trizoni Sea Treasures)
Ο Αστέριος Σούσουρας έχει αναλάβει τη διεύθυνση των εστιατορίων «Trizoni» στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη (Facebook / Trizoni Sea Treasures)

Υπεύθυνος τόσο για το «Trizoni sea treasures» της Χαλκιδικής, όσο και για το«Trizoni exclusive», που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2021 στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, σε ένα εμβληματικό κτίριο απέναντι από την είσοδο του λιμανιού, είναι πλέον ο Αστέριος Σούσουρας, ο οποίος κληρονόμησε την επιχείρηση από τον πατέρα του Γιώργο.

Στο «Trizoni», τόσο της Κρυοπηγής όσο και της Θεσσαλονίκης, το «μανιφέστο» της κουζίνας απαιτεί κατ’ αρχάς φρεσκάδα: τα ψάρια εξασφαλίζονται καθημερινά από δίκτυο ψαράδων και ψαροντουφεκάδων με τους οποίους συνεργάζεται αποκλειστικά ο όμιλος «Trizoni»· και φυσικά δεν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες ούτε ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αλλά από τις θάλασσες πέριξ της Χαλκιδικής. Βεβαίως αποφεύγεται ο γόνος και αποθαρρύνεται η αλίευση ψαριών κάτω του επιτρεπτού μεγέθους.  Το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας είναι η απλότητα: Καμία συνταγή δεν έχει πάνω από τρία βασικά υλικά αφού ο στόχος είναι η ανάδειξη της πρώτης ύλης. Το ψήσιμο γίνεται αποκλειστικά σε κάρβουνα από πουρνάρι που προέρχεται από τη βόρεια Χαλκιδική, ενώ η στάχτη χρησιμοποιείται ως λίπασμα για τα μυρωδικά που καλλιεργεί το εστιατόριο.

Μια γωνιά της αυλής του εστιατορίου «Trizoni sea treasures» στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής
Μια γωνιά της αυλής του εστιατορίου «Trizoni sea treasures» στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής

Ακόμη, το «Trizoni» έχει καθιερώσει το concept «Fish Cellar», με τις ενότητες «Raw bar» -σε ξεχωριστό χώρο, με ειδικές κοπές ωμών ψαριών όπως tartar, sashimi και crudo-,  κλασικά «Στα κάρβουνα» και «Στο τηγάνι» αλλά και «Στον ταβά» -με είδη που προορίζονται για την περίφημη αγιορείτικη εκδοχή του μαγειρέματος, ενώ χάρη στη λεγόμενη «head to tail experience» μπορεί κανείς να δοκιμάσει μέρη ψαριού σε διαφορετικές εκδοχές που δημιουργούν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Να σημειωθεί δε ότι εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά, που αλιεύονται από ντόπιους ψαράδες, και όλα τα υπόλοιπα –φίνα- υλικά της κουζίνας είναι εποχικά της περιοχής, εγγυημένα για την ποιότητα και τη γεύση τους: το προζυμένιο ψωμί ψήνεται στον ξυλόφουρνο της κουζίνας, τα χόρτα, τα βότανα και οι σπόροι είναι από την Κασσάνδρα, το ελαιόλαδο είναι βιολογικό αποκλειστικής παραγωγής –σε συνεργασία με την Αθωνική Πολιτεία-, και οι ελιές από τον ελαιώνα της οικογένειας, τα τυριά από τον τυροκόμο της επιχείρησης, όπως και το ομώνυμο βιοδυναμικό κρασί από τους αμπελώνες της Χαλκιδικής.

Εκλεκτά προϊόντα από τη γη της Χαλκιδικής
Εκλεκτά προϊόντα από τη γη της Χαλκιδικής

Φέτος, ειδικά γιορτάζοντας 40 χρόνια πρωτοπορίας στο χώρο της δημιουργικής ψαροφαγίας, με υψηλές διακρίσεις και βραβεία που τα κατατάσσουν στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς θαλασσινής κουζίνας στην Ελλάδα αλλά και με την εμπιστοσύνη των διαχρονικών πελατών τους, τα εστιατόρια «TRIZONI sea treasures» και «TRIZONI exclusive» υποδέχονται το καλοκαίρι με νέες προτάσεις.

Ετσι, από την 1 Ιουνίου κάθε εβδομάδα το «Τριζόνι» θα παρουσιάζει μια  θεματική εκδήλωση με ειδικά γαστρονομικά μενού από την 40χρονη πορεία του και γεύσεις που παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες γεύσεις της μνήμης μας».

Πιστός στα λόγια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ότι, «Η απλότητα είναι η αρτιότερη σύνθεση», ο πολυβραβευμένος μάνατζερ του ομίλου Αστέριος Σουσούρας, σημειώνει: «Είναι μεγάλη ευθύνη να διαχειριζόμαστε αυτά τα μεγαλειώδη δώρα της θάλασσας. Ευθύνη που μετουσιώνουμε σε μαγειρική απλότητα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην άριστη ποιότητα πρώτης ύλης σε όλα τα πιάτα, τα εκλεκτά κρασιά, σε μια ξεχωριστή εμπειρία “Trizoni” γεύσης και γαστρονομικής απόλαυσης», φανατική συνήθεια για τους λάτρεις της ψαροφαγίας.

Το «Trizoni sea treasures» και το «Trizoni exclusive» υπόσχονται απολαυστική ψαροφαγία
Το «Trizoni sea treasures» και το «Trizoni exclusive» υπόσχονται απολαυστική ψαροφαγία

Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο θεσμικός επενδυτής των εταιρειών του ομίλου, fund manager Γιώργος Κατοστάρης, «το επόμενο διάστημα τα “Trizoni” θα παρουσιάσουν δύο νέα μοναδικά high-end concept στον τομέα της φιλοξενίας και του μοναδικού casual dining fish food»!

Info

Site: trizoniexclusive.com, Instagram: trizoni.sea_treasures, trizoni_exclusive,  Facebook: Trizoni_exclusive, Trizoni Sea Treasures

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'