Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα νόστιμα νηστίσιμα και οι προετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας

της Κικής Τριανταφύλλη ΣυνταγέςΣυνταγές Μεγάλης Εβδομάδας, νηστίσιμα φαγητά, αποτοξίνωση, τσουρέκια, βάψιμο αυγών, κουλουράκια

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μεγάλη Δευτέρα έφτασε και βαδίζουμε πλέον ολοταχώς για την Ανάσταση και το Αγιο Πάσχα, ανακουφισμένοι αρκετά (αλλά όχι εντελώς ήσυχοι ) από τον κορονοϊό, που μας είχε κλείσει μέσα για τα καλά τα προηγούμενα τρία χρόνια. Οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν σιγά - σιγά, ίσως γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ο κόσμος ανάγκη να απολαύσει την ανοιξιάτικη φύση και την αναγέννησή της.

Εθιμα με ρίζες στο βάθος του χρόνου αναβιώνουν αυτές τις μέρες, μάλιστα όσα συνδέονται με το τραπέζι και τις οικογενειακές μας παραδόσεις είναι αυτά που διατηρούνται πιο ζωντανά στη μνήμη μας έστω και αν οι περισσότεροι αγνοούμε τους συμβολισμούς τους.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι το αποκορύφωμα της Σαρακοστής και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να νηστεύουν από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πέρα από τη θρησκευτική της διάσταση, εξάλλου, η νηστεία επιδρά θεραπευτικά στο σώμα και στο πνεύμα μας, βοηθάει να λειτουργούν καλύτερα.

Διαβάστε εδώ τι γράφει ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη νηστεία, ο οποίος προτείνει: «Καθόλου κρέας καθόλου γαλακτοκομικά. Για 6 ημέρες, τα αλλάζουμε όλα. Όταν πεινάμε πίνουμε τσάι με λίγο μέλι, ένα με δύο λίτρα τη μέρα. Μην φοβάστε θα χάσετε 3-4 κιλά αυτές τις μέρες. Και θα αναζητάτε και τους άλλους, τους φίλους, τους συγγενείς, τον σύντροφό. Ελαφρύ περπάτημα 40 -45 λεπτά θα σας ξεκουράζει. Θα με θυμηθείτε το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα όταν ζυγιστείτε». Ο κ. καθηγητής επισημαίνει ακόμα ότι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο τραπέζι της Ανάστασης τρώμε λίγο, λίγο τρώμε και στο τραπέζι του Πάσχα· το πέρασμα από τη νηστεία στο κανονικό φαγητό δεν πρέπει να γίνεται απότομα.

Δοκιμάστε λοιπόν δροσερό αρωματισμένο νερό, αποτοξινωτικό τσάι, ακόμη και ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ που θα σας θυμίσει μοχίτο!

Συνταγές νηστίσιμες της Μεγάλης Εβδομάδας έχουμε αναρίθμητες: Δείτε τις εδώ και εδώ συγκεντρωμένες όλες μαζί για να έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πεντανόστιμες σαλάτες,  θαλασσινά και λαδερά, πίτες νηστίσιμες, πιάτα παραδοσιακά αλλά και εξωτικά.

Και αν αποφασίσετε να φτιάξετε πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, να βάψετε κόκκινα αυγά (ή άλλο χρώμα!) μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στις προτάσεις μας. Ανάμεσά τους θα βρείτε και οδηγίες για να αξιοποιήσετε ό,τι μείνει μετά το Πάσχα (αν μείνει, βέβαια).

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα λοιπόν σας ευχόμαστε από καρδιάς

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'