Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπανανόψωμο στο τηγάνι; Ναι γίνεται και είναι τέλειο...

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμπανανόψωμο, κέικ μπανάνας, μπανανόψωμο στο τηγάνι

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μπανανόψωμο άκουγα αλλά μπανανόψωμο, δηλαδή κέικ μπανάνας όπως λέμε εμείς το banana bread, είχα πολύ καιρό να φτιάξω, ίσως γιατί στο σπίτι μας ποτέ δεν μένουν οι μπανάνες μέχρι να ωριμάσουν καλά.  Μέχρι που συνέβη κι αυτό.

Εχοντας ξεμείνει στο καλαθάκι τους γεμάτες καφέ στίγματα δυο μπανάνες με κοίταζαν λυπημένες, οπότε ήρθε η ώρα να γίνουν κέικ, θρεπτικό και δυναμωτικό, χειμωνιάτικο με άρωμα κανέλας, μπόλικα καρύδια τριμμένα, λίγο γάλα αμυγδάλου αντί για γάλα και σουσαμέλαιο αντί για βούτυρο. Αλλά τι κέικ; Στο τηγάνι παρακαλώ, γιατί λιπόμουν να κάψω φούρνο για ένα τόσο δα γλυκό.

Το σουσαμέλαιο είναι η αγαπημένη μου λιπαρή ουσία γιατί κάνει τα κέικ πιο ελαφρά, μαλακά και τρυφερά· τους δίνει επίσης μια υπέροχη ξηροκαρπένια γεύση, η οποία βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειαζόταν γιατί έβαλα μπόλικα καρύδια. Και σας δίνω εξαρχής ένα τιπ: μπορείτε να αντικαταστήσετε βούτυρο ή λάδι στις συνταγές σας με σουσαμέλαιο αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Αν για παράδειγμα η συνταγή σας λέει 200 γρ βούτυρο βάλτε 170 γρ σουσαμέλαιο (προσοχή ελληνικό ψυχρής έκθλιψης, τα κινέζικα είναι καμένα κι κάνουν για άλλη δουλειά).

Η συνταγή βγήκε «με το μάτι» και «όσο πάρει», ναι το τόλμησα η αθεόφοβη κι ας ήταν συνταγή για γλυκό που απαιτεί αυστηρή δοσολογία. Για να την υπολογίσω στο τέλος έκανα το κόλπο της αγαπημένης μου Εύης Βουτσινά. Στα ταξίδια της ανά την Ελλάδα, η αείμνηστη μαγείρισσα και ερευνήτρια παρακολουθούσε παραδοσιακές μαγείρισσες να μαγειρεύουν «με το μάτι» και «όσο πάρει», χωρίς να τις ενοχλεί. Τους είχε όμως δώσει τα υλικά ζυγισμένα και στο τέλος τα ξαναζύγιζε. Μια αφαίρεση ήταν όλο κι όλο, η διαφορά έδινε τα υλικά.

Το μπανανόψωμό μου έγινε στο τηγάνι  αυτή τη φορά και το ευχαριστήθηκα πολύ. Είχα διαβάσει κάποτε στο διαδίκτυο μια συνταγή για κέικ μήλου που μπορείς να φτιάξεις ακόμη και στο κάμπινγκ, σε γκαζάκι. Γιατί όχι και με μπανάνες λοιπόν;

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μπανανόψωμο δηλαδή κέικ μπανάνας στο τηγάνι

Υλικά

(για ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ.)

  • 2 μπανάνες
  • 3 αβγά
  • 120 γρ καστανή ζάχαρη
  • 65 γρ σουσαμέλαιο
  • 1 φλ. καφέ γάλα αμυγδάλου
  • 130 γρ αλεύρι ΓΟΧ
  • 3 κ.τ.σ. (φουσκωτές) νιφάδες βρώμης αλεσμένες
  • 1 κ.τ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κ.τ.γλ. σόδα
  • 1/3 κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα σκόνη
  • Μια χούφτα καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Εκτέλεση

Κάλυψα το τηγάνι με αλουμινόχαρτο και μετά με λαδόχαρτο και το έβαλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά να θερμανθεί.

Χτύπησα καλά τα αβγά με το σουσαμέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί

Με ένα πιρούνι έλιωσα τις μπανάνες αφού τις καθάρισα από τη φλούδα και τις ίνες. Κοσκίνισα όλα μαζί τα στερεά υλικά και τα πρόσθεσα ανακατεύοντας καλά με μια μαρίζ. Πρόσθεσα τις λιωμένες μπανάνες και την σπασμένη καρυδόψιχα. Ανακάτεψα πάλι και άδειασα το μείγμα στο ζεσταμένο τηγάνι.

Το σκέπασα με καπάκι έτσι ώστε να παίρνει αέρα (το ακούμπησα σε ξύλινες κουτάλες). Χρειάστηκε περίπου τρία τέταρτα σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος αναποδογύρισα το γλυκό και το έψησα για 1-2 λεπτά και από την άλλη πλευρά.

Το άφησα τέλος να κρυώσει σε σχάρα. Και επειδή δεν είχα άχνη ζάχαρη το πασπάλισα με καστανή. Ωραία ιδέα ήταν κι αυτή

Σημειώσεις

  • Δεν έλυσα το πρόβλημα της φωτιάς. Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να τη δυναμώσω οπότε ομολογώ ότι μου κάηκε ελαφρά από κάτω και χρειάζεται καθάρισμα…  Την επόμενη φορά σκέφτομαι να το κάνω σε μπεν μαρί και στο τέλος κατευθείαν στο μάτι για να ροδίσει λίγο χωρίς να καεί.
  • Η ζάχαρη ήταν τόσο όσο (δεν το ήθελα γλυκό). Μπορείτε να βάλετε και ακόμα λιγότερη ή περισσότερη αν προτιμάτε, ή να το πασπαλίσετε με άχνη
  • Επειδή βγήκε μπόλικο το έκοψα σε μακρόστενα κομμάτια τα τύλιξα σε λαδόχαρτο και τα φύλαξα στην κατάψυξη. Είναι μια ωραία ιδέα. Το κάνω πάντα με τη βασιλόπιττα που συνήθως περισσεύει και είναι υπέροχη παγωμένη να λιώνει στο στόμα μαζί με καφέ…
  • Εκτός από καρύδια, τι άλλο ταιριάζει με τις μπανάνες; Η σοκολάτα φυσικά. Προσθέστε λοιπόν αν θέλετε και 1-2 κ.τ.σ. σταγόνες σοκολάτας ή απλά ξύστε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μια σοκολάτα του περιπτέρου, την αγαπημένη σας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'