Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κορυφαία διάκριση ποιότητας για τα «Trizoni fish restaurant»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα γεμιστά λαζαράκια της Ιωάννας

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΠάσχα, λαζαράκια, λαζαράκια γεμιστά, Δωδεκάνησα

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Τον παλιό καιρό, σύμφωνα με το έθιμο, το Σάββατο του Λαζάρου, οι Λαζαρίνες, γύριζαν στα σπίτια κρατώντας καλάθια στολισμένα με λουλούδια και λέγανε τα πασχαλινά κάλαντα του Λαζάρου:

-Πού ΄σουν, Λάζαρε, πού ΄ν΄ η φωνή σου / και σε γύρευε η Μάρθα, η αδερφή σου;

- Ήμουνα στη γη, στη γη χωμένος / κι από τους νεκρούς, νεκρούς αναστημένος.

Βάγια βάγια των Βαγιώ / τρώνε ψάρι και κολιό / και την άλλη Κυριακή / τρώνε το ψητό αρνί

....

-Δώστε μας αυγά, / αυγά να σας τα πούμε / κι οι κοτούλες σας πολλά / πολλά να σας γεννούνε.

Και οι νοικοκυρές τους μοίραζαν λαζαράκια (ένα για κάθε κορίτσι), ανθρωπόμορφα ψωμάκια, αλλού απλά αρωματισμένα με κανέλα ή γλυκάνισο και μαύρες σταφίδες για ματάκια, και αλλού ζυμωμένα με μέλι, φρούτα και καρύδια· ό,τι είχε ο καθένας στον τόπο του, δηλαδή.

Αξίζει να γλυκάνετε τους δικούς σας με λαζαράκια αυτές τις μέρες. Φτιάξτε τα τη συνταγή της αγαπημένης μου φίλης Ιωάννας Σταμούλου, που είναι εξαιρετική μαγείρισσα και ό,τι -μα ό,τι- και να φτιάξει, γλυκό ή φαγητό, είναι καταπληκτικό. (Σημειώστε και το blog της: το Sweetly.gr είναι ένα από τα καλύτερα της μπλογκόσφαιρας με συνταγές, που δεν υπάρχει περίπτωση να σας προδώσουν).

Η Ιωάννα ζυμώνει τα λαζαράκια της με ταχίνι, μπαχαρικά, ζάχαρη και κανέλα, όπως τα κάνουν στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Εχουν τα χέρια τους σταυρωμένα μπροστά πάνω στο σώμα, καρφάκια γαρίφαλου στο στόμα και στα μάτια και την κοιλίτσα τους γεμάτη με σταφίδες και τριμμένο καρύδι. Βεβαίως είναι νηστίσιμα.

Τα λαζαράκια της Ιωάννας

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 1 κιλό αλεύρι ΓΟΧ (για όλες τι χρήσεις)
  • 50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο
  • 250 γρ ταχίνι
  • Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο για το ταψί

Για τη γέμιση και τη διακόσμηση

  • ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • 1 ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • Γαρίφαλα ή ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο της κουζινομηχανής, προσθέτουμε το χλιαρό νερό μαζί με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσαρμόζουμε τους γάντζους και ξεκινάμε να δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλα, το καρδάμωμο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. (Ισως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι).

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό σημείο για 3-4 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και τη ζυμώνουμε διπλώνοντας δύο τρεις φορές. Κατόπιν την κάνουμε ρολό και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μαζί με την κανέλα σε ένα μπολ.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, «κλέβουμε» λίγο (για τα χεράκια) και το αφήνουμε στην άκρη. Το πλάθουμε αρχικά σε μπαλίτσα, μετά το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και μετά με τον πλάστη. Βάζουμε κατά μήκος λίγη γέμιση, διπλώνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σαν μικρό φρατζολάκι.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη που έχουμε «κλέψει» ένα κορδόνι και το κολλάμε από πίσω προς τα εμπρός σαν σταυρωμένα χεράκια πάνω στο σώμα. Καρφώνουμε στο πάνω μέρος δύηο γαρίφαλα για μάτια και ένα για το στόμα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ετοιμαστούν όλα τα λαζαράκια. Τα αραδιάζουμε σε δύο ταψιά σκεπασμένα με χαρτί ψησίματος και σε απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν για μία ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις και ψήνουμε το κάθε ταψί για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες