Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κορυφαία διάκριση ποιότητας για τα «Trizoni fish restaurant»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κλασικά γιουβαρλάκια αβγολέμονο

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγιουβαρλάκια με αυγολέμονο

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τι μαγειρεύεις όταν στερεύουν οι ιδέες για φαγητό; Γιουβαρλάκια. Σας φαίνεται κοινότοπο; Μπορεί, ναι, να είναι ένα από τα πιο κοινά ελληνικά φαγητά, ωστόσο είναι επίσης ένα από τα πιο νόστιμα, θρεπτικά, εύκολα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας μας, που δέχεται επίσης πολλές παραλλαγές. Τι εννοώ;

Ανάλογα με τη διάθεσή σας και τα υλικά, που υπάρχουν στο ψυγείο εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να τα φτιάξετε με φρέσκια ντομάτα ή άσπρα αβγοκομμένα, να τα βράσετε μαζί με καρότα και πατάτες ή μόνα τους μέσα σε ζωμό λαχανικών ή απλά σε νερό, να ζυμώσετε τον κιμά με τριμμένο καρότο και ψιλοκομμένο πράσο αντί για ή μαζί με κρεμμύδι, να βάλετε ό,τι ρύζι περισσεύει στο ντουλάπι: νυχάκι, καρολίνα, μπασμάτι ή Arborio… Νόστιμα θα γίνουν έτσι κι αλλιώς.

Θα σας προτείνω και ένα κόλπο. Φτιάξτε μεγαλύτερη δόση, ζυμώστε και πλάστε τα μπαλάκια, αλευρώστε τα και βάλτε τα σε ένα δισκάκι στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν καλά αδειάστε τα σε ένα σακουλάκι και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για μια ημέρα, που και πάλι δεν θα ξέρετε τι να μαγειρέψετε, ούτε θα έχετε χρόνο για πολλά-πολλά. Τα ρίχνετε κατευθείαν σε ζωμό ή νερό, που κοχλάζει ή σε σάλτσα ντομάτα και αφήνετε να μαγειρευτούν.

Κι αν δεν σας αρέσει η συγκεκριμμένη, εδώ στο Bostanistas θα βρείτε συνταγές έναν σωρό για όλα τα γούστα...

Γιουβαρλάκια

Υλικά για 4 (γενναία) πιάτα

  • 500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς άπαχος
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ξερό κρεμμύδι μικρό
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 100 γρ ρύζι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Από 2 κ.τ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο
  • Λίγο αλεύρι για αλεύρωμα

Για την κατσαρόλα

  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο

Για το αβγολέμονο

  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 ½  λεμόνι, χυμός
  • Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Παρασκευή

Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το αφήνετε σε ένα μπολ με νερό να σταθεί λίγη ώρα και να φουσκώσει.

Ψιλοκόβετε το πράσο (μόνο το λευκό μέρος), τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι, τα γιαχνίζετε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό μέχρι να εξατμιστεί και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Καθαρίζετε και τρίβετε το καρότο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά, το ρύζι αφού το σουρώσετε καλά, και όλα τα υπόλοιπα υλικά (1 κ.τ.σ ελαιόλαδο, κρεμμυδάκια, πράσο, καρότο, ψιλοκομμένα αρωματικά, αλατοπίπερο).  Ζυμώνετε καλά, σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Σε ένα πιάτο ρίχνετε λίγο αλεύρι, πλάθετε γιουβαρλάκια και τα αλευρώνετε. Τινάζετε το περιττό αλεύρι και τα αφήνετε ένα – ένα στην άκρη. Σε αυτή τη φάση, αν θέλετε, βάλτε τα μισά στην  κατάψυξη.

Σε κατσαρόλα βράστε το νερό ή το ζωμό προσθέστε το ελαιόλαδο και, όταν αρχίζει να κοχλάζει, με μια τρυπητή κουτάλα ρίξτε μέσα απαλά τα γιουβαρλάκια. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 20-30 λεπτά.

Σε αυτή τη φάση αν σας φαίνεται πολύς ο ζωμός, βγάλτε τα σε ένα μπολ, και βράστε τον ζωμό ώστε να μείνει η ποσότητα που θέλετε.

Σε ένα μπολ χτυπήστε το ασπράδι του αβγού να γίνει ελαφριά μαρέγκα, προσθέστε τον κρόκο και συνεχίστε για ακόμη λίγο το χτύπημα, προσθέστε τον άνηθο και λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα προσθέστε σιγά-σιγά ζωμό από την κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά το αβγολέμονο το αδειάζετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Ρίχνετε πάλι μέσα τα  γιουβαρλάκια αναδεύετε.

Σημειώστε ότι το αλεύρι που είχαν τα γιουβαρλάκια δένει τη σάλτσα του φαγητού, γι’ αυτό δεν πρέπει να τη βράσετε πολλή ώρα αν δεν θέλετε να είναι πολύ πηχτή.

Σερβίρετε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και δροσερό μοσχοφίλερο ή μια ωραία ρετσίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες