Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κορυφαία διάκριση ποιότητας για τα «Trizoni fish restaurant»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πιλάφι με κόκκινα φασόλια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκόκκινα φασόλια, φασόλια με ρύζι

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εχεις προγραμματίσει (δηλαδή εγώ) να πεταχτείς στο ψαράδικο και να μαγειρέψεις γαύρο λαδορίγανη, έλα, όμως, που στις 9πμ αρχίζει ο «Καθρέφτης» στο Α’ Πρόγραμμα και δεν θέλεις να τον χάσεις με τίποτα! Αυτό γίνεται κάθε μέρα. Τα υπέροχα μουσικά κομμάτια, που διαλέγει ο Χρήστος Μιχαηλίδης, μαζί με την κόσμια και ψύχραιμη αντιμετώπιση της καθημερινότητας με καθηλώνουν μέχρι να τελειώσει η εκπομπή του.

Να μην ξεχάσω και το ραδιοφωνικό ένθετο της Βάλιας Καϊμάκη για τα social media και γενικά τον διαδικτυακό μας κόσμο, που τα περιμένω κάθε μέρα πώς και πώς. Με τούτα και με κείνα κάνω ότι μπορώ για να παρατείνω την παραμονή μου στην κουζίνα κάθε πρωί, καθυστερώ και την έναρξη της δουλειάς (όταν μπορώ)...

Αναβάλλεται, λοιπόν, ο γαύρος για την Παρασκευή, που ο Μιχαηλίδης δεν έχει εκπομπή. Και για να μην σας μπερδεύω με το δεύτερο πρόσωπο, εγώ είμαι που τα κάνω όλα αυτά: ανοίγω ντουλάπια, κατεβάζω ρύζι και μπαχαρικά, βγάζω από ψυγείο βρασμένα φασόλια, καρότα, πράσα, κρεμμυδάκια και λίγο μαϊντανό για πασπάλισμα.

Αυτό έκανα και νάτο έτοιμο, στήθηκε το μεσημεριανό μας χωρίς πολλά-πολλά και ήταν πραγματικά θαυμάσιο. Πολύχρωμο, όπως οι μουσικές του «Καθρέφτη», εύπεπτο και υγιεινό, όπως μας προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς ο φίλος μου -συνάδελφος και παλιός συμφοιτητής στο Μαθηματικό- με τόσους γιατρούς, που μιλάει κάθε μέρα. Τούτων λεχθέντων του αφιερώνω αυτό το ζουμερό φασουλόρυζο, που είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσει. Και στη Βάλια βεβαίως. Και σε σας, βεβαίως...

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Πιλάφι με κόκκινα φασόλια

Υλικά (για 3 πιάτα)

  • 1 κούπα κόκκινα φασόλια βρασμένα
  • 1 ½ φλιτζανάκι ρύζι
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 πράσο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 3 κ.τ.σ. χυμό ντομάτας ή 1 κ.τ.σ μπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.τ.γλ. κουρκουμά
  • 1 κ.τ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα κάρι (στη μύτη του μαχαιριού)

Παρασκευή

Ξεπλένω πολλές φορές το ρύζι και το αφήνω μέχρι να το χρειαστώ σε ένα μπολ με νερό.

Ψιλοκόβω το πράσο και τα κρεμμύδια και τα βάζω στη φωτιά σε μια χαμηλή κατσαρόλα με λίγο νερό να γιαχνιστούν. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνω το λάδι, προσθέτω τα καρότα κομμένα σε κυβάκια και το ρύζι αφού το σουρώσω. Προσθέτω τα μπαχαρικά, ανακατεύω μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν, ρίχνω τον χυμό ντομάτας και ένα φλιτζανάκι νερό ακόμα (προσθέτω αργότερα ακόμη λίγο αν χρειάζεται) και αφήνω να βράσουν 10 λεπτά. Προσθέτω τα φασόλια, ανακατεύω και δοκιμάζω στο αλάτι.

Σερβίρω το φαγητό με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημειώσεις

  • Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά ρύζι μπασμάτι, αλλά μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο ρύζι θέλετε. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ωραία χυλωμένο αυτό το πιλάφι και με Καρολίνα ή αρμπόριο για ριζότο.
  • Εκτός από κόκκινα φασόλια, γίνεται και με όποιο άλλο είδος έχετε. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμα βρασμένα κόκκινα φασόλια (σε σακουλάκι) αλλά μια καλή ιδέα είναι να βράσεις φασόλια και να τα έχεις στην κατάψυξη μοιρασμένα σε μερίδες. Το κάνουν φίλες μου με όλα τα όσπρια. Ετοιμάζουν μετά μια σάλτσα, τα προσθέτουν αφήνουν να πάρουν 2-3 βράσεις και έτοιμο πολύ πιο γρήγορα το φαγητό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'