Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι κυρίες του σπιτικού μου

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςπατάτες, ελαιόλαδο, ρίγανη, βότανα

Ξέρετε προφανώς τη ρήση «όποιος αγαπά το φαγητό είναι αυτομάτως και καλός άνθρωπος. Κάτι αντίστοιχο νομίζω ότι ισχύει για τις πατάτες: Δεν υπάρχει καλός που να μην του αρέσουν οι πατάτες. Μόνο οι ακραία στριμμένοι κι οι φθονεροί δεν τις αγαπούν.
Δεν ανήκουν στην κατηγορία υγιεινό και υπαινικτικό αυτό που φουρνίζω τρεις και λίγο. Αλλά ούτε και στην κατηγορία «μένει για το βράδυ το υπόλοιπο». Δεν μένει ποτέ, τίποτε. Ούτε λέπι πατατίσιο, ούτε κριτσανίθρα.

Το λοιπόν:

Οι πατάτες του σπιτικού μου

  • 2-3 κιλά πατάτες
  • αλάτι καθαρό
  • 1-2 κουταλιές καλό βούτυρο
  • 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανο
  • φρέσκια ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο

Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε μεγάλους κύβους ή αν είναι μικρές, τις κρατάω ολόκληρες (καθαρισμένες βεβαίως). Τις βάζω να βράσουν σε αλατισμένο νερό.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλωτό ή ταψί βάζω το λάδι και το βούτυρο και ανάβω το φούρνο στο φουλ του.
Μόλις αρχίσει το νερό με τις πατάτες να κοχλάζει, χώνω στο φούρνο το σκεύος με το βούτυρο. Θέλω να κάψει καλά!
Μετά από οκτώ-δέκα περίπου λεπτά βρασμού, τρυπάω μια πατάτα. Θέλω να τρυπιέται καλά αλλά να μην είναι νιανιά.
Τις σουρώνω σε σουρωτήρι και το τινάζω καλά και απότομα ώστε οι άκρες τους να σπάνε. Όσο πιο πολλά σπασίματα έχουν οι βρασμένες μου πατάτες και όσο πιο στεγνές αλλά θεόκαυτες είναι, τόσο πιο τραγανές θα γίνουν.

Ανοίγω το φούρνο, βγάζω το καυτί σκεύος με το βούτυρο-λάδι και ρίχνω Φςςςςςςς τις πατάτες.
Τις φέρνω 1-2 βόλτες να πάει παντού το βουτυράκι και ρίχνω τα φυλλαράκια της ρίγανης και του δεντρολίβανου. Πιπερώνω χωρίς τσιγκουνιές.

Photo: Προτού μπουν στον φούρνο: καμμιά φορά, αν δεν έχουν πολλές λάσπες και χώματα, τις βράζω και ψήνω με τη φλούδα τους.
Photo: Προτού μπουν στον φούρνο: καμμιά φορά, αν δεν έχουν πολλές λάσπες και χώματα, τις βράζω και ψήνω με τη φλούδα τους.

Ψήνω, για 1,5 - 2 ώρες οπωσδήποτε σε καυτό φούρνο συνεχώς. Δεν μειώνω τη θερμότητα, δεν τις τρελλαίνω στα πολλά ανακατώματα.

Βρείτε μου έναν, έστω έναν, που να μπορέσει να τους αντισταθεί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'