Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κορυφαία διάκριση ποιότητας για τα «Trizoni fish restaurant»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πολίτικα τσατάλια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπολίτικα τσατάλια, κουλουράκια γιαγλίδικα, αλμυρόγλυκα κουλουράκια, μαχλέπι, μαυροκούκι

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Νομίζετε ότι τσατάλια θα πει «τα νεύρα μου χάλια»; Ναι κι αυτό. Αλλά βασικά είναι υπέροχα πολίτικα κουλούρια σαν φύλλο ή σαν λοξό μάτι (ή σε ότι άλλο σχήμα θέλετε), και η λέξη προέρχεται από το çatal, το πιρούνι στα τουρκικά. Τα λένε και γιαγλίδικα από το Yağ, που σημαίνει λίπος. Τα έχουν τα λιπαρά τους γι’ αυτό και είναι υπέροχα τραγανά και αφράτα ταυτόχρονα.

Τα γαλλικά και τα αγγλικά βουτυρένια μπισκότα είναι αναμφίβολα εξαιρετικά αλλά όχι σαν τα πολίτικα τσατάλια, που έχουν λιγότερη ζάχαρη, το αλάτι εξισορροπεί τη γλύκα, ενώ το μαυροκούκι και το μαχλέπι τούς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τα είχα ξεχάσει αλλά τις προάλλες κάποιος ανέβασε μια συνταγή για τσατάλια (Çatal Çörek) σε μια ομάδα για την Κωνσταντινούπολη, που παρακολουθώ στο Facebook (γιατί με συγκινούν οι φωτογραφίες τους και οι μαγειρικές τους, και με κάνουν να ονειροπολώ) και ενθουσιάστηκα. Τα έβρισκα σε πολίτικους φούρνους αλλά φεύγοντας από την Αθήνα, τα έχασα και είναι ένα από τα (ελάχιστα) πράγματα, που μου λείπουν. Μετά έγιναν τα νεύρα μου… τσατάλια γιατί έχασα και τη συνταγή.

Κανένα πρόβλημα. Γκουγκλάρισα και αντέγραψα όλες τις συνταγές, που βρήκα on line. Κράτησα από την κάθε μια αυτά που νομίζω ότι αξίζουν (και μου πάνε), μετά έβαλα το δικό μου twist. Για παράδειγμα αντί για σπορέλαιο ή ελαιόλαδο έβαλα σησαμέλαιο, που είναι μια πολύ καλή λιπαρή ουσία και υγιεινή και αντικατέστησα τη ζάχαρη με στέβια (για την ακρίβεια χρησιμοποίησα τη Lamia Stevia, που λέει μεν στη συσκευασία ότι η αναλογία της με τη ζάχαρη είναι 3:1, αλλά νομίζω  ότι είναι 2:1).

Επίσης άλλοι τα κάνουν με γιαούρτι, άλλοι με γάλα και άλλοι με νερό. Εγώ, πάλι, επειδή έβαλα βούτυρο (αντί για βιτάμ ή φυτίνη), προτίμησα το νερό. Και για μεζούρα χρησιμοποίησα ένα μικρό κεσέ από γιαούρτι ΦΑΓΕ.

Τα τσατάλια μου

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Υλικά

(για 26 μικρά κομμάτια σε μία λαμαρίνα)

1 κεσεδάκι, βούτυρο λιωμένο και σησαμέλαιο

½ κεσεδάκι νερό

2 κ.τ.σ ζάχαρη ή 1 κ.τ.σ στέβια

¾ κ.τ. γλ. αλάτι

1 κ.τ.γλ. μαχλέπι (και παραπάνω)

1 ασπράδι

Αλεύρι ΓΟΧ όσο πάρει (μου κάνει τα νεύρα μου τσατάλια, γι’ αυτό σας λέω περίπου 400 γρ)

1 κρόκος γι άλειμμα

Μαυροκούκι για πασπάλισμα

Παρασκευή

Σε ένα μπολ χτυπάω για λίγο με το μίξερ το ασπράδι με το νερό και τα λιπαρά. Κοσκινίζω 2 κεσεδάκια αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη ή τη στέβια και το μαχλέπι. Τα προσθέτω  στο μπολ με τα υγρά και ανακατέβω. Συνεχίζω να προσθέτω κοσκινισμένο αλεύρι (εδώ είναι το όσο πάρει) μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.

Αφήνω τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί μισή ωρίτσα.

Πλάθω κορδόνια και σχηματίζω οβάλ κουλουράκια (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε). Τα αραδιάζω σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Συμβουλές

  • Μη φοβηθείτε ότι είναι άψητα αν σας φανούν μαλακά. Κρυώνοντας σφίγγουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει καλά
  • Μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη (3-4 κ.τ.σ.) ή τη στέβια (2 κ.τ.σ.) αλλά όχι πάνω από 1 κ.τ.γλ αλάτι, για να μην γίνουν πολύ αλμυρά
  • Αντί για σησαμέλαιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Υπόψη το σησαμέλαιο ζητάει περισσότερο αλεύρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'