Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κορυφαία διάκριση ποιότητας για τα «Trizoni fish restaurant»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ Περγαμόντο

Titbits Συνταγέςκέικ περγαμόντο, περγαμόντο, ελαιόλαδο, σταφίδες, σοκολάτα, κονιάκ

(photo: Titbits)
(photo: Titbits)

Το περγαμόντο είναι δυσεύρετο σχετικά με άλλα εσπεριδοειδή, ωστόσο έχει πολύ έντονη και χαρακτηριστική γεύση, είναι μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη που αξίζει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Οταν το συναντάς σίγουρα κάνει την παρουσία του αισθητή. Πρέπει να αγαπάς τα εσπεριδοειδή για να σου αρέσει, αλλά αν πράγματι χρησιμοποιείς τέτοιους καρπούς αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό και όταν το βρεις πρέπει να το εκμεταλλευτείς!

Και δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα κέικ. Γιατί με βάση την εμπειρία, είναι αδύνατο να μη φύγουν μερικά κομμάτια εδώ και εκεί. Άλλωστε βρίσκω δύσκολο όταν μαγειρεύεις κάτι τόσο σπάνιο ή πρωτότυπο να μη θέλεις να δώσεις και σε άλλους. Αν όχι από γενναιοδωρία, έστω από υπερηφάνεια! Το κέικ για μένα σημαίνει μοίρασμα και τέτοιες γεύσεις πρέπει να διακινούνται όσο ευρύτερα γίνεται, για όποιους λόγους, σίγουρα όμως γευστικούς.

Έτσι λοιπόν κ εγώ, την πρώτη φορά που βρέθηκα με περγαμόντο προσπάθησα να φτιάξω μια συνταγή, που θα το αναδείξει κρατώντας όλη του την ένταση αλλά συνδυάζοντας το με αντίστοιχα εκλεκτά υλικά. Και όταν το μυαλό μου πάει σε πιο πλούσιες γεύσεις τείνω πάντα να αντικαθιστώ το βούτυρο με ελαιόλαδο, το οποίο θεωρώ πως βγάζει μια πληρέστερη γεύση, ειδικά στο κέικ. Εχουμε άλλωστε ως βάση ένα ιδιαίτερης οξύτητας πρωταγωνιστή οπότε μπορούμε να δώσουμε και λίγη παραπάνω μεσογειακή βαρύτητα με το λάδι. Ακολουθεί η, δοκιμασμένη πλέον, συνταγή του κέικ περγαμόντο, η οποία έχει εισπράξει κατά καιρούς πολύ θετικές εντυπώσεις, αυτό άλλωστε είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα του «μοιράσματος», που επιβεβαιώνει ή όχι αυτό που στην αρχή είναι μια απλή απόπειρα.

(photo: Titbits)
(photo: Titbits)

Κέικ περγαμόντο

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • 270 γρ γάλα
  • 450 γρ αλεύρι
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 90 γρ ελαιόλαδο
  • 90 γρ χυμός περγαμόντο
  • 30 γρ κονιάκ
  • 90 γρ σταφίδες
  • 60 γρ κομματάκια σοκολάτας
  • 2 κγλ ξύσμα περγαμόντο
  • 1 κγλ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κγλ αλάτι
  • 1/2 κγλ τριμμένο γαρίφαλο
  • 180 γρ ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ φυστικοβούτυρο
  • 30 γρ χυμός περγαμόντο
  • 1 κγλ ξύσμα περγαμόντο

Εκτέλεση

Για το κέικ: Δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία. Προσθέτετε σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι, ζάχαρη, σταφίδες, κομματάκια σοκολάτας, ξύσμα περγαμόντο, μαγειρική σόδα, αλάτι και το τριμμένο γαρύφαλλο. Ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά ζυμώνοντας ταυτόχρονα όλα τα υγρά, δηλαδή το χυμό περγαμόντο, το γάλα το κονιάκ και το λάδι. Προτιμώ να το φτιάχνω στο χέρι για να επιβεβαιώνω και την ρευστότητα, ωστόσο μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε μίξερ για περισσότερη ευκολία!

Ψήνετε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

(photo: Titbits)
(photo: Titbits)

Για το γλάσο: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη άχνη και το φυστικοβούτυρο. Καθώς καίει η φωτιά, προσθέτετε το χυμό περγαμόντο και το ξύσμα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα και πάρει ελάχιστη βράση για 1-2 λεπτά είναι έτοιμο να το ρίξετε πάνω από το κέικ το οποίο θα πρέπει εντωμεταξύ να έχει κρυώσει.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Titbits

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'