Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Vegan banana bread για ένα «όνειρο» στην Τήνο

Θεόδωρου Σταμούλη Μαγειρικές ιστορίεςvegan banana bread, κέικ μπανάνα, μπανάνες, λιναρόσπορος, καρύδια, εύκολο κέικ

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Η ωραιότερη κατηγορία ξενοδοχείων στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο είναι τα μικρά εκείνα καταλύματα, όπου οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες εργάζονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή και περιποιούνται τον κόσμο σαν το σπίτι τους. 

Το Onar Hotel & Suites στην Τήνο ανήκει σε αυτή ακριβώς την περίπτωση.  Ο επισκέπτης θα γνωρίσει το ζευγάρι των ιδιοκτητών, τα παιδιά του, τις νύφες, τους γαμπρούς και τα εγγόνια.  Με άλλα λόγια, «η ζωή είναι ωραία»!

Ετσι, όταν η Δέσποινα Συκουτρή με πήρε τηλέφωνο για να επιμεληθώ τον μπουφέ του πρωινού στο ξενοδοχείο της το τηλεφώνημα πήγε ως εξής:

- Θοδωρή μου, θέλω να έρθεις για να μας φτιάξεις τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου.

- Δέσποινα, έχετε φοβερό πρωινό μπουφέ.  Βλέπω τις κριτικές, βλέπω τις φωτογραφίες. Δεν χρειάζεσαι κάτι. Τo ’χετε!

- Θέλω να έρθεις.  Για τη ματιά σου.  Να μου πεις λίγο για τις τάσεις.  Να το δεις από κοντά και να μιλήσουμε.

- Ειλικρινά σου λέω, εγώ να μάθω από σας μπορώ, δεν έχω κάτι…

- Θέλω να έρθεις.

- Οκ.  Θα έρθω για διακοπές και για να με ξεναγήσεις στην Τήνο.  Εντάξει;

- Ξεκίνα

Ο Θ. Σταμούλης με τη Δέσποινα Συκουτρή και την ομάδα των κοριτσιών με φόντο τον μπουφε του πρωινού (photo: Άκης Ορφανίδης)
Ο Θ. Σταμούλης με τη Δέσποινα Συκουτρή και την ομάδα των κοριτσιών με φόντο τον μπουφε του πρωινού (photo: Άκης Ορφανίδης)

Οπως προανέφερα δεν είχα να κάνω και πολλά γιατί ο μπουφές τους είναι το «κέρας της Αμάλθειας».  Η Δέσποινα ξέρει τι θέλει, ξέρει πώς να το πραγματοποιήσει και έχει μια ζηλευτή ομάδα συνεργατών για την υλοποίηση αυτού. Της πρότεινα μερικές συνταγές κυρίως vegan γιατί είναι μια σημαντική τάση, που επηρεάζει πολύ τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που τρώμε. Μοιράζομαι μαζί σας το vegan κέικ μπανάνας, επειδή είναι νόστιμο και πολύ απλό στην παρασκευή του.

Ας σημειωθεί ότι τα υλικά για τις vegan συνταγές πάντοτε είναι πιο ακριβά και δεν υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα.  Σιγά σιγά όμως μπαίνουν στα ράφια όλο και περισσότερων αγορών και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να μπορεί οποιοσδήποτε να επιλέγει αυτή την κατηγορία.

Vegan κέικ μπανάνα

Υλικά

  • 4 μέτριες μπανάνες
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 80 ml γάλα αμυγδάλου
  • 80 ml λάδι καρύδας (coconut oil)  (το χειμώνα είναι πηχτό οπότε μπορούμε να το θερμάνουμε ελαφρά)
  • 2 βανιλίνες ή 1 κουταλάκι του γλυκού vanilla extract
  • 30 γρ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • 60 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 50 γρ. βρώμη
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • ½ φλ. καρύδι ψίχα για γαρνιτούρα πάνω στο κέικ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε μεγάλο μπολ πιέζουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι, ώστε να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα καρύδας, το λιναρόσπορο, το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα (ξηρά) υλικά εκτός από τα καρύδια.

Ανακατεύουμε ξηρά και υγρά υλικά και τα μεταφέρουμε σε σκεύος για κέικ που το έχουμε λιπάνει με λάδι καρύδας ή το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε από πάνω τα καρύδια.

Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το κέικ.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το ταψί ή τη φόρμα.

Το Onar Hotel & Suites στην Τήνο για να ονειρευόμαστε διακοπές σε ένα από τα πιο ωραία ελληνικά νησιά (photo: Άκης Ορφανίδης)
Το Onar Hotel & Suites στην Τήνο για να ονειρευόμαστε διακοπές σε ένα από τα πιο ωραία ελληνικά νησιά (photo: Άκης Ορφανίδης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'