Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πατατόσουπα με μπρόκολο, κολοκυθάκι και πράσο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπατατόσουπα, μπρόκολο, πίτα με πράσα και λουκάνικο, κρεμμύδι, μουσταλευριά, μούστος, σουτζούκι μουσταλευριάς

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μέρα λαϊκής σήμερα και οι πάγκοι φορτωμένοι με φρούτα και λαχανικά της εποχής. Πολύ μικρή η λαϊκή μας εδώ στο χωριό αλλά τα προϊόντα που έρχονται κυρίως από τα ορεινά χωριά της Κορινθίας είναι όλα εκλεκτά. Μ’ αρέσει να πιάνω την κουβέντα, να γνωρίζομαι με τους παραγωγούς, να ανταλλάσσουμε συνταγές.

Εμαθα για παράδειγμα να φτιάχνω μουσταλευριά, με τον μούστο που φέρνουν (πιο εύκολο πράγμα δεν υπάρχει: βράζεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, τρία ποτήρια μούστο με ένα ποτήρι αλεύρι ΓΟΧ ή τέλος πάντων ότι έχεις) και σουτζούκι με μουσταλευριά. Αυτό είναι κάπως μπελαλίδικο γιατί πρέπει να τρυπήσεις πολύ προσεκτικά τα καρύδια για να μη σπάσουν καθώς τα περνάς στην κλωστή και μετά τα βουτάς στην μουσταλευριά που σε αυτή την περίπτωση πρέπει να την αφήσεις να πήξει πιο πολύ για να στέκεται, αλλά είναι κάτι υπέροχο με φρέσκα καρύδια και κανέλα. Γιατί σαν τον μούστο τον Κορινθιακό άλλον δεν θα βρεις.

Βουτάμε 2-3 φορές την κλωστή με τα καρύδια σε πυκνή μουσταλευριά με κανέλα και κρεμάμε τα σουτζούκια απόένα πόμολο π.χ. με ένα πιάτο από κάτω για την περίπτωση που θα στάξει μέχρι να στεγνώσει  (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Βουτάμε 2-3 φορές την κλωστή με τα καρύδια σε πυκνή μουσταλευριά με κανέλα και κρεμάμε τα σουτζούκια απόένα πόμολο π.χ. με ένα πιάτο από κάτω για την περίπτωση που θα στάξει μέχρι να στεγνώσει (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μέρα μελαγχολική σήμερα και η πρόθεσή μου δεν ήταν να σας πω τη συνταγή της μουσταλευριάς (δεν είναι κακό βέβαια κρατήστε τη για επιδόρπιο) αλλά να σας ωθήσω να φτιάξετε μια ωραία παχουλή σούπα. Πράσινη, με ότι πρασινάδα βρήκα στη λαϊκή. Την πορτοκαλί με κολοκύθα κόκκινη, γλυκοπατάτα και καρότα την άφησα για άλλη μέρα. Σήμερα ας βάλουμε πράσο, μπρόκολο, κρεμμύδι, κολοκυθάκια και πατάτα φυσικά.

Πράσινη πατατόσουπα

Υλικά

  • Το πράσινο μέρος από 3-4 πράσα (το άσπρο το άφησα για την άλλη σούπα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1μικρό μπρόκολο
  • 3 πατάτες
  • 1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ
  • Ελαιόλαδο
  • ½ κύβο λαχανικών βιολογικό
  • Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.τ.γλ κουρκουμά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2-3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και εν τω μεταξύ πλένουμε καλά και κόβουμε όλα τα λαχανικά  σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν για λίγο (σε αυτή τη φάση η φίλη μου η Πόλυ θα τα έσβηνε με λίγο λευκό κρασί. Κρίνεται προαιρετικό, ωστόσο, αν σας έχει περισσέψει λίγο κρασί, κάντε το, αξίζει τον κόπο).

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό να σκεπάσει τα λαχανικά, τον μισό κύβο, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι*,  και αφού πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Με τη ράβδο μπλέντερ πολτοποιείτε καλά τη σούπα και αραιώνετε με νερό τόσο ώστε να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα.

Info

  • Σερβίρετε τη σούπα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και χωριάτικο ψωμί ψημένο για λίγο.
  • Είναι μια ωραία χειμωνιάτικη σούπα, ωστόσο αν θέλετε την υφή της πολύ πυκνή μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τον πουρέ.
  • Αν είστε ακραιφνείς κρεατοφάγοι, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μπέικον καλά σοταρισμένο μέχρι να γίνει τραγανό ή και μερικά απλά κρουτόν (μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια και περασμένα από το τηγάνι να ροδίσουν λίγο)
  • *Προσοχή στο αλάτι! Σήμερα την πάτησα και αναγκάστηκα να προσθέσω ακόμη μια πατάτα για να ρουφήξει το παραπάνω αλάτι που μου έπεσε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'