Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κλασική μεγαλοχωρίτικη ζυμαρόπιτα (και λαχανόψωμο)

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςζυμαρόπιτα, λαχανόψωμο, ζυμαρόπιτα με χόρτα

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Η (αγαπημένη μου) Ολγα, η κόρη της γειτόνισσας δεν είχε δοκιμάσει ποτέ ζυμαρόπιτα, δεν είχε ακούσει καν αυτή τη λέξη. Μια μέρα το ‘φερε η κουβέντα και έμεινα έκπληκτη. Τι Ρουμελιώτισσα θα ήμουν, λοιπόν, αν δεν σκάρωνα στη στιγμή το πιο γρήγορο φαγητό που μπορούσαν να φτιάξουν οι γυναίκες στα χωριά μας όταν γύριζαν από τα χωράφια.

Τυρί, γάλα, βούτυρο και γιαούρτι είχαν, γιατί σχεδόν όλες οι οικογένειες είχαν τα δικά τους ζώα. Το σταρένιο αλεύρι όμως ήταν αγοραστό, το φύλαγαν για να ανοίγουν φύλλο. Είχαν όμως καλαμποκάλευρο γιατί στα χωράφια τους καλλιεργούσαν καλαμπόκια. Το καλοκαίρι είχαν και κολοκύθια και τα αβγά δεν τους έλειπαν.

Αυτά λοιπόν είναι τα υλικά της κλασικής ζυμαρόπιτας. Μόνο που σήμερα το βούτυρο το έχουμε αντικαταστήσει με ελαιόλαδο (επίσης δυσεύρετο κάποτε στα βουνά) και βάζουμε μόνο μια στάλα βούτυρο (και αν βρείτε γλίνα ακόμα καλύτερα) για το άρωμα.

Είναι ένα φαγητό πανεύκολο, έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του. Ανεξάρτητα από τις ποσότητες, που θα δείτε παρακάτω, ο χυλός θα πρέπει να είναι παχύρρευστος αλλά όχι πολύ σφιχτός, οπότε τον αραιώνετε αν χρειάζεται με λίγο γάλα ή τον πυκνώνετε με λίγο παραπάνω αλεύρι.

Και το πιο σημαντικό: Η ζυμαρόπιτα πρέπει να είναι λεπτή. Οταν ρίξετε τον χυλό στο ταψί δεν πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο από 1 δάχτυλο (ή 1,5 αν το δαχτυλάκι σας είναι πολύ λεπτό…)  για να ψηθεί σωστά.

Το «μάθημα» ολοκληρώθηκε με τη συνταγή του λαχανόψωμου, ζυμαρόπιτα δηλαδή με χόρτα, όπως την κάνουμε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κλασική ζυμαρόπιτα

Υλικά

  • 2 -2,5 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 650 γρ κολοκύθι τριμμένο
  • ½ κιλό φέτα (ή 350 γρ φέτα και 150 γρ μυζήθρα)
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.τ.σ βούτυρο

Παρασκευή

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε το τυρί θρυματισμένο, το γιαούρτι και το γάλα. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χωρίς να τα στίψουμε εντελώς, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τέλος όσο καλαμποκάλευρο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός.

Αδειάζουμε σε μεγάλο λαδωμένο ταψί (που το έχουμε αφήσει στον φούρνο να ζεσταθεί καλά) ή σκεπασμένο με λαδόχαρτο, ώστε να έχει πάχος ένα δάχτυλο και σκορπίζουμε επάνω μερικά κομματάκια βούτυρο ή το ραντίζουμε αν είναι λιωμένο βούτυρο γάλακτος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει πίτα.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τρώγεται χλιαρή κατά προτίμηση.

Λαχανόψωμο

Είναι η ζυμαρόπιτα με χόρτα. Θα τη φτιάξετε με 800 γρ – 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι ή/και σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή ό,τι άλλο έχετε), 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια , 1 ξερό κρεμμύδι και 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), 3 αβγά χτυπημένα, 250 γρ φέτα θρυματισμένη, 1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο.

Πλένουμε τα χόρτα, τα κρεμμύδια, το πράσο και τον άνηθο, τα ψιλοκόβουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να μαραθούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αν ο χυλός είναι πολύ πηχτός αραιώνουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε όπως και παραπάνω.

Το λαχανόψωμο μπορεί να γίνει και νηστίσιμο χωρίς αβγά, και τυρί οπότε προσθέτουμε λίγο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'