Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η σαλάτα της Καρλόττας (με σολομό, παντζάρι και κάπαρη)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χταποδάκι στη σχάρα με φάβα, καραμελωμένο κρεμμύδι και καπαρόμηλα

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγέςχταπόδι, φάβα, καπαρόμηλα, καραμελωμένο κρεμμύδι

(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)
(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)

Η περίοδος της νηστείας δεν πρέπει να μας φαίνεται περιοριστική, μιας και ο κόσμος της μαγειρικής είναι τεράστιος, βρε παιδιά. Προτείνουμε θαλασσινά, λοιπόν. Το χταπόδι, που μας προτείνει ο σεφ Ευστράτιος Καλαθάκης είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες, ενώ σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλασσινά, παρέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Β12, σεληνίου, πρωτεϊνών, ακόμα και ω-3 λιπαρά οξέα.

Να θυμάστε...

*Το μυστικό μιας επιτυχημένης συνταγής με χταπόδι είναι να μην παραμαγειρευτεί γιατί τότε γίνεται πολύ ελαστικό και δύσκολο στην μάσηση και πέψη. Η παρασκευή του απαιτεί σεβασμό και αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία ή μαγείρεμα για μικρό χρονικό διάστημα.

** Δοκιμάστε το και μετά τη νηστεία την περίοδο της αποτοξίνωσης από τα κρεατικά και άλλα βαριά πασχαλινά εδέσματα

Χταποδάκι στη σχάρα με φάβα Σαντορίνης, καραμελωμένο κρεμμύδι και καπαρόμηλα

Yλικά

  • 300γρ. φάβα Σαντορίνης (βεβαίως γίνεται και με άλλη φάβα)
  •  1 χταπόδι 500-600 γρ. (ή και μεγαλύτερο, αν θέλετε)
  • 4 κρεμμύδια
  • 1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
  • 3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κ.τ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 4 κ.τ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 50 γρ. καπαρόμηλα

Παρασκευή

Ξεπλένουμε τη φάβα και την βάζουμε σε κατσαρόλα με 6 φλ.τσ. κρύο νερό και ένα καθαρισμένο  κρεμμύδι, κομμένο στη μέση. Αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει μόλις αρχίσει να κοχλάζει,  μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, ειδικά όταν αρχίσει να πήζει, γιατί κινδυνεύει να κολλήσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Όταν χυλώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις μισοκρυώσει τη βάζουμε στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και την πολτοποιούμε, ώστε να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Στο μεταξύ, πλένουμε το χταπόδι, το χωρίζουμε σε τρία- τέσσερα μεγάλα κομμάτια και το  βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα (ανάλογη με το μέγεθός του) μαζί με το κρασί. Σκεπάζουμε και  αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, μέχρι να μαλακώσει όσο θέλουμε (θα αφήσει τα δικά του υγρά). Τότε το βγάζουμε από το ζουμί του και το βάζουμε στην σχάρα για 3'-4' σε λίγο ελαιόλαδο.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τα δύο κρεμμύδια  κομμένα σε ομοιόμορφες φέτες, τα σκόρδα κομμένα στη μέση, τη σταφίδα, το μπαχάρι και τη  δάφνη σπασμένη. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν τα  κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι. Αφήνουμε για 2'-3' να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια  σκούρα σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι. Αφαιρούμε από το μείγμα το  μπαχάρι και τη δάφνη.

Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα. Στο κέντρο βάζουμε τα καραμελωμένα  κρεμμύδια με τη σάλτσα τους και από πάνω το χταπόδι, κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'