Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Λαχταριστή κιμαδόπιτα με αγκινάρες και γραβιέρα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ανοιχτή πίτα με μανιτάρια πλευρώτους

Θεόδωρου Σταμούλη Μαγειρικές ιστορίεςπλευρώτους, μανιταρόπιτα, γιουφκά, σάλτσα ντομάτα, Mykonian Mushroom Farming

(photo: Σταύρος Κωστάκης)
(photo: Σταύρος Κωστάκης)

Οι περισσότεροι που διαβάζετε, μαγειρεύετε ή γράφετε συνταγές, σίγουρα έχετε νιώσει πόσο σημαντική είναι η γνώση για τις πρώτες ύλες.  Είναι ωραίο να γνωρίζεις την ποιότητα τους και ακόμα πιο ωραίο να ξέρεις τον παραγωγό. Ετσι, το μαγείρεμα περνάει σε άλλο επίπεδο.  Δημιουργείται μία σχέση παραπάνω από εκείνη την πρωταρχική της θρέψης. 

Σήμερα είχα μανιτάρια πλευρώτους από τη Mykonian Mushroom Farming.  Είναι δημιούργημα των παιδικών μου φίλων Αλέξανδρου Βούλγαρη και Τάκη Παπαδόπουλου. Η παραγωγή γίνεται στη Μύκονο, αυτό το νησί που διαρκώς μας εκπλήσσει. Οι εμπνευσμένοι φίλοι μου εδώ και χρόνια δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μελετούν τα μανιτάρια. 

Αυτά τα πλευρώτους είναι το πρώτο τους βήμα στο εμπόριο.  Ανυπομονώ να δοκιμάσω και τα αποξηραμένα τους καθώς και την καλλιεργημένη τρούφα που παράγουν.  Επίσης μόλις μιλούσα με τον Αλέξανδρο και μου είπε ότι περιμένει τα πρώτα shiitake και Lions mane.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού.  Είχα τα όμορφα μανιτάρια και ένα ενδιαφέρον φύλλο στο ψυγείο μου και έφτιαξα κάτι για να το φωτογραφήσουμε. Κατά κοινή παραδοχή της ομάδας θα είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με τη φωτογράφηση αλλά δεν κρατηθήκαμε και φάγαμε την πίτα ενώ ακόμα έκαιγε. 

Είναι εξαιρετικά εύκολη να την ετοιμάσετε και δε χρειάζεται πολύ χρόνο.  Θα έλεγα ότι συνολικά παρασκευή και ψήσιμο δε θέλει πάνω από 30 λεπτά και αποτελεί μια ευχάριστη παραλλαγή της πίτσας μια και τα βασικά υλικά στρώνονται με τον ίδιο τρόπο αλλά αντί για ζύμη βάζουμε φύλλο.

(photo: Σταύρος Κωστάκης)
(photo: Σταύρος Κωστάκης)

Ανοιχτή πίτα με μανιτάρια πλευρώτους

  • 3 φύλλα γιουφκά ή άλλο λεπτό φύλλο για χωριάτικες πίτες
  • 70 γρ μαλακό τυρί (πχ Γραβιέρα Νάξου) τριμμένο.  Εγώ χρησιμοποίησα ένα γκούντα με κόκκινο pesto για το χρώμα
  • 80 γρ ντομάτα κονκασέ κονσέρβα
  • ½ κ.τ.γλ ρίγανη
  • ½ κ.τ.γλ ζάχαρη
  • ¼ φλ ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 150 γρ μανιτάρια πλευρώτους
  • Μερικά φύλλα ρόκας

Παρασκευή

Πρώτα φτιάχνουμε τη σάλτσα.  Στο μούλτι χτυπάμε ντομάτα, ρίγανη, αλατοπίπερο, ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει παχύρευστη σάλτσα.

Επιλέγουμε ένα ταψάκι διαμέτρου περίπου 17 εκατοστών.  Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα, πάντοτε λαδώνοντας κάθε στρώση με το πινέλο.  Τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί οπότε θα πρέπει να τα διπλώνουμε έτσι ώστε κάθε ένα να στρωθεί μέσα σχηματίζοντας και πλαίσιο γύρω-γύρω στο ταψί εσωτερικά (κόθρο).  Συνολικά θα έχουμε έξι με οκτώ στρώσεις από τρία μεγάλα φύλλα.

Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας και την απλώνουμε μέσα στην πίτα που σχηματίζεται.  Από πάνω πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί και τέλος απλώνουμε ομοιόμορφα τα μανιτάρια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να πάρουν ωραίο χρώμα τα μανιτάρια και το τυρί. 

Βγάζουμε από το φούρνο και σκορπίζουμε από πάνω την ρόκα.  Μπορούμε να σερβίρουμε την πίτα  έτσι ή να την ξαναβάλουμε στο φούρνο μέχρι να μαραθεί και η ρόκα για 3 λεπτά περίπου.

Η πίτα μας είναι έτοιμη και μπορούμε είτε με τη φάμε σαν ατομικό γεύμα είτε να την κόψουμε κομμάτια ώστε να αποτελέσει ορεκτικό σε ένα μεγαλύτερο γεύμα και σε μπουφέ.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'