Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Workshop: «Συντηρώ τις τροφές σε σπιτική κουζίνα»

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρεβίθια με πορτοκάλι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςρεβίθια, πορτοκάλι, μπαχαρικά, ρεβίθια με πορτοκάλι

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά ρεβίθια με πράσα στον φούρνο ορκίστηκα πως έτσι θα τα κάνω πια για πάντα. Τον πάτησα τον όρκο μου, αν και δεν το συνηθίζω. Γιατί τα ρεβίθια στην κατσαρόλα, καλοβρασμένα, χυλωμένα, νόστιμα, και μοσχοβολιστά με αρώματα της Μεσογείου, με εσπεριδοειδή, δηλαδή, αλλά και μια ιδέα κάρι και κουρκουμά και άλλα μαγικά μπαχαρικά είναι άλλο πράγμα. Ένα φαγητό για όλο τον χρόνο βέβαια, αλλά ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τα μουλιάσετε καλά. Τουλάχιστον 24 ώρες. Εγώ προτιμώ να τα αφήνω στο νερό 36 και 48 ώρες αλλάζοντάς το συνεχώς και στην τελευταία δόση βάζω και λίγη σόδα μαγειρική. Τα βράζω (όπως προστάζει η φίλη μου σούπερ μαγείρισσα Ιωάννα Σταμούλου), με ένα φύλλο δάφνη και ένα ξυλάκι κανέλα, και χ’υνω το πρώτο νερό. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Ρεβίθια με πορτοκάλι

Υλικά για 3-4 πιάτα

  • 250 γρ ρεβίθια
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Κομματάκια φλούδας εσπεριδοειδών (μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι, κίτρο ή ό,τι έχετε)
  • 1 πορτοκάλι, χυμός
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι
  • 1 κ.τ.γλ κουρκουμά
  • 1 πρέζα κάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια (αφού τα έχουμε μουλιάσει καλά για 24-48 ώρες)και τα βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό, 1 φύλλο δάφνη και 2 ξυλάκι κανέλα. Όταν πάρουν βράση και δημιουργηθεί αφρός, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με καυτό νερό και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με βραστό νερό, τη δάφνη και την κανέλα και αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τον χυμό του πορτοκαλιού που θα τον ρίξουμε λίγο πριν από το τέλος) και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν.

Πολλοί στην τελευταία φάση ρίχνουν ένα μείγμα με χυμό, νερό και αλεύρι ή κορν φλάουρ. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται. Αρκούν μερικοί γύροι με τη ράβδο μπλέντερ. Μερικά ρεβίθια διαλύονται και κάνουν το φαγητό να χυλώσει με τον δικό του τρόπο.

Αφήνουμε τα ρεβίθια να βράσουν ακόμα λίγο μέχρι να αποκτήσουν την πυκνότητα που θέλουμε και τα σερβίρουμε χλιαρά με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και αλίπαστα.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Tips

  • Ο λόγος που μουλιάζουμε πολλές ώρες τα ξερά όσπρια είναι για να γίνουν πιο βραστερά και κυρίως πιο εύπεπτα καθώς αποβάλλουν στο νερό ουσίες που τα κάνουν δύσπεπτα
  • Αν περισσέψουν μαγειρεμένα ρεβίθια ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα με λίγο νερό και ρύζι. Στο πλαίσιο του «δεν πετάμε τίποτα», θα έχετε ένα άλλο απίθανο φαγητό, ρεβιθόρυζο, που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του.
  • Οι βρασμένες φλούδες των εσπεριδοειδών είναι πεντανόστιμες όταν βράσουν μαζί με τα ρεβίθια και το λάδι.
(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες