Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καυτή πατάτα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπατάτες, οφτές, comfort food

Έφτασε σε ελληνική ηλικία δύο αιώνων¹ και παραμένει ο γευστικότερος και ο πιο μαγειρεμένος βολβός. Φθηνή και εύκολη να μαγειρευτεί, η πατάτα ανακηρύσσεται επάξια σε βασίλισσα του comfort food (ιδίως συνοδεία τηγανητών αυγών, που πρόσφατα μας σέρβιρε η Καλή Δοξιάδη). Τα παιδιά την αγαπούν για τη γεύση της, οι ενήλικοι την αναζητάμε για να νιώσουμε θαλπωρή, ασφάλεια και για να μυρίσει καθησυχαστικά «μαμά» τις δύσκολες μέρες.

Αφήνοντας στους επαΐοντες της κουζίνας τις περίπλοκες εκδοχές της, ως μαρμιτόνι καταφεύγω στις εύκολες αλλά κολασμένα νόστιμες οφτές πατάτες. Μεζές χειμωνιάτικος με κρητική καταγωγή, χρειάζεται θράκα, ρακή και παρέα. Κι επειδή τα τζάκια τον φετινό χειμώνα πήραν τη ρεβάνς, σκαλίστε τη στάχτη και ξεκινάμε!

Χρειαζόμαστε όσες πατάτες θέλουμε, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους, τις οποίες πλένουμε καλά με τη σκληρή πλευρά από κάποιο σφουγγάρι πιάτων, μέχρι να φύγει κάθε ίχνος χώματος, ώστε να μπορούμε να φάμε την φλούδα μετά.

Photo: JoelDC/Flickr
Photo: JoelDC/Flickr

Τις στεγνώνουμε με χαρτί και τις τρυπάμε σε δύο-τρία σημεία με ένα πηρούνι.
Στη συνέχεια τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, ως άλλες κακοφορμισμένες ντισκομπάλες, τις σπρώχνουμε βαθιά στη ζεστή στάχτη, όσο πιο κοντά γίνεται στη θράκα και τις ξεχνάμε.
Σε λιγότερο από μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους) επιστρέφουμε κοντά τους. Τις τρυπάμε και αν βρούμε αντίσταση, τις αφήνουμε στη θέση τους. Αν έχουν μαλακώσει, τις φέρνουμε στο τραπέζι, τις γδύνουμε και ξεκινάμε το γαρνίρισμα.

Photo: gourmelia.gr
Photo: gourmelia.gr

Σερβίρονται ζεστές και μπορούν να συνοδευτούν με τα πάντα:
Αλάτι, ρίγανη και λάδι για τους παραδοσιακούς, βούτυρο, γιαούρτι και πάπρικα για πιο «αστικό» αποτέλεσμα, μουστάρδα ή ακόμα και τσίλι για πιο έντονη γεύση.
Κατόπιν δοκιμής (ξανά και ξανά) προτείνεται το γαρνίρισμά τους με βούτυρο, γιαούρτι, πάπρικα, χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.

Δεν έχετε τζάκι; Ούτε εγώ, γι’αυτό και μπορούμε να έχουμε εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα στο φούρνο ή στα μικροκύματα. Είτε τυλίγοντάς τις σε αλουμινόχαρτο είτε απλά τοποθετώντας τις σε ένα ταψί ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 270°C (θέρμανση πάνω-κάτω) για περίπου 30 λεπτά και τις ενοχλούμε ομοιοτρόπως με το πηρούνι.
Στα μικροκύματα είναι έτοιμες σε 7 με 10 λεπτά - προσοχή όμως, ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο, γιατί πολύ σύντομα εσείς και η παρέα σας θα θυμίζετε καμένες πατάτες! Τις ψήνουμε ως έχουν και τις τυλίγουμε για λίγα λεπτά, αφού τις βγάλουμε από το φουρνάκι.
Όταν είναι έτοιμες, τις χαράζουμε σε όλο τους το μήκος και τις γεμίζουμε κατά βούληση.

Κι επειδή καλή η πατάτα, αλλά -κακά τα ψέματα- καταδικασμένη σε δεύτερο ρόλο, στο πίσω μέρος της θράκας καλό είναι να ετοιμάζονται παράλληλα λουκάνικα, μπιφτέκια, σουβλάκια και άλλα τέτοια νόστιμα. Εναλλακτικά λίγο μπέικον στη γέμιση (έστω) σώζει κάπως την κατάσταση.

¹Φαίνεται πως η πρώτη ελληνική καλλιέργεια πατάτας έγινε στην Κέρκυρα περί το 1800.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'