Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαχταριστά μελομακάρονα σοκολατάκια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσυνταγές με προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, Καστανή ζάχαρη Fytro, Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, Σοκολάτα Τρούφα ΓΙΩΤΗΣ, Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ, Κακάο ΓΙΩΤΗΣ

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Δεν χωράει αμφιβολία. Τα Χριστούγεννα τα αγαπάς και για τα μελομακάρονα. Σχεδόν κάθε σπίτι, εξάλλου, έχει τη δική του αγαπημένη συνταγή. Άλλοι τα προτιμούν μελωμένα και πολύ μαλακά, κάποιοι τα θέλουν τραγανά ελάχιστα σιροπιασμένα, ενώ μερικοί, οι λιγότεροι, ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερα εντελώς αμέλωτα, σαν μπισκοτάκια. Και πάντως όλοι τα θέλουν όπως τα έκαναν οι μαμάδες τους.

Γιατί ναι, της μαμάς μου, της μαμάς σου, της μαμάς του τα μελομακάρονα είναι τα καλύτερα και αμφιβολία δεν χωράει. Στο κάτω κάτω Χριστούγεννα ίσον θαλπωρή και στοργική αγκαλιά, κάτι που φέτος, αυτή την τόσο παράξενη, δύσκολη και απρόσμενη χρονιά μάλλον θα λείψει από πολλούς. Όταν αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω τη δική μου παραλλαγή, πάνω στη συνταγή της μαμάς μου πάτησα. Γιατί ήταν τέλεια τα μελομακάρονά της. Τόσο όσο μελωμένα, ζουμερά και τραγανά ταυτόχρονα, με υπέροχα πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών, πορτοκαλιού και μπράντι.

Τα τόνισα ακόμα περισσότερο με καστανή ζάχαρη και σοκολάτα που τους ταιριάζει εξαιρετικά καθώς κοντράρει τη γεύση τους. Όλο το κόλπο, όμως, είναι το σχήμα και το ...κρατς. Ετοιμάστε μια ζύμη μελομακάρονου, με τη δική σας οικογενειακή συνταγή και αν δεν έχετε δοκιμάστε τη συνταγή της μαμάς μου. Και μετά μη διστάσετε να παίξετε, όπως εγώ, έστω με ένα μέρος της ζύμης.

Το καρύδι το πασπαλίζουμε συνήθως αφού μελώσουμε τα μελομακάρονα. Αυτή τη φορά όμως το πρόσθεσα στη ζύμη. Μετά έπλασα μικρά μπαλάκια, και όταν ψήθηκαν, άλλα μελωμένα και άλλα αμέλωτα, τα έντυσα με σοκολάτα κουβερτούρα, και τα πασπάλισα με κακάο. Είναι υπέροχες μικρές εκπλήξεις που σκάνε ηδονικά στο στόμα. Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε. Με προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, όπως πάντα. Οι δικοί σας θα ενθουσιαστούν.

Μελομακάρονα σοκολατάκια

Υλικά

  • 400 γρ (2 φλ) ελαιόλαδο
  • 150 γρ (3/4 φλ) Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 120 γρ (1/2 φλ) φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 60γρ (1/4 φλ) μπράντι ή λικέρ πορτοκάλι
  • 1 ½  κ.τ.σ. Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κ.τ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.τ.γλ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.τ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 800 γρ Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ (και παραπάνω όσο πάρει)
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα (ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 200 γρ καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 φάκελος Σοκολάτα Τρούφα ΓΙΩΤΗΣ (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 350 γρ (1 φλ) μέλι ανθέων (κατά προτίμηση πορτοκαλιού)
  • 200 γρ (1 φλ) ζάχαρη
  • 250 ml (1 φλ) νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 ροδέλα από φλούδα πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ (2 πλάκες) Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ 54% ή 65% Κακάο
  • Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Παρασκευή

Σιρόπι. Ετοιμάζουμε, πρώτα, το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει όταν θα σιροπιάσουμε τα μελομακαρονάκια. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα κανελογαρίφαλα, και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 -2 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ζύμη. Κοσκινίζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε μια λαδόκολλα. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού αφού τον σουρώσουμε, το ξύσμα, το μπράντι, τα μπαχαρικά και την Καστανή Ζάχαρη Fytro. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη σόδα και το Mπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύουμε πάλι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε την τριμμένη καρυδόψιχα και την Σοκολάτα Τρούφα ΓΙΩΤΗΣ (προαιρετικά) και ανακατεύουμε άλλη μια φορά να ενοποιηθούν τα υλικά.

Στρώνουμε μια ή δύο λαμαρίνες με λαδόχαρτο. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα βάζουμε όλα μαζί σε ταψί και όπως είναι ακόμα ζεστά τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε ήσυχα να ρουφήξουν όσο σιρόπι θέλουν και να κρυώσουν εντελώς. Τα βγάζουμε από το ταψί σε πιατέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να λιώσει η Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα. Σε κατσαρόλα με 2 – 3 δάχτυλα νερό που σιγοβράζει στερεώνουμε στο στόμιο ένα σκεύος, ανοξείδωτο ή γυάλινο, έτσι ώστε να μην ακουμπάει στο νερό. Κόβουμε την Kουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια σε μικρά κομμάτια. Σβήνουμε τη φωτιά, και ρίχνουμε στο σκεύος τα μισά (και παραπάνω) κομματάκια της κουβερτούρας. Ανακατεύουμε καλά με μαρίζ σιλικόνης ή με ξύλινη σπάτουλα και όταν λιώσει εντελώς προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως.

Επικάλυψη. Με οδοντογλυφίδες ή με δύο πιρούνια παίρνουμε ένα-ένα τα μελομακαρονάκια και τα βουτάμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν καλά. Μετά τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ. Μόλις  στερεοποιηθεί η σοκολάτα της επικάλυψης, κουνάμε πέρα – δώθε το ταψάκι ώστε να καλυφθούν γύρω γύρω με κακάο. Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει καλά, μεταλλικό ή γυάλινο. Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε πάλι με κακάο με ένα σουρωτηράκι.

Tips

Η ζύμη δεν θέλει ζύμωμα για πολλή ώρα. Ένα απαλό ανακάτεμα με τα χέρια αρκεί. Προσθέστε αλεύρι όσο πάρει, δηλαδή όσο παραπάνω χρειάζεται για να γίνει απαλή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Το ψήσιμο. Προσέξτε να μην παραψηθούν και αρπάξουν γιατί δεν θα σιροπιαστούν σωστά.

Το λιώσιμο της κουβερτούρας θέλει προσοχή. Το σκεύος πρέπει να είναι εντελώς στεγνό, και να μην ακουμπάει στο καυτό νερό γιατί τότε καίγονται τα αρώματα της σοκολάτας. Προσέξτε επίσης να  μην πέσουν μέσα καθόλου υδρατμοί.

Κάντε παραλλαγές. Κρατήστε μερικά μελομακαρονάκια αμέλωτα και βουτήξτε τα απλά στη λιωμένη σοκολάτα για όσους δεν τα θέλουν με σιρόπι. Εναλλακτικά μη βάλετε το τρίμμα της καρυδόψιχας και τρούφα σοκολάτας στη ζύμη. Αφού τα βουτήξετε στη λιωμένη σοκολάτα, αντί για κακάο πασπαλίστε μερικά με τριμμένο καρύδι, άλλα με τρούφα, και μερικά με ξύσμα πορτοκαλιού.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ετοιμάσετε μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα, κομμένα με κουπ πάτ και αφού τα μελώσετε να τα περάσετε από λιωμένη κουβερτούρα.  Με ή χωρίς κακάο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'