Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κρύωσες; Θα σου φτιάξω κοτόσουπα!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκυθόσουπα με πράσο και καβουρδισμένο φουντούκι

Θεόδωρου Σταμούλη Μαγειρικές ιστορίεςκολοκυθόσουπα, πράσα, κολοκυθόσποροι, φουντούκια, blue cheese, φέτα, μπέικον, κρουτόν

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Βιώνουμε μια περίεργη περίοδο και που, αν μη τι άλλο, σε πολλούς δίνει το χρόνο να ασχοληθούν με πράγματα που άλλοτε δε θα έβαζαν στο πρόγραμμα. Η μαγειρική στο σπίτι σίγουρα είναι ένα από αυτά. Η βόλτα στην αγορά, ακόμα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να μας δώσει εικόνες, να μας κεντρίσει τη φαντασία και να μας κάνει να θέλουμε να δοκιμάσουμε άλλα πράγματα.

Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι να ξεχαστούμε λιγάκι και να απολαύσουμε το τώρα. Τα χρώματα και τις υφές των υλικών που ακουμπάμε, τις μεταμορφώσεις τους καθώς μαγειρεύουμε, τα αρώματα πάνω από την κατσαρόλα και μέσα από το φούρνο. Το μμμ αυτών που δοκιμάζουν αλλά και τις δικές μας στιγμές, όταν φτιάχνουμε και τρώμε κάτι που μας αρέσει.

Σήμερα αποφάσισα να σας γράψω πώς φτιάχνω μια κολοκυθόσουπα βελουτέ. Οι περισσότεροι την γνωρίζουμε από τις άπειρες συνταγές και βίντεο στο διαδίκτυο. Παρ’ όλα αυτά την κολοκύθα ο μέσος μάγειρας πάντα τη φοβάται, δεν είμαι σίγουρος γιατί. Η μεταφορά της άραγε; Το ότι ίσως δυσκολεύεται στο καθάρισμα. Δεν ξέρω. Είναι ένα πολύ απλό υλικό διαδεδομένο στην Ελλάδα από παλιά. Για κάποιο λόγο, όμως, στην αστική κουζίνα δεν αξιοποιήθηκε πολύ συχνά.

Θυμάμαι, κάποτε ξεκίνησα δοκιμάζοντας κολοκυθόπιτα απ' όταν άρχισα τα ψαξίματα για περισσότερο παραδοσιακές γεύσεις. Ακόμα και αφού τελείωσα τη σχολή μαγειρικής, η κολοκύθα δεν ήταν κάτι  εύκολο, οικείο. Γι' αυτό καμάρωνα, όταν έφτιαχνα κάτι με αυτήν. Το ίδιο  νιώθω και τώρα, αρκετά χρόνια μετά. Και πολύ συχνά προτείνω στα μενού μου κολοκυθόσουπα, μια σούπα που σου δίνει τη γεύση και της ιδιότητες του υλικού πολύ καθαρά. Κάνει το υλικό απόλυτο πρωταγωνιστή και, χρησιμοποιώντας διάφορες γαρνιτούρες, εύκολα μπορείς να απολαύσεις το παιχνίδι του παντρέματος των γεύσεων. 

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Κολοκυθόσουπα με πράσο και καβουρδισμένο φουντούκι

Υλικά για 5 μερίδες

  • 3 κ.τ.σ. λάδι
  • 3 κ.τ.σ. βούτυρο (μπορώ να παραλείψω και να βάλω μόνο λάδι)
  • 3 μέτρια πράσα που καθαρίζω και κόβω σε μικρές ροδέλες
  • 1 μέτρια κολοκύθα περίπου 800 γραμμάρια
  • 40 γρ φρέσκο τζίντζερ στον τρίφτη (εάν είναι δυσεύρετο, το παραλείπουμε)
  • 1/4 κ.τ.σ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml  λευκό κρασί
  • ½ λίτρο νερό ή ζωμός (λαχανικών ή κοτόπουλου)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα από αμύγδαλο (ρόφημα αμυγδάλου)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 λεμόνι, χυμός

Γαρνιτούρες που ταιριάζουν

  • Σήμερα χρησιμοποίησα καβουρδισμένο φουντούκι και κολοκυθόσπορο που πουλάνε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς αλλά και τα σούπερ μάρκετ.  Μπορώ να καθαρίσω τα σπόρια της κολοκύθας και να τα καβουρδίσω με λίγο αλάτι.  Είναι νόστιμο και δημιουργικό, αν το κάνω αυτό, αν και οι ποικιλίες που πουλάνε έτοιμες έχουν συνήθως περισσότερο ψαχνό.
  • Επίσης θα ταίριαζε ωραία  κάθε τυρί ψιλοκομμένο ή και τριμμένη φέτα. Φανταστικό επίσης το blue cheese, το καβουρδισμενο μπέικον και το ψητό ψωμί.

Εκτέλεση

Για να καθαρίσω την κολοκύθα, έχω δύο προτάσεις.  Συνήθως την κόβω φέτες με το μαχαίρι και μετά  αφαιρώ τη φλούδα είτε με μαχαιράκι είτε με το peeler. Ακόμα πιο εύκολο  είναι να κόψουμε την κολοκύθα κατά μήκος σε 4-5 μεγάλα κομμάτια και να την ψήσουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, περίπου μισή ώρα.  Πολύ εύκολα τότε  μπορούμε να σκάψουμε τη σάρκα της με ένα κουτάλι σούπας.  Το καβούρδισμα στο φούρνο θα της δώσει  επιπλέον γεύση.

Για τη σούπα ξεκινάω τσιγαρίζοντας στο λάδι το πράσο, πάντα ανακατεύοντας.  Όταν μαλακώσει ρίχνω και το σκόρδο και μετά από δυο τρία λεπτά την κολοκύθα.  Εάν είναι ωμή, την τσιγαρίζω δέκα με δεκαπέντε λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.  Σβήνω με το κρασί.  Όσο εξατμίζεται το κρασί, με την ξύλινη κουτάλα τρίβω τα σκληρά υπολείμματα στον πάτο της κατσαρόλας, για να ανακατευτούν στο μίγμα.  Αυτά προσθέτουν  γεύση.  Οι Γάλλοι παραδοσιακά τα ονομάζουν θησαυρό στον πάτο της κατσαρόλας.

Αφού εξατμιστεί το κρασί, ρίχνω το νερό ή  ζωμό και το τζίντζερ προαιρετικά. Προσθέτω λίγο αλατοπίπερο και καθορίζω χαμηλό βρασμό  για περίπου 15 με 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθα. Γενικά αποφεύγω τους έτοιμους ζωμούς και, αν δεν έχω δικό μου, το νεράκι μου κάνει μια χαρά.  Αν όμως έχω φτιάξει και ζωμό κότας ή λαχανικών, το πιάτο μου θα απογειωθεί. Αποσύρω από τη φωτιά και, αφού ηρεμήσει το φαγητό, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και  αλέθω με το ραβδομπλέντερ.  Προσθέτω και λίγο ακόμα νερό η ζωμό, για να αραιώσει όσο θέλω.  Ρίχνω το μοσχοκάρυδο και βάζω αλατοπίπερο, για να ισορροπήσει όσο χρειάζεται, προσθέτοντας  χυμό του λεμονιού.  Ανακατεύω  σε έναν τελικό βρασμό πριν το σερβίρισμα.  Στο πιάτο προσθέτω και τη γαρνιτούρα.

Η κολοκυθόσουπα έχει κάτι το μαγικό.  Πάντοτε, όταν την αναγγείλεις στο μενού σου, ακούς επιφωνήματα χαράς.  Φυσικά είναι ωραίο να τη συνδυάσεις και με ένα ταιριαστό κρασί.

 Καλή σας όρεξη

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'