Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεμιστά με πλιγούρι

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγέςλαχανικά, ντομάτες πιπεριές, κολοκυθοανθοί, πλιγούρι

(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)
(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)

Είναι γεγονός πως τα γεμιστά είναι αγαπημένο μου πιάτο αλλά όταν δοκίμασα τα γεμιστά με πλιγούρι του executive chef Ευστράτιου Καλαθάκη ξετρελάθηκα… ήταν κάτι πραγματικά διαφορετικό! Για αυτό του ζήτησα τη συνταγή του και σας τη δίνω. Η διαδικασία είναι γρήγορη και τα υλικά λίγα γιατί για να φτάσεις στο τέλειο, χρειάζεται αφαίρεση, όχι πρόσθεση.

Λίγα μυστικά…

Επιλέγουμε πάντα ώριμα λαχανικά -κυρίως οι ντομάτες πρέπει να είναι γινωμένες- και πάντα εποχής! Προλαβαίνουμε! Κοινώς, γεμιστά δεν μαγειρεύουμε ποτέ το χειμώνα και ποτέ με χλωμές ντομάτες ή σφιχτές ντομάτες για σαλάτα.

Φροντίζουμε όλα τα λαχανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος. Τα γεμιστά θέλουν μπόλικο κρεμμύδι (για τη γλύκα), σκόρδο (για την καλοκαιρινή σπιρτάδα) και πάρα πολλά φρέσκα μυρωδικά (για το άρωμα της φρεσκάδας). Το κρεμμύδι το ψιλοκόβουμε ή το τρίβουμε στον τρίφτη του χεριού, ποτέ στο multi.

Ααα, να σας πω και το κορυφαίο μυστικό: μαγειρέψτε τα γεμιστά από τη προηγούμενη. Την επόμενη είναι πιο νόστιμα.

Γεμιστά με πλιγούρι

Υλικά

  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 8 κολοκυθοανθοί
  • 3 πιπεριές
  • ½ φλ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ φλ ψιλοκομμένο δυόσμο
  • ½ φλ ψιλοκομμένο μάραθο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κοφτό κ.τ.γλ κύμινο
  • 1 κοφτό κ.τ.γλ πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φλ. του καφέ σταφίδες μαύρες
  • 1 φλ. του καφέ κουκουνάρι
  • 1 ½ φλ. πλιγούρι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τα λαχανικά

Κατ’αρχάς είναι πολύ σημαντικό να πλύνουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι, μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα, από την κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτήν την πλευρά γιατί χωράει πιο πολλή γέμιση.

Παίρνουμε ένα μπολ. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση στο ψήσιμο.

Τοποθετούμε τις ντομάτες στο ταψί με το κοτσάνι προς τα κάτω.

Πιέζουμε λίγο με τα χέρια την ψίχα από τις ντομάτες για να βγάλουν τα υγρά τους και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί.

Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι.

Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές στο ταψί.

Μεταχειριζόμαστε τους ανθούς πολύ απαλά γιατί είναι ευαίσθητοι και μπορεί να σπάσουν τα φύλλα τους. Τους ανοίγουμε με απαλές κινήσεις και τους αφήνουμε στο ταψί. Αφαιρούμε τον κίτρινο στήμονα από το εσωτερικό τους. Κατόπιν τα τοποθετούμε τον ένα μέσα στον άλλο για να μην κλείσουν.

Για τη γέμιση

Βάζουμε στο μπλέντερ και χοντροκόβουμε τη σάρκα της ντομάτας, και την αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Βάζουμε και το πλιγούρι για να μαλακώνει μέχρι να μπει στο φούρνο. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον μάραθο, το κρεμμύδι και τρίβουμε δύο σκελίδες σκόρδο, και τα προσθέτουμε στη γέμιση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Στο τέλος ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι, λίγο κύμινο και το ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι, γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το πλιγούρι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.

Όσο για τους ανθούς, γεμίζουμε τον καθένα μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση και κλείνουμε πιέζοντας τα φύλλα προς τα μέσα.  Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα γεμιστά να πάρουν όμορφο χρώμα.

Για το σερβίρισμα, στολίζουμε το πιάτο με σχοινόπρασο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'