Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρεβίθια στον φούρνο με …αζήτητα

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςρεβίθια, ρεβίθια στη γάστρα, χαμόν

[photo: Νικος Μορόπουλος]
[photo: Νικος Μορόπουλος]

Εκείνο που κάνει το πιάτο διαφορετικό, είναι ότι φτιάχνεται με τα «αζήτητα» από ένα μπούτι προσιούτο (ή χαμόν), δηλαδή τα λιπάκια που καλύπτουν το μπούτι και τα οποία συνήθως οι αλλαντοπώλες κόβουν και πετούν πριν κόψουν τις λεπτές πεντανόστιμες φέτες του αλλαντικού.

Για μένα αυτά τα κομμάτια είναι γεμάτα γεύση και άρωμα, κι έτσι εξασφαλίζω όσα περισσότερα μπορώ πείθοντας την πωλήτρια να μην τα πετάξει εις τον κάδο, αλλά να μου τα δώσει. 

Τα ρεβίθια αυτά είναι από τα νοστιμότερα πιάτα που έχετε γευθεί, και τα οικονομικότερα!

Ποιος είπε ότι το καλό πρέπει να είναι και ακριβό;

(photo: Νίκος Μορόπουλος)
(photo: Νίκος Μορόπουλος)

Ρεβίθια στη γάστρα με λίπος από χαμόν

Υλικά

  • 8 κούπες ρεβίθια, που έχουν μείνει στο νερό για 24 ώρες
  • 2 κούπες λίπος από μπούτι προσιούτο ή χαμόν
  • 4 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια μεσαίου – μεγάλου μεγέθους
  • 4 ψιλοκομμένες καυτερές πράσινες πιπεριές Κρήτης
  • 1/2 κούπα φρέσκια ρίγανη
  • 1/2 κούπα φύλλα δενδρολίβανου
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι Μεσολογγίου
  • 1 πρέζα χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κούπες νερό

 Παρασκευή

Τσιγαρίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα «αζήτητα» και προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Αφού συγχρωτισθούνε τα υλικά για τα καλά, προσθέτω τα πράσινα μυρωδικά και σβήνω τη φωτιά.

(photo: Νίκος Μορόπουλος)
(photo: Νίκος Μορόπουλος)

Βάζω τα ρεβίθια στη γάστρα, προσθέτω το νερό, και όλα τα τσιγαρισμένα, ανακατεύω καλά και καλύπτω και με χαρτί κουζίνας πριν προσθέσω το καπάκι.

Ψήνω για 3 ώρες στους 180 βαθμούς.

Σερβίρισμα

Αφήνω να κρυώσουν τα ρεβίθια, και τα σερβίρω χλιαρά με φρέσκο ψωμί και ένα αγιωργίτικο ή μερλό.

Δεν μπορώ να περιγράψω τη νοστιμιά που έχουν τα ρεβίθια, ούτε τα αρώματα που αναδύονται από το πιάτο. Αυτό θα πρέπει να το βιώσετε.

[photo: Νικος Μορόπουλος]
[photo: Νικος Μορόπουλος]

Και αν γευθείτε το πιάτο μεσημεράκι, αφήστε και λίγο χρόνο για έναν υπνάκο που θα σας χαρίσει τα υπεροχώτερα όνειρα!

Καλή όρεξη! 

*Έγραψεν ο  Νικόλαος Αθανασιάδης στο Κάϊρο της Αιγύπτου, την 22α Αυγούστου 2020

Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'