Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σορμπέ καρπούζι εντός τόπου και χρόνου

Θεόδωρου Σταμούλη Συνταγέςσορμπέ καρπούζι

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)
(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Το έφτιαξα πρώτη φορά όταν αγόρασα μια σπιτική παγωτομηχανή και ξεφύλλιζα τις συνταγές στο βιβλιαράκι.  Ήταν πολύ εύκολη και όμως μου άρεσε τόσο που έγινε γευστική ανάμνηση.

Θα μου πεις ότι έχει πολύ ζάχαρη.  Ε τι να γίνει.  Μερικά πράγματα που τα κάνουμε από παλιά τσιμπάνε λίγο.  Δοκίμασε παραλλαγή με στέβια.  Μου έχουν πει ότι βγαίνει μια χαρά.

Η τεχνική είναι η ίδια και με άλλα φρούτα.  Δοκίμασέ το με πεπόνι, με ροδάκινο, κεράσι και φράουλα.  Θα σε ανταμείψει.  Το πιο ωραίο θα ήταν να έφτιαχνες πολλές γεύσεις και να σέρβιρες ποικιλία σε ένα τραπέζι.  Στο σπίτι όμως αυτό θέλει υπομονή...

Σορμπέ καρπούζι με σιρόπι αρμπαρόριζα

Το μείγμα πρέπει να μπει στο ψυγείο και να κρυώσει πολύ καλά τουλάχιστον ένα βράδυ πριν το βάλω στην παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της.

Για το σορμπέ καρπούζι

Υλικά

  • 300 γραμμάρια καρπούζι ψίχα χωρίς κουκούτσια
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια νερό
  • Χυμός από μισό λεμόνι

Για το σιρόπι αρμπαρόριζα

  • 100 γραμμάρια νερό
  • 160 γραμμάρια ζάχαρη
  • 30 γραμμάρια γλυκόζη
  • 1/2 φλιτζάνι φύλλα αρμπαρόριζας χοντροκομμένα
  • Λίγο πράσινο φυτικό χρώμα φαγητού (προαιρετικά)

Παρασκευή

Για το σορμπέ

Σε μικρή κατσαρόλα φέρνω σε βρασμό το νερό τη ζάχαρη και ανακατεύω για να διαλυθεί η ζάχαρη.  Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και περιμένω να κρυώσει.  Το περνάω στο μπλέντερ μαζί με τα κομμάτια του καρπουζιού.  Εάν έχουν ξεφύγει κουκούτσια από το καθάρισμα του καρπουζιού σουρώνω το μείγμα.  Μεταφέρω σε μπολ και στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά, τουλάχιστον 1 νύχτα.

Βάζω το μείγμα στην παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.  Μου έχει τύχει σε μηχανές λιγότερο παραγωγικές να ξεκινάει να παγώνει αλλά να μη σφίγγει όπως θα ήθελα.  Αν γίνει αυτό το μεταφέρω σε τάπερ και στην κατάψυξη, ανακατεύοντας το κάθε μία ώρα ώσπου να σφίξει.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι βράζω το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τα φύλλα για ένα λεπτό ανακατεύοντας κατά διαστήματα.  Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγο και βάζω ελάχιστη ποσότητα χρώματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές ώσπου να πάρω όμορφο πράσινο.  Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και το σουρώνω.  Διατηρούμε σκεπασμένο σε μέρος δροσερό και σκιερό.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά και πολύ καλοκαιρινά!

Καλή όρεξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες