Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χωρίς τηγάνι και σχάρα

της Χριστίνας Ταχιάου προζύμι, Πόντιοι

Πρώτα μου είχε μιλήσει η μαμά μου για το εστιατόριο “κάπου στο Μονοπήγαδο”, έξω από τη Θεσσαλονίκη, που ανήκει σε μια εξαιρετική κυρία και όπου τα φαγητά είναι όλα παραδοσιακά κι επιπλέον πωλούνται προϊόντα ζύμης, με προεξάρχον το ψωμί.

Βρέθηκα εντελώς συμπτωματικά -για τις ανάγκες του Bostanistas, δηλαδή- στην περιοχή και με πήγαν. Το “Περέκ” (το όνομα προέρχεται από μια παραδοσιακή ποντιακή λιχουδιά) είναι ένας καλαίσθητος χώρος, με τα ζαρζαβάτια του φυτεμένα στον κήπο και το εργαστήριο να παράγει το ψωμί και τα υπόλοιπα σκευάσματα δίπλα ακριβώς στο εστιατόριο.

Η βιολόγος Μαίρη Μουρατίδου είναι η δημιουργός του “Περέκ”. Με σπουδές ιατρικής, είχε ασχοληθεί με την επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό. Με καταγωγή από το Μονοπήγαδο, ονειρευόταν να επιστρέψει στο χωριό και να ασχοληθεί με την βιοκαλλιέργεια. Έτσι κι έκανε. Στη συνέχεια μάζεψε τις γυναίκες του χωριού και απ' το 1999 άρχισε την ενασχόληση με την παραγωγή ψωμιού, χειροποίητων ζυμαρικών και αρτοσκευασμάτων σε ένα χώρο μέσα στο χωριό. Όλα με προζύμι.

Photo: Χειροποίητη μακαρίνα (μακαρόνια)
Photo: Χειροποίητη μακαρίνα (μακαρόνια)

Η κόρη της, Κική, βιολόγος και η ίδια, έκανε μεταπτυχιακό στην “Επιστήμη τροφίμων και διατροφή” και εργασία “Η προζύμι στο παραδοσιακό ψωμί”. Όσο για τη διπλωματική της, αφορούσε τη χρήση των άγριων χόρτων στην παραδοσιακή διατροφή.

Η Θεσσαλονίκη έμαθε γρήγορα για τις γυναίκες απ' το Μονοπήγαδο, που ζυμώνουν και πωλούν παραδοσιακά προϊόντα κι άρχισε να πηγαίνει στο χωριό για να τα προμηθεύεται. Με τα χρόνια, οι δουλειές αυξήθηκαν, και πλέον το “Περέκ” μεταφέρθηκε στο λόφο έξω από το χωριό.

Photo: Το εκθετήριο των προϊόντων
Photo: Το εκθετήριο των προϊόντων

Το εστιατόριο έχει τη φιλοσοφία της παραδοσιακής κουζίνας. Αν θέλετε πατάτες τηγανητές, να πάτε αλλού. Στο “Περέκ” δεν μπαίνει τηγάνι. Ούτε και σχάρα. Είναι ανθυγιεινά πράγματα. Το χώρο επισκέπτονται μαθητές σχολείων που ενημερώνονται για την παραδοσιακή διατροφή.

Όταν ανάβει ο ξυλόφουρνος, πρώτα ψήνεται το ψωμί. Ακολουθούν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια κι όταν, τέλος, πέσει η θερμοκρασία, μπαίνουν τα φαγητά. Οι τιμές είναι μέτριες προς χαμηλές κι οι μερίδες χορταστικές.

Περέκ”, Μονοπήγαδο Δήμου Θέρμης, τηλ 23960 25305

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'