Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

#ΜένουμεΣπίτι και κάνουμε αλευρόπιτα με πράσο και μπλε τυρί

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςαλευρόπιτα, αλευρόπιτα με πράσο και μπλε τυρί, #μένουμεσπίτι, πράσο, μπλε τυρί, ομελέτα με πράσο και μπλε τυρί

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Την ώρα που μου τηλεφώνησε η Λίνα Γιάνναρου, συνάδελφος από την Καθημερινή, για να πούμε δυο κουβέντες για τα σπιτικά μαγειρέματα αυτές τις μέρες της απομόνωσής μας λόγω κορονοϊού, έφτιαχνα δοκιμαστικά μια παραλλαγή της αλευρόπιτας της Μαρίνας.

 Όλα ξεκίνησαν από αυτή τη συγκλονιστικά απλή και νόστιμη πιτούλα της ευκολίας, που η συνταγή της μας έρχεται από την Κέρκυρα, αν και πάνω κάτω την ίδια φτιάχνουν παντού στη Ελλάδα από πάντα οι γυναίκες, που δεν είχαν χρόνο για να ανοίξουν φύλλο.

Και είναι «συμπαραγωγή» της ομελέτας με πράσο και ροκφόρ που έφτιαχνα πάντα στο brunch της Κυριακής, πάνε χρόνια από τότε και δεν λέμε πότε, γιατί πάλι με χρόνια με καιρούς καλά να είμαστε θέλουμε και να ξαναγλεντήσουμε.

Τα βασικά υλικά έχουν σημασία για την αλευρόπιτα, αυτό μας λέει η Μαρίνα, και δεν τα ξεχνάς εύκολα:

Αλευρόπιτα, βασική συνταγή

Υλικά

  • 130-150 γρ αλεύρι,
  • 200 γρ γάλα,
  • 2 αβγά,
  • τυρί με το μάτι,
  • και ταψάκι 28x20

Παραλλαγή αλευρόπιτας με μπλε τυρί και πράσα

Υλικά

(για ταψάκι διαμέτρου 30 εκ)

  • 200 – 220 γρ αλεύρι ΓΟΧ + ½ κ.τ.γλ μπέικιν
  • 300 γρ φρέσκο γάλα
  • 2-3 αβγά
  • 2 μεγάλα πράσα,
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 100 γρ φέτα τριμμένη
  • 30-40 γρ μπλε τυρί (ροκφόρ, blue cheese ή άλλο μπλε)

Στο μοτίβο της Μαρίνας, λοιπόν, πρόσθεσα πράσο, κρεμμυδάκια και ξερό κρεμμύδι όλα ψιλοκομμένα. Τα άχνισα με νερό μέχρι που εξατμίστηκε τελείως και μετά έριξα λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρισα. Τα άφησα στην άκρη να κρυώσουν.

Εντωμεταξύ είχα ανάψει τον φούρνο στους 220 βαθμούς με αέρα να προθερμανθεί και έριξα μέσα ένα ταψάκι σκεπασμένο με λαδόχαρτο (αντικολλητικό χαρτί επί το κομψότερον) αφού το λάδωσα καλά για να πέσει ο χυλός στην καυτή επιφάνεια και να σφίξει αμέσως. Αύξησα και κατά ένα τρίτο τις ποσότητες για να ταιριάξουν καλύτερα στο στρογγυλό ταψάκι μου και στην πείνα μας, να μείνουν και δυο κομμάτια για το βράδυ, να μην ξαναμαγειρεύουμε.

Σε ένα μπολ χτύπησα ελαφρά τα αβγά με το γάλα, κοσκίνισα μέσα το αλεύρι και έγινε ένας μέτρια πυκνός χυλός. Αλατοπιπέρωσα ελαφρά και έριξα μέσα τριμμένα τα τυριά, φέτα ανακατεμένη με ροκφόρ (βάλτε blue cheese ή ότι μπλε έχετε, θα είναι τέλειο και με λίγη κοπανιστή Μυκόνου σκέφτομαι).

Ανακάτεψα και τα σοταρισμένα πράσα – κρεμμύδια και άδειασα τον χυλό στο καυτό ταψάκι. Εριξα από πάνω μερικά κομματάκια κατσικίσιο βούτυρο (γιατί αυτό είχα στο ψυγείο, βάλτε αγελαδινό ή Κερκύρας, ό,τι έχετε, καλό θα γίνει) και φούρνισα αμέσως για περίπου 30-40 λεπτά, στην αρχή στους 220 βαθμούς και μετά χαμήλωσα στους 180 βαθμούς.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σημείωση

  • Δώστε ένταση: Εκτός από λίγο αλατοπίπερο, προαιρετικα μπορείτε να ρίξετε και μερικές νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο (είναι το μυστικό μου όπλο…)
  • Ψησιμο: Στο τέταρτο χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Στο τέλος δοκιμάζω με μαχαίρι, που πρέπει να βγει στεγνό όπως στα κέικ.
  • Ομελέτα με πράσο και ροκφόρ: Αν τώρα σας κόλλησε η ιδέα της ομελέτας, προχωράτε με το σοτάρισμα πράσου κρεμμυδιού σε ένα μεγάλο τηγάνι, και ρίχνετε τα αβγά (όλα θέλετε) χτυπημένα ελαφρά με λίγο φρέσκο γάλα και αλατοπίπερο. Σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε την ομελέτα να ψηθεί.  Λίγο πριν από το τέλος, ξεσκεπάζετε, σκορπίζετε στην επιφάνεια λεπτά κομματάκια ροκφόρ, μπλε τυρί ή γκοργκοτζόλα και ξανασκεπάζετε μέχρι να λιώσει.

Καλή επιτυχία!

(όπως έγραφε πάντα το μαμακάκι κάτω από τις συνταγές της)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'