Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

#ΜένουμεΣπίτι: Κυριακή των Βαΐων με μπακαλιάρο ντελμπιέ

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΚυριακή των Βαΐων, μπακαλιάρος, μπακαλιάρος στην κατσαρόλα, μπακαλιάρος ντελμπιέ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, ας μην ξεχνιόμαστε, και σε μια εβδομάδα Πάσχα. Η παράδοση θέλει «κατάλυση ιχθύων», όπως και την ημέρα του Ευαγγελισμού. Η δική μας στενή ρουμελιώτικη παράδοση θέλει συγκεκριμένα μπακαλιάρο παστό, αφού το χωριό μας είναι πολύ μακριά από τη θάλασσα και από ψαράδες.

Η αγαπημένη συνταγή της μανούλας μου είναι ο μπακαλιάρος στην κατσαρόλα, ένα απλό νόστιμο, ελαφρύ και πανεύκολο πιάτο, που ήταν το αγαπημένο και της δικής της μάνας, της γιαγιάς μου της Κωστάντως. Οι αγρότισσες δεν είχαν χρόνο για πολύπλοκα φαγητά, κληρονόμησα, λοιπόν, τη συνήθεια κι εγώ που δουλεύω ατέλειωτες ώρες καθημερινά.  Και σας το συνιστώ. Ακόμα κι αν δεν έχετε τι να κάνετε τώρα που #ΜένουμεΣπίτι, μαγειρέψτε απλά φαγητά, δώστε χρόνο στην άσκηση, στο διάβασμα, στη μουσική, στις άπειρες εκδηλώσεις που μας προσφέρονται δωρεάν online.

Αν έχετε λοιπόν ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο στην κατάψυξη (ή και φρέσκο!), βάλτε τον λοιπόν στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά μαζί. Είναι τόσο απλό αυτό το φαγάκι που στην Κρήτη το λένε ντελμπιέ κι εμείς απλά μπακαλιάρο στην κατσαρόλα.

Θα το απολαύσουμε με ένα δροσερό ποτήρι μοσχοφίλερο Semeli Mantinia* από το Ζευγολατιό που έχω φυλαγμένο. Το μοσχοφίλερο (αγαπημένη μου λευκή ποικιλία) είναι υπέροχο με τα λαδερά και λεμονάτα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το ίδιο θα πιούμε και με τη μαγειρίτσα μας. Και θα αφήσουμε τα κόκκινα και τα ροζέ για το τραπέζι του Πάσχα. Κι ας γιορτάζουμε φέτος μόνες μας με το μαμακάκι. Το κρασί συντροφεύει το φαγητό μας.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μπακαλιάρος ντελμπιέ ή κατσαρόλα

Υλικά

  • 1 φύλλο μπακαλιάρο παστό ξαλμυρισμένο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 φύλλα δάφνη
  • Αλατοπίπερο
  • Λίγη ρίγανη
  • 2-3 κ.τ.σ αλεύρι
  • 1 μικρό λεμόνι, χυμός και ξύσμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια, τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το λάδι, σκεπάζουμε με νερό και βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά.. Λίγο πριν το βγάλουμε, σε ένα βαθύ πιάτο κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο νερό και το λεμόνι και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά (χωρίς να σβολιάσει). Ρίχνουμε τον χυλό στην κατσαρόλα και την κινούμε να πάει παντού. Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σημειώσεις

Μαγειρέψτε και επιλέξτε ένα ωραίο κρασί για την απόλαυσή σας στο σπίτι!

  • Semeli Mantinia: Ταιριάζει τέλεια με ένα νόστιμο σπαγγέτι θαλασσινών ή ένα ψάρι με λεμονάτη σάλτσα, ένα κοτόπουλο σχάρας με σάλτσα κάρι ή και ακόμη ένα αρωματικό πιάτο ασιατικής κουζίνας και συνδυάστε το υπέροχα με μία Μαντινεία από το Κτήμα Semeli. To αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει και η διάθεση σίγουρα θα ανέβει πολύ. Τo Semeli Mantinia είναι ένας ΠΟΠ οίνος από φρέσκο μοσχοφίλερο από το Ζευγολατιό της Μαντινείας όπου τα αμπέλια καλλιεργούνται σε υψόμετρο 650 μέτρων. Έχει ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώμα. Φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα είναι πλούσιο και φρουτώδες με μακρά αρωματική επίγευση. Σερβίρεται στους 8-11°C.
  • Semeli Nemea Reserve: Φτιάξτε κοκκινιστό κατσαρόλας, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες μοσχαράκι με μανέστρα φούρνου, ψητά κρέατα ή δημιουργήστε ένα πλατό από ώριμα κίτρινα τυριά και αλλαντικά και σερβίρετε σε μεγάλο ποτήρι τύπου Bordeaux ένα Semeli Nemea Reserve για να απογειώσετε τη γεύση. Το Semeli Nemea Reserve παράγεται από την ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο, στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Semeli στη Νεμέα και ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Έχει λαμπερό, βαθύ πορφυρό χρώμα, με τονισμένη πυκνότητα. Έντονη μύτη, σφριγηλό, μεστό σε αρώματα από πλούσια μπαχαρικά, πολύπλοκες συνθέσεις φρούτων και ισορροπημένη δρυ. Έχει γεμάτο σώμα και είναι απαλό στο στόμα, καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση. Σερβίρεται στους 15-16°C.
  • Semeli Aetheria: Σερβίρετε σε ένα μεγάλο πλατό sashimi ή μαριναρισμένα ψάρια, ψήστε πουλερικά στη σχάρα ή ένα ζουμερό ψαρονέφρι με κάρι στην κατσαρόλα, φτιάξτε ριζότο με σπαράγγια, πιπεριές ψητές ή κουνέλι τηγανιτό και το Semeli Aetheria ολοκληρώσει τη γευστική εμπειρία. Το Semeli Aetheria παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της ορεινής Αιγιαλείας, μιας από τις πιο εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 900μ., από την γαλλική ποικιλία Chardonnay, που καλλιεργείται τοπικά και τη Μαλαγουζιά, μια από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες. Το χρώμα του είναι αχυρόξανθο με πρασινωπές ανταύγειες. Έχει έντονα αρώματα που θυμίζουν πράσινο μήλο, ώριμο αχλάδι, πιπεριά και φρέσκα αρωματικά βότανα. Στο στόμα έχει πλούσιο όγκο και άψογη γευστική ισορροπία χάρις στην τραγανή του οξύτητα, ντυμένο με λιπαρές νότες που παραπέμπουν στην παρουσία του Chardonnay.  Πλούσια αρώματα στον ουρανίσκο σε φόντο πράσινων φρούτων και λεμονόχορτου, με πικάντικα στοιχεία στο τελείωμα. Σερβίρεται στους 10-12°C.

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'