Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το τέλειο γιουβέτσι με κατσικάκι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

#ΜένουμεΣπίτι και ετοιμάζουμε το brunch της γιορτής

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςφέτα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένα τυριά ΔΩΔΩΝΗ, ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ, ομελέτα με λαχανικά, κροκ μεσιέ, σουφλέ, μπουφές, τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, κρέπες με μήλο, brunch, Πάσχα

Λαχταριστό σάντουιτς κροκ μαντάμ (croque madame) με κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ (photo:Shutterstock)
Λαχταριστό σάντουιτς κροκ μαντάμ (croque madame) με κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ (photo:Shutterstock)

Δεν είναι νέα μανία. Το "υβριδικό" γεύμα, breakfast και lunch μαζί, ξεκίνησε δειλά-δειλά τη δεκαετία του 1980, τότε που μαζευόμαστε φίλοι και συγγενείς τα μεσημέρια της Κυριακής για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του απογεύματος. Στον μπουφέ παίρνανε θέση κρέπες, ομελέτες, τάρτες και άλλα χίλια δυο καλούδια, αλμυρά και γλυκά, μαζί με φρεσκοστυμμένους χυμούς, τσαγάκια και καφέδες. Και αλκοόλ εννοείται. Μερικές φορές, μάλιστα, μετά το φαγητό το χαλί μαζευόταν και το brunch εξελισσόταν σε ξαφνικό πάρτι του απομεσήμερου μέχρι τις 6-7 η ώρα το απόγευμα, που η σύναξη διαλυόταν ησύχως.

Οπως φαίνεται, όμως, θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσουμε να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί σε μεγάλες παρέες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το lockdown, που επιβλήθηκε λόγω κορονοϊού, μας εμποδίζει να απολαύσουμε ένα  ωραίο brunch με την οικογένειά μας ένα νωχελικό πρωινό.

Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνουμε κρέπες με πολύ λεπτές φέτες μήλου και ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ, ομελέτα φούρνου με λαχανικά, φέτα ΔΩΔΩΝΗ και τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, κροκ μεσιέ ή κροκ μαντάμ, αν προτιμάτε, με τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και ένα πανεύκολο, πεντανόστιμο, υπέροχο ψευτοσουφλέ με ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ και τριμμένα τυριά ΔΩΔΩΝΗ, που είναι σίγουρο ότι αν το δοκιμάσετε μια φορά θα το κάνετε συνέχεια.

Κροκ μεσιέ (croque monsieur) με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ

Υλικά για 2 άτομα

  • 4 φέτες λευκό ψωμί
  • 2 χοντρές φέτες ζαμπόν
  • 2 κ.τ.σ μουστάρδα Ντιζόν
  • 50 γρ φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.τ.σ αλεύρι
  • 100ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
  • 80 γρ κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • Ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Προθερμαίνουμε το γκριλ. Αλείφουμε τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού με λίγο βούτυρο, και τις ψήνουμε στο γκριλ με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε για λίγο μέχρι να πήξει η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.τ.σ (30 γρ) κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη, το αβγό ελαφρά χτυπημένο, λίγο αλατοπίπερο και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε δύο φέτες ψωμιού από την άψητη πλευρά τους με μουστάρδα, τοποθετούμε επάνω μία φέτα ζαμπόν και το υπόλοιπο τυρί και βάζουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σκεπάζουμε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού (με την τραγανή πλευρά προς τα πάνω), μοιράζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα σάντουιτς, ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρέμα, και σερβίρουμε αμέσως

Σημείωση

  • Το κροκ μαντάμ (croque madame), η θηλυκή... εκδοχή του κροκ μεσιέ, σερβίρεται με ένα αβγό μάτι από πάνω.

Ψευτοσουφλέ με τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ 

Υλικά για 6 μερίδες

  • 8 φέτες λευκό ψωμί του τοστ ελαφρώς μπαγιάτικο
  • 4 φέτες ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ
  • 2 φλ τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
  • 6 κ.τ.σ τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ
  • 5 αβγά
  • 2 φλ φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
  • ½ κ.τ.γλ σκόνη μουστάρδα
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι

Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο βούτυρο (μόνο τη μία πλευρά τους), τοποθετούμε επάνω τις φέτες ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού. Κόβουμε τα τέσσερα σάντουιτς σε κυβάκια και ρίχνουμε τα μισά μέσα σε ένα πιρέξ για σουφλέ 2,5 λίτρων. Πασπαλίζουμε με 1 φλ τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και 2 κ.τ.σ τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κυβάκια, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και άλλες 2 κ.τ.σ τριμμένο κεφαλοτύρι, και πιέζουμε να χωρέσουν στο πιρέξ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, γάλα, σκόνη μουστάρδας, αλατοπίπερο) εκτός από το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και χτυπάμε καλά.  Αδειάζουμε το μείγμα στο πιρέξ πάνω από το ψωμί και τα τυριά και τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.  Αφήνουμε το πιρέξ στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες και ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα.

Βγάζουμε το σουφλέ από το ψυγείο, πετάμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με 2 κ.τ.σ τριμμένο κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 – 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Θα πρέπει όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Σερβίρουμε αμέσως.

  • Εναλλακτικά, κόβουμε τα 4 σάντουιτς διαγώνια και τοποθετούμε τα 8 τρίγωνα λοξά σε ταψάκι πιρέξ με τη μεγάλη τους πλευρά προς τα κάτω και το ένα να ακουμπάει στο άλλο λοξά, πασπαλίζοντας ανάμεσα με τα τριμμένα τυριά και κρατώντας μόνο 2 κ.τ.σ κεφαλοτύρι για το τέλος όπως παραπάνω.

Ομελέτα με λαχανικά και φέτα ΔΩΔΩΝΗ

Υλικά για 4 άτομα

  • 8 βιολογικά αβγά
  • 3 πιπεριές (από μία πράσινη, κόκκινη και κίτρινη)
  • 1 ξερό κρεμμύδι και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 μέτριο πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 8 μικρά μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα φρέσκο σκόρδο (προαιρετικά)
  • 2κ.τ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγο μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι
  • 1/2 φλ ελαιόλαδο
  • 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 2-3 κ.τ.σ τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο όλα κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες, προσθέτουμε λίγο νερό να τα σκεπάζει και τα αχνίζουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό προσέχοντας να μην καούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες, τα μανιτάρια, τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά, προσθέτουμε αλατοπίπερο και λίγο μπούκοβο, τρίβουμε μέσα τη φέτα, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι. Σκεπάζουμε με καπάκι χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την ομελέτα μέχρι να ψηθεί καλά και να μείνει αφράτη, για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

  • Εναλλακτικά ρίχνουμε το μείγμα των αβγών σε λαδωμένο πιρέξ, που το έχουμε βάλει να ζεσταθεί καλά στον φούρνο προηγουμένως, αδειάζουμε μέσα και τα σοταρισμένα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 – 60 λεπτά μέχρι να πήξει η ομελέτα και να ροδίσει η επιφάνειά της.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε υλικά που δεν θέλετε ή και να προσθέσετε άλλα, π.χ. πατάτες τηγανητές, ζαμπόν, μπέικον σοταρισμένο, λουκάνικα τηγανισμένα ή λεπτές φέτες από σουτζούκι αφού τις περάσετε για ένα λεπτό από το τηγάνι.

Κρέπες με μήλο και ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ

Υλικά για 4 μερίδες

  • 140 γρ αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 360 γρ φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 κ.τ.γλ ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ½ λεμόνι βιολογικό, ξύσμα (προαιρετικό)
  • 2 κ.τ.σ μπράντι (προαιρετικό)
  • 2 μήλα (Granny Smith ή όποια άλλα βρείτε)
  • 7 κ.τ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.τ.σ. βούτυρο (περίπου 80 γρ)
  • 8 φέτες ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ

Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός. Αν χρειάζεται (αν είναι πολύ πυκνός), προσθέτουμε ακόμα λίγο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τον χυλό στην άκρη για περίπου μια ώρα.

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε στον χυλό και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το αλείφουμε καλά με βούτυρο και αν περισσεύει το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για την επόμενη κρέπα. Οταν ζεσταθεί καλά με μια κουτάλα ρίχνουμε χυλό ώστε να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού (περίπου μισό εκατοστό) και αμέσως στρώνουμε στην επιφάνεια φέτες μήλου. Μόλις ροδίσουν οι άκρες με μια σπάτουλα γυρίζουμε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις τη γυρίζουμε καλύπτουμε την επιφάνεια με δύο φέτες ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ (καθώς ζεσταίνεται λιώνει) και από πάνω μερικές φέτες μήλου, ακόμη.

Βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για τις υπόλοιπες κρέπες και τις σερβίρουμε ζεστές με λίγη άχνη ακόμη στο πλάι και αν θέλετε ραντίζετε με μέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες