Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το τέλειο γιουβέτσι με κατσικάκι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Banana bread δηλαδή κέικ μπανάνα για την κλεισούρα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμπανανόψωμο, κέικ μπανάνα, banana bread, μπανάνες

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σε άλλη περίπτωση θα το κάναμε απλά για να γλυτώσουμε τις μπανάνες που έχουν φτάσει στα όριά τους. Τώρα το κάνουμε για να γλυκάνουμε την ψυχούλα μας και να μείνουμε όρθιοι στην απομόνωση. Δεν είναι εύκολο να πρέπει να μένεις μέσα στο σπίτι χωρίς καν να ξέρεις πότε θα ξαναβγείς και πώς θα είναι τότε η ζωή. Αλλά τι σας λέω τώρα, αυτά τα ξέρετε δεν περιμένετε να τα ακούσετε από μένα.

Πάνω που τριγύριζα, λοιπόν, (στο Facebook) σαν λιοντάρι στο κλουβί πέφτω σε συνταγή της φίλης μας της Ξανθής για κέικ μπανάνα. Το κάνω εικόνα και λιώνω. Τα υλικά απλά: 140 γρ αλεύρι + 1 κ.τ.γλ μπέικιν  πάουντερ, 140 γρ ζάχαρη, 140 γρ βούτυρο, 140 γρ βούτυρο, 2 αβγά και 2 ώριμες μπανάνες.

Κοιτάζω το καλάθι με τα φρούτα, η μπανάνα μία, στα όριά της, ό,τι πρέπει δηλαδή για banana bread, μπανανόψωμο όπως το λένε στη Νότια Αφρική και στον Μισισιπή, που το φτιάχνουν οι άνθρωποι παραδοσιακά, με επιπλέον υλικό τα καρύδια πεκάν. (Στις ΗΠΑ μάλιστα έχει την μέρα του, η 23η Φεβρουαρίου είναι η Εθνική Ημέρα Μπανάνας…)

Τσεκάρω Β2 στην αίτηση εξόδου και φεύγω για το μανάβικο της Μίνας. Βρίσκω δύο μπανάνες στην ίδια κατάσταση γυρίζω τρέχοντας στο σπίτι και αποφασίζω να αυξήσω λίγο τα υλικά και να προσθέσω μερικά αρωματικά.

Το αποτέλεσμα υπέροχο.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κέικ μπανάνα

Υλικά

  • 2 αβγά
  • 150 γρ βούτυρο
  • 150 γρ καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ κανέλα σκόνη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 λεμόνι, ξύσμα

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 165 – 170 βαθμούς. Καλύπτω μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.

Καθαρίζω τις μπανάνες και τις λιώνω σε ένα πιάτο με πιρούνι.

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι και τη βανιλίνη

Ζεσταίνω ελαφρά το βούτυρο και το χτυπάω για 2-3 λεπτά με τη ζάχαρη. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο ακόμη.  

Προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι και τις λιωμένες μπανάνες και ανακατεύω με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Αδειάζω τον χυλό στη φόρμα και ψήνω για περίπου τρία τέταρτα.

Ένα έχω να σας πω. Το μισό το φάγαμε χλιαρό και ήταν τέλειο(ντρέπομαι να πω καυτό, αλλά ναι ήταν ψιλοκαυτό…)

Σημειώσεις

  • Προσέξτε, αυτό το κέικ είναι πιο υγρό από άλλα χάρη στη μπανάνα.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας. Η Ξανθή ψήνει το δικό της κέικ για μισή ώρα στους 160 βαθμούς, το δικό μου όμως δεν ήταν έτοιμο. Εκανα δύο φορές τη δοκιμή με το μαχαίρι, έβγαινε υγρό και χρειάστηκε να το ψήσω περισσότερο.
  • Την επόμενη φορά θα μειώσω την ποσότητα της ζάχαρης και του βουτύρου και θα προσθέσω τριμμένα καρύδια ή και τριμμένη σοκολάτα #staytuned

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'