Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καπνιστό χούμους με μαυρομάτικα φασόλια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμαυρομάτικα, χούμους, ΗΠΑ, φαγητό των Μαύρων της Αμερικής, Αφροαμερικανοί, σκλαβιά, Μήνας της Ιστορίας των Μαύρων, Μήνας της Αφροαμερικανικής Ιστορίας, Φεβρουάριος

Χούμους με μαυρομάτικα της Κάντας (photo: foodlovetog.com)
Χούμους με μαυρομάτικα της Κάντας (photo: foodlovetog.com)

Εχετε ακουστά ότι ο Φεβρουάριος στις ΗΠΑ, και στον Καναδά είναι επίσημα ο Μήνας της Ιστορίας των Μαύρων (Black History Month); Λέγεται και Μήνας της Αφροαμερικανικής Ιστορίας, οπότε και γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις και απόδοση τιμών σε σπουδαίους ανθρώπους και γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία της Αφρικανικής διασποράς. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά γιορτάζεται επίσημα τον Φεβρουάριο, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Αγγλία γιορτάζεται (ανεπίσημα) στον Οκτώβριο.

Γκουγκλάροντας ανακάλυψα, ότι αφροαμερικανοί foodbloggers τιμούν τον Φεβρουάριο τη Μαύρη Ιστορία, την Κουλτούρα και τις γαστρονομικές παραδόσεις των προγόνων τους, στο Instagram, μάλιστα, έχουν το hashtag  #bhmpotluck

Τα μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και καλαμποκόψωμο της Χιλέρ Μπαουμγκάρτνερ  (Baumassfoods.com)
Τα μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και καλαμποκόψωμο της Χιλέρ Μπαουμγκάρτνερ (Baumassfoods.com)

Δεν είναι ασυνήθιστο άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες να χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο για να ορίσουν ακόμη περισσότερο ποιοι είναι. Το φαγητό μας είναι η ζωή μας, κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσής μας και αυτό ισχύει για όλους και παντού. Τι είναι λοιπόν το «φαγητό των Μαύρων» στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Κάποιοι, γράφει το Food52 στο περσινό του αφιέρωμα, χωρίς δεύτερη σκέψη θα έλεγαν ότι είναι το ψητό κοτόπουλο, οι λαχανίδες και το καλαμποκόψωμο. Αναμφίβολα όλα αυτά είναι παραδοσιακά φαγητά των Αφροαμερικανών του αμερικανικού Νότου. Όμως δεν είναι μόνον αυτά. Κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο, ο Ααρον Χάτσερσον (διατηρεί το blog The Hungry Hutch) συντονίζει ένα διαδικτυακό πάρτι ρεφενέ θα το λέγαμε στο οποίο φέτος 29 bloggers συμβάλλουν με τις δικές τους συνταγές.

Pancakes γλυκοπατάτας με καραμελωμένο ρούμι (meikoandthedish.com)
Pancakes γλυκοπατάτας με καραμελωμένο ρούμι (meikoandthedish.com)

Η φετινή δράση, μάλιστα, είναι αφιερωμένη σε χορτοφαγικά πιάτα της αφρικανικής διασποράς και είναι πραγματικά εντυπωσιακό με πόση αίσθηση εφευρετικότητας, φροντίδα και γνώση της ιστορίας είναι γραμμένες οι συνταγές, από το κέικ με λεμόνι και δενδρολίβανο (κατάλληλο για δλιαιτα Keto με λίγουε υδατ΄νθρακες...) μέχρι pancakes γλυκοπατάτας με σιρόπι αρωματισμένο με ρούμι (ναι καλά ακούσατε ρούμι για πρωινό...).

Εντύπωση μου έκανε (έχει μάλιστα και τα περισσότερα like μέχρι στιγμής στο Instagram) ένα πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια και χόρτα, που σχεδόν σε τίποτα δεν διαφέρει από ανάλογα δικά μας πιάτα! Οσο για τα χόρτα δεν έχει σημασία, έτσι κι αλλιώς παντού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, ό,τι βρίσκουν στον τόπο τους βάζουν.

Κέικ με λεμόνι και δενδρολίβανο (agirlcalledadri.com)
Κέικ με λεμόνι και δενδρολίβανο (agirlcalledadri.com)

Η συνταγή είναι η συμβολή της Χιλέρ Μπαουμγκάρτνερ που διατηρεί το foodblog Baum Ass Foods και είναι food photographer και vegan. Τα σιγομαγειρεύει μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, ζωμό λαχανικών, φύλλα σιναπιού, μπαχαρικά και αλατοπίπερο, και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι είναι πεντανόστιμα. Τα συνοδεύει με ρύζι ή κουσκούς για πρώτο πιάτο ή για κύριο με καλαμποκόψωμο, που τους πάει τέλεια.

Δείτε όλα τα λινκ για τις συνταγές εδώ

Εντύπωση όμως ακόμη περισσότερο μου έκανε χούμους από μαυρομάτικα φασόλια της Κάντας Μπόιντ Γουάιλι από την Ινδιανάπολη, που διατηρεί το food blog Food.Love.Tog. «Τα μαυρομάτικα φασόλια ήταν βασικό τρόφιμο στο σπίτι μας καθώς μεγάλωνα», γράφει η Κάντας στην εισαγωγή της συνταγής της, «Τα τρώγαμε κάθε Πρωτοχρονιά, για να μας φέρουν ευημερία και τύχη όλο τον χρόνο, όπως έλεγαν. Ηταν βασικό φαγητό των σκλάβων από την Αφρική, και η ιστορία μας λέει ότι συνέχισαν να τα τρώνε μετά τη Χειραφέτηση*». Η μητέρα της Κάντας τα μαγείρευε συνήθως σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι και ένα κρεμμύδι, και το συνόδευε απαραίτητα με καλαμποκόψωμο, δεν ήταν, όμως, το είδος του φαγητού, που άρεσε στη μικρή… (Κάτι μου θυμίζει)

 Παρόλα αυτά κάθε χρόνο, την Πρωτοχρονιά, στο πιάτο της έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένα μαυρομάτικο φασόλι. Μεγαλώνοντας άρχισε να μαγειρεύει και η ίδια το φαγητό με τρόπο δημιουργικό. Προσθέτοντας καπνιστή πάπρικα και λίγο υγρό καρύκευμα με άρωμα καπνού (βρήκαμε όλα τα απαραίτητα καπνιστά καρυκεύματα εδώ ) δεν χρειάζεται καν το χοιρινό για να το νοστιμίσει. Το χούμους αυτό είναι θαυμάσιο ορεκτικό, σνακ, συνοδευτικό σε σαλάτες ή άλειμμα για σάντουιτς! Αν το φτιάξετε μα ξερά φασόλια μην ξεχάσετε να τα μουλιάσετε αποβραδίς.

Χούμους με μαυρομάτικα και ψημένες πίτες (photo: foodlovetog.com)
Χούμους με μαυρομάτικα και ψημένες πίτες (photo: foodlovetog.com)

Καπνιστό χούμους με μαυρομάτικα φασόλια

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 ½ φλ βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια + 1 κ.τ.σ. για το σερβίριμα
  • 3 σκελίδες ψημένο σκόρδο
  • 1/3 φλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ κ.τ.σ. υγρό καρύκευμα με άρωμα καπνού
  • 1 κ.τ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.τ.γλ κίμινο σκόνη
  • ¾ κ.τ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Θυμάρι και μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα σε κρύο νερό και το αλλάζουμε 2-3 φορές. Τα βράζουμε (χύνουμε το πρώτο νερό) μαζί με ένα κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε τα βρασμένα μαυρομάτικα και το σκόρδο και τα χτυπάμε (6-8 φορές).

Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το υγρό καρύκευμα καπνού, τον χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.

Σερβίρουμε σε ένα μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και στολίζοντας τα βρασμένα μαυρομάτικα που έχουμε κρατήσει ολόκληρα και στο πλάι ψημένες πίτες ή φέτες χωριάτικου ψωμιού, μπαγκέτας.

Μη μου πείτε ότι δεν είναι το τέλειο ορεκτικό!

Σημείωση

*Με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης στις 22 Σεπτεμβρίου 1862, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν έδωσε τη διαταγή να ελευθερωθούν οι σκλάβοι σε δέκα πολιτείες 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'