Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Φασόλια Καστοριάς με ηπίως αλίπαστο σκουμπρί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ λαχταριστό, σοκολατένιο

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκέικ, κέικ σοκολάτας, γλάσο σοκολάτας, κακάο

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αυτό το κέικ είναι απλό  και σχετικά γρήγορο στην παρασκευή του. Είναι πολύ γευστικό και χορταστικό αλλά σίγουρα κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι!

Υπάρχουν  δε μεγάλες πιθανότητες να έχετε όλα τα υλικά στο ψυγείο και στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχουμε και ξεκινάμε αμέσως να φτιάξουμε το τέλειο σοκολατένιο κέικ.                                                                                            

Υλικά

Για το κέικ

  • 200γρ. βούτυρο φρέσκο                                                                       
  • 2 κούπες ζάχαρη  (400 γραμμάρια)
  • 6 αυγά (ολόκληρα)
  • 3/4 κούπας κακάο (120 γρ.)
  • 1/2 κούπα γάλα (120 γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(250 γρ.)
  • 1/4 κ.τ.γλ. σόδα
  • ελάχιστη βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (κατά προτίμηση βιολογικό)

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ελάχιστο κονιάκ (αν θέλετε)

Οδηγίες                     

Θα χρειαστούμε μια φόρμα μακρόστενη αν υπάρχει. Αν όχι, θα αρκεστούμε σε μια στρογγυλή, ίσως, ακόμα και σε ένα ταψάκι (νούμερο 28) αρκεί να είναι λίγο βαθύ. Βουτυρώνουμε  καλά  και αλευρώνουμε  ελαφρώς τη φόρμα ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί το μείγμα του κέικ.

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά του γλυκού σε ένα μπoλ και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια σχετικά βαθιά λεκάνη βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη, χτυπάμε καλά με το μίξερ και όταν αφρατέψει  αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και λίγο από το μείγμα του αλευριού κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος λίγο -λίγο το γάλα και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού –κακάο. Χτυπάμε λίγο ακόμα να ενωθούν τα υλικά μας και είμαστε έτοιμοι. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος που έχουμε προετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς.

Ενώ ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σοκολατένιο γλάσο. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή  κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο (προσοχή σε χαμηλή φωτιά, να μην βράσει) και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε το κονιάκ. Φροντίζουμε το γλάσο μας να παραμείνει λίγο ζεστό ώστε να απλώνεται όμορφα πάνω στο κέικ μας.

Με τούτα και με κείνα  το κεικ έχει ψηθεί...Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε  λίγο να κρυώσει. Σε περίπου 20 λεπτά είναι εντάξει. Βγάζουμε το κεικ από τη φόρμα αναποδογυρίζοντας πάνω σε μια πιατέλα....προσεκτικά.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το γλάσο. Με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και το απλώνουμε να πάει παντού. Αυτό ήταν… Τώρα του ταιριάζει ένας καλός καφές, ένα ποτήρι γάλα, αλλά και μόνο του μια χαρά τρώγεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες