Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλμυρές και γλυκιές, βασιλόπιτες λαχταριστές

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγές

(photo: Shutterstock / ProtagonCreative)
(photo: Shutterstock / ProtagonCreative)

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το έθιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μπορεί μεν να κρατά από τα παλιά, δεν ήταν όμως πάντα γλυκιά όπως την απολαμβάνουμε σήμερα αλλά αλμυρή. Στην Ηπειρο, για παράδειγμα, όπου το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980, έφτιαχναν κρεατόπιτα ή κοτόπιτα, ιδού και μια ωραία συνταγή, Πίτα Σουλιώτισσα με προβατίνα, αν θέλετε να αναβιώσετε το έθιμο.

Στη Ρούμελη πάλι εκτός από κρεατόπιτα, έφτιαχναν και τυρόπιτα ή χορτόπιτα γιορτινή, κι εκτός από νόμισμα η νοικοκυρά φρόντιζε να βάζει μέσα κι ένα κομμάτι από κλήμα, άχυρο, μουριά και πουρνάρι, και το καθένα είχε τον δικό του συμβολισμό για όποιον το έβρισκε.

Μια υπέροχη ιστορία για μια Κουλούρα βαμμένη με αίμα, που μάλιστα δεν κοβόταν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά των Χριστουγέννων, μας αφηγείται ο Δημήτρης Ψυχογιός. Ηταν, λέει, κτηνοτροφικό έθιμο των Σαρακατσάνων, και επειδή μέχρι το 1954 (άκου να δεις τι μαθαίνει κανείς) δεν υπήρχαν κέρματα, στις βασιλόπιτες έμπαιναν κάτι προπολεμικά κέρματα χωρίς αξία με την Αθηνά με την περικεφαλαία επάνω τους.

Εχουμε όμως και μια βασιλόπιτα με τραχανά, νοσταλγική και καρδιτσιώτικη γιατί κι εκεί αλμυρή την έκαναν, κι εκτός από νόμισμα έκρυβαν μέσα της και ένα σωρό άλλα συμβολικά δώρα, ένα κλαδάκι από τα δέντρα του κήπου, ένα κουκούτσι ελιάς, ένα κεραμιδάκι.

Μετά έρχονται οι γλυκιές και είναι μπόλικες, και λαχταριστές.

Εχουμε βασιλόπιτα με συνταγή από παλιό τετράδιο, συγκινητική και μόνο γιατί σκέφτεσαι την κιτρινισμένη σελίδα πάνω στην οποία είναι γραμμένη, έχουμε βασιλόπιτα μαμαδίστικη ζυμωμένη με βούτυρο και γάλα κατσικίσιο και αρωματισμένη με φρέσκια βανίλια και εσπεριδοειδή αλλά και μια κλασική πλην όμως ανανεωμένη βασιλόπιτα κέικ με χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ και ασπρισμένα αμύγδαλα.

Μια εξίσου παλιοκαιρίσια παραδοσιακή βασιλόπιτα με χυμό μανταρινιών ανανεώνεται (αν θέλετε) με καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα και σταγόνες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα. Σκαλίζοντας θα βρείτε και μια πολύ φινετσάτη, σαν κέικ με αμύγδαλα και πολλά ασπράδια αβγών.

Φυσικά από αυτό το συνταγολόγιο δεν θα μπορούσε να λείπει η πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι, ευωδιαστή και λιμπιστική.

Αν πάλι λατρεύετε τα αρώματα της Ανατολής, μην παραλείψετε να φτιάξετε βασιλόπιτα με μπαχαρικά με υλικά που συμβολίζουν πλούτο και χρυσάφι.

Η δική μου αγαπημένη είναι μια βασιλόπιτα κέικ με ζαχαρωμένα φρούτα, δοκιμασμένη εδώ και χρόνια στο σπίτι, στο γραφείο και σε τραπέζια φίλων.  Αν πάλι θέλετε κάτι πιο υγιεινό θα σας πρότεινα τη βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και στέβια, αντί για βούτυρο και ζάχαρη, υλικά που κάποιοι υποχρεωτικά αποφεύγουν.

Αφησα για το τέλος, την πιο απλή και πιο εύκολη, την πιο νόστιμη και λαχταριστή βασιλόπιτα κέικ που μας έφτιαξε ο έφτιαξε ο υπέροχος Δημήτρης Χρονόπουλος, ένας από τους καλύτερους έλληνες ζαχαροπλάστες. Στο τέλος του κειμένου δείτε και το επεξηγηματικό βίντεο.

Καλή Χρονιά, σας εύχομαι, με όλη μου την αγάπη

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'