Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ντομάτες γεμιστές

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χριστούγεννα: Ο γύρος του κόσμου με ένα κέικ

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςκέικ με φρούτα και ρούμι, Χριστούγεννα, χριστουγεννιάτικο κέικ

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Κάθε σπίτι γεμίζει με λιχουδιές, και ιδιαίτερα γλυκά, αφιερωμένα στη μεγάλη γιορτή. Ένα γευστικό ταξίδι για όλα τα γούστα… Φύγαμε!

Ξεκινάμε από τη Γαλλία, με το Gateau de Rois, μία τάρτα με γλυκιά γέμιση αμυγδάλου, που τρώγεται παραδοσιακά των Φώτων. Περιέχει ένα γούρι και όποιος το βρει χρήζεται βασιλιάς ή βασίλισσα της ημέρας!

Προσγειωνόμαστε Πορτογαλία. Το πορτογαλικό Bolo Rei έχει τις ρίζες του στο Gateau de Rois. Εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, όταν άνοιξε το Confeiteria Nacional, ο πρώτος φούρνος της μοναρχίας (1829). Είναι ένα κέικ με σταφίδες και φρούτα γλασέ, που περιέχει ένα φασόλι και ένα μικρό δωράκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο (σε ανάμνηση των δώρων που έφεραν οι Μάγοι στον Χριστό).  Όποιος βρει το φασόλι πληρώνει το Bolo Rei την επόμενη χρονιά και όποιος βρει το δώρο είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Λίγο πιο βόρεια, στη Γερμανία, φτιάχνεται το Christstollen εδώ και 500 χρόνια! Και στη Δρέσδη το γιορτάζουν κάθε χρόνο με την παρέλαση ενός γιγάντιου Christstollen, που φτιάχνουν όλοι μαζί οι ζαχαροπλάστες της πόλης, έπειτα το κόβουν σε μερίδες με ένα ειδικό επάργυρο μαχαίρι και το πουλάνε στους παρευρισκόμενους.

Πίσω στη γειτονική μας Ιταλία, και το διάσημο Πανετόνε. Ίσως το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο κέικ στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα του, που είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος. Αφήνουν τη ζύμη να φουσκώσει 3 φορές (συνολικά 20 ώρες), ενώ η παραγωγή του Πανετόνε μόνο στην Ιταλία ξεπερνά τα 117 εκατομμύρια κομμάτια κάθε χρόνο.

Η παράδοση όμως δεν σταματά εδώ. Στην Τζαμάικα δεν νοείται σπίτι τα Χριστούγεννα χωρίς το χριστουγεννιάτικο κέικ με ρούμι, ενώ οι χριστιανοί της Ινδίας φτιάχνουν το δικό τους κέικ με ρούμι, το Allahabadi κέικ, που πήρε το όνομά του από την πόλη που πρωτοφτιάχτηκε, αλλά τώρα είναι δημοφιλές σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Χιλή το Pan de Pascua, παρά το όνομά του (ψωμί του Πάσχα) είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και ρούμι, που συνοδεύεται με το cola de mono, που είναι καφές με το τοπικό ποτό αγουαρδιέντε, αλλά γίνεται και με ρούμι, μπράντι ή βότκα.

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ρούμι από την Τζαμάικα

Υλικά

  • 500 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 9 αυγά
  • ¼ φλυτζανιού ρούμι
  • 1 κουταλιά χυμό λάιμ
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • 1 κουταλάκι απόσταγμα αμυγδάλου (almond essence)
  • Φλούδα από ένα λάιμ (τριμένη)
  • 450 γρ ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (ψιλοκομένα)
  • 2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί
  • 250 γρ καστανή ζάχαρη
  • 315 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μπαχάρι
  • Μία πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες για κέικ (με διάμετρο 23 εκ. ).

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεγάλο μπωλ μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα. Προσθέτουμε το ρούμι, το χυμό λάιμ, τη βανίλια, το απόσταγμα αμυγδάλου και τη φλούδα του λάιμ. Συνεχίζουμε με τα αποξηραμένα φρούτα, το κρασί και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες.

Ψήνουμε για 80-90 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή προαιρετικά το στολίζουμε με ζαχαρόπαστα ή απλό γλάσο 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'