Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρέας πορτοκαλάτο της κατσαρόλας, με πιλάφι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκρέας λεμονάτο, κρέας με χυμό εσπεριδοειδών, τζίντζερ, μαγειρευτό της κατσαρόλας, πιλάφι

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τα μεσημέρια της Κυριακής ανήκουν στην οικογένεια και στους στενούς σου φίλους και στο τραπέζι βγαίνει κρέας. Λέμε τώρα προσπαθώντας να επαναφέρουμε παλιές αγαπημένες συνήθειες που έχουν αλλάξει πολύ. Τέλος πάντων στην παρέα μας, το διατηρούμε αυτό. Και εμείς έχουμε κάνει αλλαγές, που όμως αφορούν βασικά τις συνταγές και όχι τόσο το τελετουργικό.

Το κρέας λεμονάτο, για παράδειγμα, είναι ένα κλασικό κυριακάτικο φαγητό, που με απωθεί (ειδικά με ρύζι νοσοκομειακό στο πλάι) εκτός κι αν το έχει μαγειρέψει ο αγαπημένος μου φίλος, ο ΜΜ, που καλύτερο φίλο μάγειρο οικιακό (γιατρός είναι  ο άνθρωπος) δεν έχω, και θα σας πω τα μυστικά του μόλις χειμωνιάσει λίγο.

Και να που με καλεί η Κική, την περασμένη Κυριακή και όχι δεν μπορώ να πω. Όταν μάλιστα είπε πως θα φτιάξει και ένα ρύζι με …αποτέλειωσε. Αλλά όταν έβαλα την πρώτη μπουκιά στο στόμα αναστέναξα από τη νοστιμιά. Και σας έχω εδώ τη συνταγή.

Παίρνουμε κρέας (περίπου 1- 1,5 κιλό για 6 μερίδες), χτένι κατά προτίμηση, που είναι νόστιμο και μαλακό, και το σοτάρουμε καλά καλά σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Και το σβήνουμε με τον χυμό δύο μεγάλων πορτοκαλιών και ενός μικρού λεμονιού.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού (τα έχουμε πλύνει και ξύσει πριν τα στίψουμε), λίγο λεμονοθύμαρο (ή ρίγανη), 1 κ.τ.γλ. σκόνη τζίντζερ και κλείνουμε το καπάκι της χύτρας ταχύτητας. Αν έχουμε. Εγώ πάλι δεν τη χρησιμοποιώ ποτέ. Καπακώνω και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Και αν χρειάζεται προσθέτω λίγο χυμό ακόμα ή νερό.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Στο τέλος, αν το ζουμί είναι πολύ, βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει.

Σερβίρουμε με ρύζι φορμαρισμένο σε φλυτζάνι του τσαγιού, μια μεγάλη ντοματοσαλάτα και δροσερό μοσχοφίλερο γιατί τα εσπεριδοειδή αρώματά του ταιριάζουν πολύ με αυτό το φαγητό.

Tips

1. Προαιρετικά προσθέτουμε και μια κουταλιά μαρμελάδα εσπεριδοειδών, ξέρετε από αυτές που μας περισσεύουν πάντα στο ψυγείο και μένουν στον πάτο του βάζου. Προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε το βάζο και ανακινούμε καλά να διαλυθεί και το ρίχνουμε το φαγητό ενώ βράζει. Κανείς δεν θα το καταλάβει αλλά θα του δώσει περίσσια νοστιμιά

2. Για το πιλάφι βάζουμε ρύζι μπασμάτι ή ανάμεικτο με άγριο ρύζι (ή ό,τι άλλο έχουμε στο ντουλάπι). Και το κόλπο της Κικής που το κάνει πολύ πολύ νόστιμο: Δεν βράζει το ρύζι σε πολύ νερό που το σουρώνει μετά.  Μετράει το νερό και αντικαθιστά ένα μέρος του με ζουμί από το φαγητό. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'