Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Απολαύστε τα καλά του γιαουρτιού χωρίς τη λακτόζη

της Κικής Τριανταφύλλη WikiΜΕΒΓΑΛ, ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free, γιαούρτι, σμούθι, frozen yogurt, παγωτό ξυλάκι

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Δεν υπάρχει πιο ευχάριστο σνακ, πρωινό ή ελαφρύ γεύμα από ένα γιαούρτι Only χωρίς λακτόζη της ΜΕΒΓΑΛ, λευκό ή με φρούτα! Γιατί όμως χωρίς λακτόζη; Τα νέα γιαούρτια της ΜΕΒΓΑΛ είναι ιδανικά όχι μόνο για όσες όσους φροντίζουν τη σιλουέτα τους αλλά και για εκείνες και εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, που είναι η λακτόζη, και οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης. Η λακτάση είναι ένζυμο, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου και αποδομεί τη λακτόζη σε γαλακτόζη και γλυκόζη, μονοσακχαρίτες, οι οποίοι στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αξιοποιούνται από τον οργανισμό σαν πηγή ενέργειας.

Οταν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση, η λακτόζη προχωράει στο παχύ έντερο, όπου τα εντερικά βακτηρίδια την μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, με ταυτόχρονη παραγωγή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου). Αυτά τα αέρια προκαλούν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσπεψία, κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια.

Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η έκταση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, γι' αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.

Το γιαούρτι θεωρείται ασφαλές, διότι ο οργανισμός το επεξεργάζεται, έτσι ώστε να γίνει εύπεπτο. Τα βακτήρια που περιέχει στο γιαούρτι αναλαμβάνουν το ρόλο του ενζύμου το οποίο απουσιάζει και χωνεύουν για λογαριασμό μας αρκετή ποσότητα από το σάκχαρο του γάλακτος.

Ιδανικό για όσους προσέχουν και δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον εαυτό τους με θερμίδες ή και «φουσκώματα» είναι το γιαούρτι Only lactose free 2% ή 0% της ΜΕΒΓΑΛ, από ολόφρεσκο Μακεδονικό γάλα, με μόλις 108 και 74 θερμίδες ανά κύπελλο αντίστοιχα.

Όμως εκτός από το λευκό lactose free γιαούρτι, η ΜΕΒΓΑΛ καινοτομεί προσθέτοντας στη σειρά Only lactose free και γιαούρτι με φρούτα, το πρώτο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Κυκλοφορεί σε συσκευασία 2Χ170g (και on pack προωθητική ενέργεια με  έκπτωση 40 λεπτά), σε δύο γεύσεις, φράουλα και ροδάκινο – βερίκοκο.

Τα ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free αποτελούν από μόνα τους ένα ελαφρύ, υγιεινό και απολαυστικό γεύμα, όμως μπορούν να γίνουν και η βάση για ένα σωρό γλυκά. Μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε στις συνταγές σας το γιαούρτι με γιαούρτι Only lactose free της ΜΕΒΓΑΛ, ή να δοκιμάσετε τις συνταγές που σας προτείνουμε.

Σμούθι με ροδάκινο και ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free γιαούρτι με γεύση ροδάκινο βερίκοκο

  • 2 ροδάκινα (ή 1 ροδάκινο και 2 βερίκοκα) καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κύπελο (170 γρ) Only lactose free γιαούρτι ροδάκινο βερίκοκο
  • 4-5 παγάκια ή ¾ φλ τριμμένο πάγο
  • 2 κ.τ.γλ. μέλι (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
  • 2 φυλλαράκια δυόσμο

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα φρούτα μαζί με το γιαούρτι και το μέλι μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Ρίχνουμε τα παγάκια στο μείγμα και ξαναχτυπάμε για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα

Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μια φέτα ροδάκινο, ένα φυλλαράκι δυόσμο και λίγη κανέλα σκόνη

Ξυλάκι παγωτό με ακτινίδιο και γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free 2%

  • 3 ακτινίδια
  • 2 κυπελάκια γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free 2%
  • 1 κ.τ.σ μέλι
  • 1 βανιλίνη

Ξεφλουδίζουμε τα ακτινίδια, κόβουμε το ένα σε λεπτές ροδέλες και κάθε μία ροδέλα στα δύο και αφήνουμε τα κομματάκια στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τα άλλα δύο φρούτα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με ελάχιστο νερό.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.

Μοιράζουμε την κρέμα σε φόρμες για παγωτό ξυλάκι, προσθέτοντας σε κάθε μία και 1-2 μισές ροδέλες ακτινίδιο

Αφήνουμε τις φόρμες στην κατάψυξη για μερικές ή όλη τη νύχτα.

Frozen yogurt βανίλια με ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free 2% και πολύχρωμη τρούφα 

  • 4 κυπελάκια γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ Only lactose free 2%
  • 3 κ.τ.σ. μέλι
  • 1/2 λοβό βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.τ.σ. χρωματιστή τρούφα ζαχαροπλαστικής

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το γιαούρτι με το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 3 κτ.σ. χρωματιστή τρούφα και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο.

Το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες, το βγάζουμε, το ξαναχτυπάμε με το μίξερ χειρός (για να σπάσουν τα κρυσταλλάκια) και το ξαναβάζουμε όλη τη νύχτα στην κατάψυξη. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ακόμα λίγη χρωματιστή τρούφα

Σημείωση

Με τον ίδιο τρόπο και με μόνο δύο υλικά (γιαούρτι και φρούτα) μπορούμε να κάνουμε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Χτυπάμε στο μπλέντερ γιαούρτι Only lactose free 2% ή 0% της ΜΕΒΓΑΛ με ή χωρίς φρούτα μαζί με μερικά φρούτα της αρεσκείας μας και προαιρετικά λίγη ζάχαρη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο ή σε φόρμες σιλικόνης για παγωτό ξυλάκι. Αν πάλι δεν έχουμε φόρμες σιλικόνης, χρησιμοποιούμε πλαστικά ποτηράκια και απλά ξυλάκια παγωτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'