Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Τα Κρητικά: μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μελιτζάνες στον φούρνο, του καλοκαιριού

της Μαρίλης Κουβαρά Συνταγέςμελιτζάνες, μοτσαρέλα, ιμάμ μπαϊλντί, παρμεζάνα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Καλοκαίρι και τα πιο αγαπημένα λαχανικά κάνουν την εμφάνισή τους, γεμίζοντας τις κουζίνες με ζωντανά χρώματα, μοναδικά αρώματα και υπέροχες γεύσεις.

Ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και φυσικά μελιτζάνα, η αγαπημένη της εποχής.

Αν και Ινδή στην καταγωγή, η μελιτζάνα λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το τουρσί στις Αραβικές χώρες, στο ιμάμ μπαϊλντί της Τουρκίας και από το δικό μας γλυκό μελιτζανάκι και τη μαρμελάδα στη Βόρεια Αφρική στο σουφλέ της Προβηγκίας και την ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα.

Ιμάμ μπαϊλντί και μελιτζάνα με παρμεζάνα σκέφτηκα και είπα να συνδυάσω τις δύο αγαπημένες μου συνταγές με κύριο υλικό τις μελιτζάνες. Το αποτέλεσμα: Ελαφρύ, αφού οι μελιτζάνες είναι ψητές, αλλά χωρίς να στερείται καθόλου τη γλυκιά γεύση που θα έδινε το τηγάνισμα.

Καλοκαιρινές μελιτζάνες λοιπόν, με κάτι από ιμάμ και κάτι από μελιτζάνες με παρμεζάνα!

Μελιτζάνες στον φούρνο, του καλοκαιριού

Υλικά

  • 7-8 μέτριες μελιτζάνες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 συσκευασία σάλτσα ντομάτας (500γρ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ζάχαρη
  • λίγη ρίγανη ξερή
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 125γρ. mozzarella φρέσκια (1 μπάλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι, αφού τις αλατίσουμε ελαφρά, για να ξεπικρίσουν. Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα. Ξεπλένουμε και τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30’ στους 180 βαθμούς, γυρίζοντάς τις περίπου στο μισό του χρόνου.

Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το λιωμένο σκόρδο. Αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Αλέθουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ, για να γίνει λεία και να μην έχει κομμάτια κρεμμυδιού. Έτσι, θα είναι εξίσου νόστιμη, αλλά θα έχει πιο ελαφριά αίσθηση όταν τη φάμε.

Σ’ ένα ταψί, βάζουμε λίγη σάλτσα, ίσα ίσα να καλυφθεί η επιφάνειά του. Στρώνουμε εναλλάξ μελιτζάνες, σάλτσα, παρμεζάνα και ψιλοκομμένο βασιλικό, μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αφού κάνουμε την τελευταία στρώση, προσθέτουμε τη mozzarella σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 30’.

Tip

Αν σας περισσέψει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το φαγητό σαν σάλτσα για ζυμαρικά, ιδανικά ριγκατόνι. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο βασιλικό και θα έχετε ένα τέλειο πιάτο με ό,τι σας έμεινε την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες