Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπανακόπιτα με πράσο και φινόκιο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσπανακόπιτα, φινόκιο, εύκολη πίτα, πράσο, σπανάκι, χορτόπιτα

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σήμερα το μενού έχει σπανακόπιτα, η οποία είναι κατά βάση χορτόπιτα, αφού δεν περιέχει τυρί. Θα μου πείτε τώρα, δεν θα γινόταν πιο νόστιμη αν έβαζα και λίγο τυράκι;

Ελα όμως που ο Δ. δεν τρώει τυρί, και βέβαια δεν μπορούσα να καθίσω να φάω ολόκληρη πίτα μόνη μου (δηλαδή μπορούσα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...) οπότε την προσάρμοσα στο γούστο του. Τον ξεγέλασα όμως λίγο και πρόσθεσα ελάχιστο πεκορίνο, αλλά δεν το έβαλα μέσα στην γέμιση, έκανα μία μικρή τσαχπινιά!

Επειδή όμως τα σπανάκια από μόνα τους είναι λίγο βαρετά σαν γεύση, σκέφτηκα να  προσθέσω φινόκιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσο.

Φέτος άρχισα να βρίσκω ωραίο, φρέσκο και ζωντανό φινόκιο και στην λαϊκή και δεν μπόρεσα να του αντισταθώ. Το ξέρω βέβαια ότι τα πράσα δεν είναι πλέον στην εποχή τους, αλλά προσθέτουν γλύκα στο φαγητό και γι' αυτό φροντίζω να καταψύχω πάντα μία ποσότητα στο τέλος της σεζόν τους, ώστε να τα έχω διαθέσιμα να τα χρησιμοποιήσω ακόμη και κατά την διάρκεια της ζεστής περιόδου του χρόνου.

Χορτόπιτα με πράσο, σπανάκι και φινόκιο

Δόση: για 8 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη

Υλικά

  • 6 φύλλα για πίτα χωριάτικα

Για την γέμιση  

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο,
  • 1 μεγάλο πράσο,
  • 1/2 φινόκιο (μέτριο σε μέγεθος),
  • 1 κρεμμύδι ξερό,
  •  3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
  • αλάτι,
  • 4 αυγά,
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Για το ψήσιμο  

  • ελαιόλαδο,
  • 50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο,
  • 1 κρόκο αυγού,
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Προετοιμασία 

Καθαρίστε, πλύντε και στραγγίστε καλά τα σπανάκια.

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το πράσο, το φινόκιο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.

Σε μία σωτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σωτάρετε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν προσθέστε το πράσο, το φινόκιο και τέλος τα σπανάκια. Σωτάρετε μέχρι να μαραθούν όλα τα λαχανικά και να εξατμιστεί το ζουμάκι που θα βγάλουν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.

Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μίγμα στα σωταρισμένα λαχανικά και αναμείξτε.

Οδηγίες για να φτιάξετε σπιτικό φύλλο θα βρείτε εδώ. Τα φύλλα τα ανοίγουμε σε διάμετρο περίπου 40 εκ.

Στρώστε 3 λαδωμένα φύλλα μέσα σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. Τα φύλλα δεν τα τεντώνουμε, αλλά τα βάζουμε σουρωτά, ώστε να εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσα τους, να ψηθούν καλύτερα και να γίνουν πιό τραγανά. Προσθέστε την γέμιση και καλύψτε με 2 λαδωμένα φύλλα. Σκορπίστε το τριμμένο τυρί και σκεπάστε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο θα λαδώσετε επίσης καλά. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων που περίσσεψαν προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσετε τον κόθρο της πίτας.

Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει ωραία (περίπου 45 λεπτά).

Σερβίρετε την πίτα ζεστή.

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'