Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αν είν' η σοκολάτα αμαρτία

της Αναστασίας Λαμπρία ΣυνταγέςΠρωτοχρονιά, σοκολάτα, φουντούκια, γλάσο

Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς μιλάω (και παραμιλάω γι αυτό ειδικά το γλυκό). Δεν θέλω αντιρρήσεις, προλαβαίνουμε. Δεν χρειάζεται όλα να είναι προγραμματισμένα πια από μέρες πολλές.

Photo: thekitchn.com
Photo: thekitchn.com

Θέλετε κι άλλο επιχείρημα; Από τότε που ο αναρχίζων για την εποχή του Ντούζαν Μακαβέγιεφ μας κέρασε το Sweet Movie και τη βουτιά στη σοκολάτα και εσχάτως η Θάλεια Τσιχλάκη έγραψε για τα Λάγνα μαθήματα ζωγραφικής  διευρύνθηκε ο ορίζοντας. Μμμμμ σε βλέπω να ενδιαφέρεστε ξαφνικά. 
Μα τι νομίζετε; Ότι τον πόθο τον διεγείρουν κόκκινα στρινγκ με ψευτομπριγιαντάκια και μπόξερ που στη θέση του πέους είναι ο σκούφος του Άη Βασίλη;

Εμπρός, ανασκουμπωθείτε, πολύ εύκολα και διόλου περίπλοκα θα χετε φτιάξει κάτι που θα ξεσηκώσει τους παρισταμένους:

Η αμαρτωλή σοκολάτα

  • 6 αυγά, χωρισσμένα ασπράδια από κρόκους
  • μια πρέζα αλάτι
  • 125 γρ, μαλακό ανάλατο βούτυρο
  • 400 γρ. λιωμένη τζαντούγια
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ Frangelico ή ρούμι
  • 100 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ λιωμένη κουβερτούρα

Για το αμαρτωλό γλάσο:

  • 100 γρ ολόκληρα φουντούκια
  • 124 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ Frangelico ή ρούμι
  • 125 γρ. κουβερτούρα

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με την τζαντούγια κι έπειτα ρίχνουμε το λικέρ
Τους κρόκους,και τα τριμμένα φουντούκια. Σειρά έχει η λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος με τις γνωστές μαλακές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω προσθέτουμε τα ασπράδια μαρέγκα σταδιακά.
Ρίχνουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί (των 23 εκ.) και το ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρις ότου αρχίζει να ξεκολλάει από τα εσωτερικά τοιχώματα.
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

Ψήνουμε τα φουντούκια σε ένα σκέτο τηγάνι μέχρι το άρωμά τους να αρχίζει να σας παίρνει το νου.
Κουνάμε συνεχώς το τηγάνι για να μην αρπάξουν από τη μια και μείνουν ωμά από την άλλη. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο και τα αφήνουμε οπωσδήποτε να κρυώσουν!
(Αν προστεθούν ζεστά θα αφήσουν το λάδι τους μέσα στη γκανάς.)
Σε μια βαριά απλωτή κατσαρόλα, ανακατεύουμε, πάνω σε χαμηλή φωτιά, την κρέμα, το λικέρ και την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, αποσύρουμε από τη φωτιά και πάλι ανακατεύουμε ώστε το γλάσο να είναι αφράτο και μεστό για να καλύψει ηδονικά το γλυκό.
Αναποδογυρίζουμε το χλιαρό πλέον προσεκτικά  σε μια μεγάλη πιατέλα. Το λούζουμε αναστενάζοντας με το γαργαλιστικό γλάσο και το στεφανώνουμε με τα ψημμένα φουντούκια.

( Η συνταγή, για οκτώ πεινασμένα άτομα, είναι της Nigella Lawson). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'