Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ουράνια γεύση, επίγεια βεβήλωση

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγές

Ίσως είναι το πιο κακοποιημένο έδεσμα εν Ελλάδι, μετά τον μουσακά. Κρέμα πηχτή σαν τούβλο με γεύση αλευρώδη, λασπωμένα ζυμαρικά, λιγοθυμισμένος, βαρύς καβουρδισμένος κιμάς και κρούστα παχιά σαν χαλί που δεν τινάχτηκε ποτέ.  Αχ παστίτσιο, ελληνοπρεπέστατο πιάτο με ιταλιανιάτε όνομα που όμως ως φαγητό στην μάνα των πάνφρεσκων υλικών γείτονα χώρα, δεν λέει τίποτα. Τίποτε στην γαστρονομία - πολλά στη ζωγραφική).

Ευκαιρία να πάρει εκδίκηση τώρα χάρη στον άγιο πατέρα που το φερε (όπως το φερε!) στην επικαιρότητα. Οι μισοί έγκωσαν τις τελευταίες μέρες  επί των πολλαπλώ ακούσματι του ονόματός του (είναι αυτοί οι μισοί που έχουν χορτάσει από την κακοποίηση του υπέροχου πιάτου) οι άλλοι μισοί ξερογλείφονταν γιατί ονειρεύονταν το παστιτσάκι τους έτσι ακριβώς όπως πρέπει ναναι: δαντελένια κρούστα μυρωδάτη, κρέμα πλούσια αλλά τόσο μα τόσο αφράτη, πάστα που να χαϊδεύεται ηδονικά και να μπλέκεται τσαχπίνικα με τον κιμά. Ζουμερό, χορταστικό, ευωδιαστό.

Ιδού λοιπόν οι θεϊκές εντολές που εξασφαλίζουν παραδεισένια εμπειρία.

Κρέμα μπεσαμέλ: Ποτέ μα ποτέ έτοιμη. Συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως. Φρέσκο γάλα πλήρες, καλό βούτυρο, αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και αλεύρι. Μη φοβάστε τη μπεσαμέλ! Έχετε στο νου σας ότι θέλετε μια κρέμα πηχτή αλλά όχι στόκο για τα τζαμιλίκια του σπιτιού. Καλύτερα να τρέξει ανάμεσα στα μακαρόνια-κιμά παρά να σταθεί σαν τσιμεντένια πλάκα. Και στο τέλος, ρίξτε της 2-3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα, λευκό πιπέρι. Καθώς την απλώνετε ανοίξετε τρυπούλες στο μίγμα για να διεισδύσει στα κατώτερα στρώματα...

Κιμάς: μην τον καβουρδίζετε μέχρι να γκανιάσει. Κρεμμύδι, λίγο ελάχιστο καρότο σε μικρές ροδελίτσες κομμένες στη μέση, ένα ξύλο κανέλας, 2-3 μπαχάρια, φρέσκια κατά το δυνατόν ντομάτα. Σβήστε τον με λίγο λευκό κρασί και αφήστε τον οπωσδήποτε με ζουμάκι.

Η πάστα: οι πιο παραδοσιακοί ομνύουν στο όνομα των μακαρονιών με την τρύπα. Εντάξει αλλά πάμε παρακάτω: και με φαρδιές ταλιατέλες και με μαφαλντίνες (ταλιατέλες κατσαρές στις άκρες τους) φτιάχνεται ωραίο παστίτσιο. Βράστε οπωσδήποτε τουλάχιστον 3-4 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία.

Το παστίτσιο – τουτέστιν το σμίξιμο ανόμοιων υλικών: η εκδοχή στρώσεις στρώσεις μόνο πλήξη μπορεί να προκαλέσει. Ανακατέψτε μέσα στο σκεύος που θα φουρνιστεί το φαγητό μαλακά την πάστα με τον ζουμερό κιμά. Πασπαλίστε με τυράκι και ανακατέψτε πάλι ελαφρά. Η κρέμα ξαπλώνει νωχελικά στην επιφάνεια και την καλύπτει συννεφένια.

Το φούρνισμα: στη μέση του φούρνου, όχι αέρας αλλλά πάνω-κάτω, 200 βαθμοί έως ότου χρυσοκοκκινίσει η κρέμα. Κρίσιμο σημείο: δεν σβήνουμε ποτέ τον φούρνο και αφήνουμε μέσα στα σπλάχνα του το φαγητό – αυτό το λασπώνει. Σβήνουμε και μισανοίγουμε την πόρτα ή βγάζουμε από τον φούρνο μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα (45 λεπτά περίπου).

Βοήθειά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'