Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοτόπουλο ψημένο πάνω σε ροδέλες πορτοκαλιού

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκοτόπουλο, ψητό κοτόπουλο, γάστρα

Μια δροσερή IPA ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Μια δροσερή IPA ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σας αρέσει το κοτόπουλο; Εμένα καθόλου και όταν κάνω δίαιτα η ημέρα του κοτόπουλου είναι από τις χειρότερές μου. Και αν είναι υποχρεωτικό τότε τρώω μόνο μπούτι, στήθος ποτέ. Ασε που δεν είναι και καθόλου φωτογενές, είδατε τι χάλια που βγήκαν οι φωτογραφίες, παρόλη την τρομερή νοστιμιά του φαγητού!

Σήμερα, όμως, έσωσε την κατάσταση η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος Γεωργία Παπανδρέου, θεά μαγείρισσα του κοτόπουλου, που καταφέρνει να το κάνει πάντα εξαιρετικό. Μάλιστα, έφαγα στήθος κοτόπουλου για πρώτη φορά στη ζωή μου (εκτός από τις φορές, που το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και το «βασανίζουμε» με μπόλικη σάλτσα σόγιας και χυμούς εσπεριδοειδών, πριν το βάλουμε στο τηγάνι) και ενθουσιάστηκα από τη νοστιμιά.

Καθόλου φωτογενές ψητό κοτόπουλο (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Καθόλου φωτογενές ψητό κοτόπουλο (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Πώς το θέλεις; Σκέτο με σαλάτα, φωνάζει στο αυτί μου την απάντηση η γιατρός μου Μαργαρίτα Προβατά, χωρίς την περιοδική βοήθεια της οποίας (κάθε φορά που ξεφεύγω με επαναφέρει στην τάξη) δεν θα μπορούσα να σύρω τα πόδια μου.  

Σκέτο, στο δικό μου μυαλό, σημαίνει ότι αλείφω το κοτόπουλο με λαδολέμονο, το αλατοπιπερώνω, και το ψήνω στη σχάρα, η ρίγανη μπαίνει στο τέλος. Απαπαπα, δεν φεύγει η κοτοπουλίλα, διαμαρτύρεται η Γεωργία, ζώνεται την ποδιά, ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας, κατεβάζει μπαχαρικά και άλλα χρειώδη και βάζει μπρος.   

Το κοτόπουλο ήταν σχετικά μεγάλο οπότε ζήτησε από τον χασάπη να το καθαρίσει καλά και να το κόψει σε μερίδες για να ψηθεί πιο εύκολα.

Κοτόπουλο με μπόλικη σαλάτα (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Κοτόπουλο με μπόλικη σαλάτα (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κοτόπουλο ψητό πάνω σε ροδέλες πορτοκαλιού

Υλικά

  • 1 μέτριο κοτόπουλο (με την πέτσα του)
  • 3-4 πορτοκάλια
  • 1 πορτοκάλι, χυμός
  • 2 μικρά λεμόνια, χυμός
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο κάρι
  • Κονιάκ
  • Ελαιόλαδο
  • Μουστάρδα (προαιρετικά)
  • Λίγο φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο και απλώνουμε επάνω τα πορτοκάλια κομμένα σε ροδέλες. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου (δεν αφαιρούμε την πέτσα) και τα τρίβουμε με τη φλούδα από τα λεμόνια που έχουμε στύψει. Αλατοπιπερώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στις ροδέλες του πορτοκαλιού, στο ταψί. Ανακατεύουμε λίγο ελαιόλαδο με τον χυμό των λεμονιών και ενός πορτοκαλιού, λίγο κονιάκ, μουστάρδα κάρι, ρίγανη, κόκκους μαύρου πιπεριού και το τριμμένο τζίντζερ.  Περιχύνουμε το κοτόπουλο, το σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 1,5 ώρα στον αέρα. Στο τέλος αφαιρούμε το λαδόχαρτο, γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ροδοψηθούν.

Σημειώσεις

-Μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο με το πορτοκάλι και στη γάστρα, στο τελευταίο μέρος την ξεσκεπάζετε για λίγο

-Αντί για κοτόπουλο μπορείτε να ψήσετε ένα κομμάτι γαλοπούλα, γίνεται εξίσου νόστιμη.

-Ξεφουρνίζετε και πάτε για μπάνιο. Επιστρέφοντας υπάρχει έτοιμο ένα τέλειο φαγητό

-Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο με μια πλούσια σαλάτα

-Και αν δεν κάνετε τη δίαιτα του νερού... το συνοδεύετε με μια IPA (Indian Pale Ale). Τα αρώματά της του ταιριάζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'