Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κρέμα ξινομυζήθρας

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΜήλος, μοσχαράκι κοκκινιστό, ξινομυζήθρα, Βασίλης Παπικινός, Βρετανοί σεφ, Αλευρόμυλος, Παρασπόρος Μήλου

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Πριν από δύο χρόνια με την ευκαιρία του Delicious Milos γνωρίσαμε μια «άλλη» Μήλο. Νιώσαμε τη ζεστασιά και την φιλόξενη διάθεση των Μηλιών, δοκιμάσαμε τα μοναδικά προϊόντα τους, γνωρίσαμε από κοντά τον πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού. Ετσι όταν ήρθε η ανακοίνωση του Public ότι ο χορός της γεύσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα με την μηλέικη κουζίνα η χαρά μας ήταν μεγάλη και έγινε διπλή όταν ήρθε η πρόσκληση για την εκδήλωση.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Παρών ένας αεικίνητος εκπρόσωπος της Μήλου, ο Βασίλης Παπικινός, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Αλευρόμυλος» στον Παρασπόρο (λίγο έξω από τον Αδάμαντα στον δρόμο για τα Πολλώνια), εκεί όπου ο παππούς του λειτουργούσε παλιότερα τον τελευταίο αλευρόμυλο του νησιού. Ο Παπικινός, άριστος γνώστης της μηλέικης κουζίνας και γενικότερα της κυκλαδίτικης γαστρονομικής παράδοσης, παλεύει με πάθος να την κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Φυσικά, στο εστιατόριό του χρησιμοποιεί πρώτες ύλες μηλέικες: τοπικά ζυμαρικά που φτιάχνει στο εργαστήριό του, κρεατικά και τυροκομικά από ντόπιους παραγωγούς, ψάρια από φίλους του ψαράδες, κηπευτικά από το βιολογικό μποστάνι του πεθερού του. Να σας πω την αλήθεια μού είναι αδύνατον να ξεχάσω τη γεύση, που έχει το κατσικάκι με μηλέικο μπελτέ (ψήνεται μέσα σε γάστρα στον ξυλόφουρνο), τα μηλέικα σκορδολάζανα και οι μελιτζάνες με την ξινομυζήθρα. Αχ…  

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Τέλος πάντων τις προάλλες στο πάσο του Public Café μάς περίμεναν απλωμένα εκλεκτά μηλέικα εδέσματα: τυριά (σκοτύρι, ξινομυζήθρα, μανούρα και ξερό λαδοτύρι), τα κρασιά του Κωσταντάκη, πιταράκια με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από κεφαλοτυρί, κρεμμύδι και φρέσκο δυόσμο, και φλαουνάκια, τα διάσημα μηλέικα χορτοπιτάκια με φρέσκα χόρτα και σταφίδες, που παρασκευάζονται και ταξιδεύουν καθημερινά από το νησί στο Public Café μέχρι της 15 Ιουνίου που θα κρατήσει η εκδήλωση, αμυγδαλωτά και ραβιόλια από το «Γλυκοφίλεμα» της Ανεζίνας Βαμβούνη στον Αδάμαντα, και υπέροχο γλυκό του κουταλιού κουφέτο.  

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Και στην άκρη ένα πεντανόστιμο πιάτο του Αλευρόμυλου: μοσχαράκι κοκκινιστό με κρέμα ξινομυζήθρας! Πώς θα μπορούσα να φύγω χωρίς τη συνταγή; Μου την έστειλε αμέσως ο Παπικινός, και κρατήστε τη, όμως αν βρεθείτε στο Σύνταγμα μέχρι τις 15 Ιουνίου που ολοκληρώνεται ο κύκλος «Γαστρονομία των Κυκλάδων», ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του Public, στο Public Café Restaurant, δοκιμάστε τις λιχουδιές της Μήλου και θα με θυμηθείτε.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κρέμα ξινομυζήθρας

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 μικρά δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 1 κουταλιά πελτές ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 2 φυλλαράκια δάφνης
  • 1 κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. ξινομυζήθρα από κατσικίσιο γαλα
  • Κομματάκια αραβικής πίτας ή πίτα για σουβλάκι

Παρασκευή

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κρέας, το οποίο έχουμε τεμαχίσει σε μικρές μπουκιές και προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί και κατόπιν προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα με σκεπασμένο το σκεύος και κατόπιν προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον ντοματοπελτέ και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για ακόμη 1 ώρα.

Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι μαζί με την ξινομυζήθρα και το τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ελαφρά συνεχώς, μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά και αποκτήσουν χλιαρή θερμοκρασία. Σερβίρουμε ποσότητα από  το κοκκινιστό μοσχαράκι πάνω σε μικρά κομμάτια της πίτας, κατόπιν προσθέτουμε μια κουταλιά από την κρέμα γιαουρτιού ξινομυζήθρας και προαιρετικά λίγη κόκκινη γλυκιά πάπρικα για χρώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'