Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρινάδα για φιλετάκια και σουβλάκι κοτόπουλο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμαρινάδα, φιλετάκια κοτόπουλο, σουβλάκι κοτόπουλο

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Σε μια πόλη που δεν λείπουν οι σουβλακοπροτάσεις, εκείνο που αναζητάς είναι η ποιότητα. Γιατί σουβλάκι, δεν το συζητώ, τρώμε όλοι. Είναι το εθνικό μας street food, είναι φθηνό, είναι εύκολο, φαγητό κατάλληλο για όλη την οικογένεια, και εν τέλει πολύ πιο υγιεινό από οτιδήποτε άλλο, αφού και την πρωτεΐνη του έχει και τη σαλάτα του και φυσικά τη νοστιμιά του. Συμφωνεί και η διαιτολόγος μου (αρκεί να μην το παρακάνεις…)

Ο Γρηγόρης Τσακίρης, ένας από τους καλύτερους έλληνες σεφ στην επιλογή και τη διαχείριση του κρέατος, έδωσε στην Ερμίνα Βασιλειάδου πεντανόστιμες συνταγές για σουβλάκι με μπιφτεκάκια ή ψιλοκομμένα φιλετάκια από μοσχάρι ελληνικής εκτροφής, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και χοιρινό από μικρές φάρμες της Β. Ελλάδας, που σερβίρονται το καθένα με τη δική του, ξεχωριστή σάλτσα, που δοκιμάσαμε στο Εrmina’s Εrmina’s homemade souvlaki*, το καινούργιο σουβλατζίδικο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι. Δική του είναι και η μαρινάδα για φιλέτο κοτόπουλο. Δοκιμάστε τη και δεν θα χάσετε.  

Μαρινάδα για σουβλάκι κοτόπουλο

Υλικά

  • 210γρ ηλιέλαιο
  • 60γρ λεμόνι άρτυμα
  • 40γρ μουστάρδα Dijon
  • 70γρ κρεμμύδι
  • 30γρ μελάσα
  • 2γρ θυμάρι
  • 8γρ γούστερ σος (Worcestershire sauce)
  • 50γρ κρασί ροζέ
  • 30γρ μπάρμπεκιου σος (bbq sauce)

Εκτέλεση

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, και το αχνίζουμε για 10 λεπτά (το ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό μέχρι να εξατμιστεί). Στη συνέχεια το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με  τα υπόλοιπα υλικά   και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ξεπλένουμε το φιλέτο σε ένα μείγμα από νερό, λεμόνι, αλάτι και ζάχαρη, το ταμπονάρουμε και το ζυγίζουμε.  Η μαρινάδα που θα βάλουμε στο φιλέτο υπολογίζεται 5% επί του βάρος του. Για παράδειγμα αν το φιλέτο είναι 1 κιλό θα χρησιμοποιήσουμε  50γρ μαρινάδας.

Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο σε κύβους και τους βάζουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Τα περνάμε σε καλαμάκια και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου γύρω στα πέντε λεπτά από κάθε πλευρά για να μείνουν ζουμερά.

Σερβίρουμε αμέσως μαζί με μια  πλούσια σαλάτα

Tips

  1. Tην υπόλοιπη μαρινάδα την κρατάμε καλά σφραγισμένη στο ψυγείο μέχρι και 15 μέρες.
  2. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μαρινάδα στην σαλάτα που θα συνοδέψει το φιλέτο

*Το Ermina’s homemade souvlaki, στην οδό Αιόλου 19, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, είναι το καινούργιο σουβλατζίδικο της Αθήνας, που μας έχει κατακτήσει ήδη γιατί όλα τα είδη του είναι χειροποίητα φτιαγμένα με τρόπο σπιτικό, ακόμα και οι πίτες, ναι, και οι σάλτσες, φυσικά και οι φρεσκοκομμένες, «αληθινές» πατάτες, και τα κρεατικά του που είναι φρέσκα και ελληνικής εκτροφής. Και τρως τη μερίδα σου επί τόπου στους πάγκους του μαγαζιού, στην πιο ζωντανή πλατεία της πόλης, ή παίρνεις ένα χωνάκι με φιλετίνια κοτόπουλο ή χοιρινό και συνεχίζεις τη βόλτα σου (πρωτοτυπία με την υπογραφή της Ερμίνας, που είναι μάνα τεσσάρων παιδιών και ξέρει η γλύκα έχει το φαγητό στο δρόμο). Λειτουργεί κάθε μέρα από τις 12.00-23.00 και την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'