Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρμελάδα παντζάρι με τζίντζερ

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμαρμελάδα από λαχανικά, μαρμελάδα από παντζάρι, παντζάρι γλυκό, παντζάρια, τι να φτιάξω με παντζάρια, διαφορορετικές συνταγές

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το παντζάρι το είχα ήδη χρησιμοποιήσει για να φτιάξω κέικ, οπότε ήξερα ότι ταιριάζει πολύ καλά με τις γλυκιές γεύσεις. Το ερώτημα ήταν με τι μπαχαρικά να το συνδυάσω, ώστε να φτιάξω μία μαρμελάδα που να έχει την δικιά της προσωπικότητα.

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σ' εσάς, αλλά πολλές φορές, όταν δημιουργώ κάτι και ψάχνω να βρω ποιo μπαχαρικό ή συνδυασμός μπαχαρικών θα του ταίριαζε καλύτερα, ανοίγω τα βαζάκια μου με τα μπαχαρικά, έχω και το συγκεκριμένο υλικό απο την άλλη, μυρίζω μια από εδώ και μια από εκεί, και προσπαθώ να φανταστώ τους πιθανούς συνδυασμούς....

Το σίγουρο ήταν ότι το παντζάρι θα έβραζε μέσα σε χυμό πορτοκαλιού, όπως είχα κάνει και με το καρότο και το περγαμόντο. Από εκεί και πέρα θα του ταίριαζε η κανέλα, αλλά και ο αστεροειδής γλυκάνισος, ίσως και το τζίντζερ.

Τη βανίλια δεν την ήθελα, και γιατί δεν τρελαίνομαι γι' αυτήν, αλλά και γιατί την θεωρώ πιο συνηθισμένη. Τελικά κατέληξα στο τζίντζερ, και μάλιστα το φρέσκο, για να δώσει στην μαρμελάδα μια σπιρτάδα. Και της ταίριαξε πολύ.

Μαρμελάδα παντζάρι - τζίντζερ

Δόση: 1400γρ περίπου

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά 

  • 1 κιλό παντζάρια βρασμένα,
  • 2 μέτρια προτοκάλια  (200 ml), χυμός
  • 1 μήλο πράσινο,
  • 1/2 λεμόνι, χυμός
  • 850 γρ καστανή ζάχαρη demerara,
  • 1 "δαχτυλάκι" φρέσκο τζίντζερ (50γρ)

Προετοιμασία 

Καθώς είναι και η εποχή τους, χρησιμοποίησα φρέσκα παντζάρια, τα οποία πρώτα τα έβρασα μέχρι να μαλακώσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα βρασμένα, που κυκλοφορούν συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ.

Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε μικρά κυβάκια.

Καθαρίστε το μήλο και κόψτε το επίσης σε μικρά κυβάκια.

Αφαιρέστε την φλούδα από τη ρίζα του τζίντζερ και τρίψτε την σε τρίφτη με ψιλές τρύπες, ώστε να σπάσουν οι ίνες του.

Ρίξτε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βάλτε τη στη φωτιά. Μόλι πάει να βράσει και πρίν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε τη από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και μεταγγίστε σε ένα γυάλινο σκεύος.

Σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, σε επαφή με την επιφάνεια του μίγματος, ώστε να μην οξειδώνεται από την επαφή με τον αέρα. Αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, σε δροσερό μέρος.

Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα και βάλτε τη στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 15 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και πολτοποιήστε την μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ. Δεν θα την κάνετε αλοιφή, καλό είναι πάντα να υπάρχουν διακριτά κομματάκια από τα συστατικά της.

Βάλτε και πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Όσο είναι ακόμη καυτή, μοιράστε την σε βαζάκια τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει.

Βιδώστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, για να γίνει η κονσερβοποίηση.

Αφήστε την μαρμελάδα να σταθεί για 2-3 μέρες, πριν την δοκιμάσετε.

Διατηρήστε την σε μέρος κατά προτίμηση δροσερό και σκοτεινό.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'