Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαλάτα με βασιλικό καβούρι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα με λαχανικά, ανθότυρο και απάκι

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Συνταγέςτάρτα, λαχανικά, απάκι, ανθότυρος, γλυκιά μυζήθρα

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και στους κήπους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δροσερά λαχανικά του καλοκαιριού. Η χρυσή εποχή των λαχανικών είναι αναμφίβολα το καλοκαίρι. Όπου υπάρχει νερό υπάρχουν και κήποι. Μικροί παράδεισοι με αρώματα και φρεσκάδα, με γεύση και νοστιμιά, με χρώματα και σχήματα αλλά πάνω από όλα ποιότητα.

Ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πιπεριές έχουν την τιμητική τους. Αποφάσισα λοιπόν να τα συνδυάσω όλα αυτά σε μια τάρτα μαζί με απάκι, με το αγαπημένο μας αλλαντικό, και φρέσκο ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα), το μαλακό τυρί που τώρα είναι η εποχή του. Σας προσφέρω λοιπόν μια τάρτα με αγνά υλικά για όλη την οικογένεια. Μια τάρτα από την Κρήτη με αγάπη.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Τάρτα με λαχανικά, ανθότυρο και απάκι

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 200γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 50γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 50ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Ρίγανη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 30ml ελαιόλαδο
  • 100γρ. πράσο
  • ½ κόκκινη πιπέρια
  • ½ κίτρινη ή πράσινη πιπεριά
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 μελιτζάνα
  • 50ml κρασί
  • 200γρ. απάκι
  • 100γρ. φρέσκο ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα)
  • 50γρ. φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το αυγό και στη συνέχεα  ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά αφού έχουμε πλύνει και κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε λίγο να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Προσθέτουμε το απάκι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγο όλα μαζί να ψηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας για να πάρει τη θερμοκρασία. Απλώνουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε πάνω το ζυμάρι και καλύπτουμε με  μια λαδόκολλα, ανοίγουμε με το πλαστή ένα μεγάλο φύλλο. Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα. Στρώνουμε όμορφα με τα χέρια μας και κόβουμε ότι περισσεύει με ένα μαχαίρι. Τρυπάμε με ένα πιρούνι το ζυμάρι για να μην φουσκώσει και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην πανιάσει το φύλλο μας από τη γέμιση.

Στρώνουμε πάνω τη γέμιση, χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε τη τάρτα για 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες