Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παστίτσιο με ριγκατόνι, κιμά και μελιτζάνες

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςαντί για παστίτσιο, διαφορετικό παστίτσιο, ριγκατόνια παστίτσιο, παστίτσιο με μελιτζάνες, διαφορετική συνταγή για πατσίτσιο, μπεσαμέλ, συνταγή για μπεσαμέλ, γρήγορες συνταγές με μακαρόνια, συνταγές με ριγκατόνι, συνταγές για τον φούρνο, συνταγές με μελιτζάνες, κιμάς

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Οι μελιτζάνες μάς αρέσουν ιδιαίτερα και πολύ συχνά τις συνδυάζουμε με τα μακαρόνια. Η ιδέα γι'αυτό το παστίτσιο προέκυψε ουσιαστικά από την μεταφορά αυτής εδώ της μακαρονάδας με ραγκού κιμά και μελιτζάνες από την κατσαρόλα στο ταψί!

Το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό, ένα πολύ νόστιμο παστίτσιο, που ταιρίαζει με τις πρώτες (ακόμη) δροσερές ημέρες του καλοκαιριιού και αργότερα του φθινοπώρου.

Οι μερίδες, που βγάζουν οι δόσεις των υλικών τα οποία σας παραθέτω, είναι αρκετές, καθώς συνηθίζω να ετοιμάζω αυτού του είδους τα φαγητά την Κυριακή. Τότε, συνήθως, έχω περισσότερο χρόνο στην διάθεση μου, και υπολογίζω να έχουμε φαγητό για ακόμη δύο ημέρες, αφού με την δουλειά είναι δύσκολο να μαγειρεύω καθημερινά.

Μπορείτε, λοιπόν, αν θέλετε να μειώσετε τις δόσεις στο μισό.

Παστίτσιο με ριγκατόνια και ραγού με μελιτζάνες

Δόση: για 8-10 μερίδες

Βαθμός δυσκολίας: μέτρια δύσκολο

Υλικά

  • 750 gr μακαρόνια rigatoni (1 1/2 πακέτο)

Για το ραγκού

  • 3 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους, περίπου 1 κιλό
  • αλάτι χοντρό,
  • 1 κ.σ. τριμμένη μαντζουράνα,
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,           
  • 2 κρεμμύδια,
  • 2 σκελίδες σκόρδο,
  • 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο,
  • 50 γρ μπέϊκον,
  • 2 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
  • 1 κ.γ. όχι γεμάτο μαύρο πιπέρι,
  • 600 γρ σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη),
  • 1 φλ. καφέ γάλα,
  • 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  •  αλάτι

Για την μπεσαμέλ 

  • 1 lt γάλα φρέσκο πλήρες,      
  • 60 γρ βούτυρο,
  • 40 γρ σπορέλαιο (ηλιέλαιο),
  • 100 γρ αλεύρι αδύνατο,
  • λίγο αλατάκι,
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για το ψήσιμο  

  • 200 γρ τριμμένο τυρί γκούντα

Προετοιμασία 

Πλύντε και καθαρίστε τις μελιτζάνες, κόψτε τις σε κύβους, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι, βάλτε τες σε ένα τρυπητό και αφήστε τες να στραγγίσουν τα υγρά τους για περίπου μία ωρίτσα.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Ξεπλύντε τις μελιτζάνες με νερό και στίψτε τες πολύ καλά.

Σε ευρύχωρο αντικολλητικά τηγάνι βάλτε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα και τις μελιτζάνες και σωτάρετε τες, χωρίς να τις ανακατεύετε συνέχεια γιά να μην διαλυθούν, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Πασπαλίστε με την ματζουράνα και κρατήστε τες στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το ξεπλύνετε, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και βάλτε το και πάλι στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε να μαραθεί. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε ελάχιστα (1 λεπτό). Προσθέστε τον κιμά και το μπέϊκον ψιλοκομμένο και σωτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 κ.σ. πάπρικα), πιπέρι και αλάτι, την σάλτσα ντομάτας και 2 φλ. ζεστό νερό. Αφήστε να σιγορβάσει για 15 λεπτά και προσθέστε νερό αν χρειαστεί, θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι, να μην γίνει το φαγητό στεγνό. Προς το τέλος και το γάλα, αφήστε να πάρει 1-2 βράσεις. Προσθέστε τέλος τον μαϊντανό, αναμείξτε και κατεβάστε το από την φωτιά.

Ετοιμάστε την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ.

Βράστε τα μακαρόνια (οδηγίες εδώ), αυστηρά αλ ντέντε, και στραγγίστε τα αμέσως.

Πάρτε μια μεγάλη γάστρα. Στρώστε τον πάτο της με 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ. Ρίξτε απο επάνω τα μισά μακαρόνια και έπειτα τα 2/3 από το μίγμα του κιμά, ανακατεμένο με τις μελιτζάνες . Συνεχίστε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και το υπόλοιπο μίγμα του κιμά. Καλύψτε με την μπεσαμέλ και σκορπίστε τέλος το γκούντα στην επιφάνεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο πιό γευστικό τυρί, όπως κφαλοτύρι. Κλείστε το καπάκι της γάστρας.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις,  για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μιά ωραία κρούστα στην επιφάνεια.

Βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο, αφαιρέστε το καπάκι (γιά να μην συγκεντρώσει υδρατμούς) και αφήστε να σταθεί τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σερβίρετε το παστίτσιο ζεστό.

 

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'