Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαλοπούλα φιλέτο με κάστανα και πιπεριές

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Η Λίνα είναι αγαπημένη μου συμμαθήτρια από το σχολείο και η Νίκη ή αλλιώς η Πολίτισσα (όπως τη λέμε οι υπόλοιπες γιατί είναι εντελώς Πολίτισσα), αγαπημένη συνάδελφος. Μια μέρα, αποκαλύφθηκε η σχέση μας ανά δύο οπότε ήταν μεγάλη χαρά να κάνουμε πια παρέα και οι τρεις μαζί. Συνήθως μας καλεί στο σπίτι της η Νίκη -που είναι (είπαμε Πολίτισσα και άρα) καταπληκτική μαγείρισσα και οικοδέσποινα ταγμένη- με απίθανες αφορμές: τη μια για να εγκαινιάσουμε τα καινούργια ντουλάπια της κουζίνας της και την άλλη για να γιορτάσουμε την αλλαγή της βιβλιοθήκης της. Μας καλεί ακόμα και όταν είναι η δική μου σειρά γιατί τελευταία για λόγους ανωτέρω βίας δυσκολεύομαι να καλέσω φίλους μου στο σπίτι, έτσι τη «γλυτώνω» συνήθως με κρασί και γλυκό.

Θα σκέφτεστε τώρα ότι μαγειρεύει όλα αυτά τα λαχταριστά πολίτικα φαγητά και ναι έχετε δίκιο αλλά θα σας αποκαλύψω ότι συνήθως ετοιμάζει μάλλον άγνωστα πιάτα με μπόλικα λαχανικά, ψάρια (στο σπίτι της δοκίμασα για πρώτη φορά παλαμίδα στον φούρνο) και κινόα! Και την κινόα στης Νίκης την πρωτοφάγαμε και από τότε έχουμε γίνει εξπέρ, ακόμη και η Λίνα που (εντελώς άδικα, το αναγνωρίζω τώρα) της έχει βγει το όνομα της «τεμπέλας». Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν μπορούσε να τη γλυτώσει γιατί ανακαίνισε το σπίτι της και αυτή η ανανέωση έπρεπε να γιορταστεί δεόντως.

Και μείναμε άφωνες με το μενού, που ήταν υγιεινό και light όπως συνηθίζει η Νίκη. Στην τελευταία μας συνάντηση, λοιπόν, η Λίνα ετοίμασε για πρώτο σπανακοκινόα (πώς λέμε σπανακόρυζο…), για κυρίως φιλέτο γαλοπούλας με κάστανα και πιπεριές και σορμπέ μάνγκο για επιδόρπιο. Κι εγώ που στράβωσα (γιατί δεν τα πάω καλά με τη γαλοπούλα) έφαγα και δεύτερη μερίδα γιατί ήταν πεντανόστιμο! Φυσικά δεν θα μπορούσα να φύγω χωρίς τη συνταγή, την οποία έλαβα την επαύριο με e-mail και σας την παραθέτω ακριβώς για να συγκινηθείτε και να γελάσετε με την τελευταία φράση της φίλης μου που για χάρη μας μαγείρεψε α-π-ι-θ-α-ν-α.

Υ.Γ. 1 Και για να μην το παρακάνουμε με τα υγιεινά και πάθουμε τίποτα οι δύο από τις τρεις που είμαστε λιχούδες με τα όλα μας και με τα παχάκια μας, για αρχή τσιμπολογήσαμε ένα τέλειο πατέ. Για τη Νίκη ειδικά υπήρχαν στο τραπέζι τα αγαπημένα της κράκερ με νιφάδες βρώμης…

Σας φιλώ τώρα και πάω να σκεφτώ τι θα τους ετοιμάσω όταν έρθουν για weekend στο σπίτι μου στο χωριό (τόχω:, υπερπρωινό με κινόα και για μεσημεριανό μπουτάκι κατσικίσιο με πατάτες που θα πάει στο φούρνο όσο θα λιαζόμαστε στην παραλία, μια τιτανοτεράστια σαλάτα και παγωτό βανίλια)

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Φιλέτο γαλοπούλας με κάστανα

Παραγγέλνουμε 1,5 κιλό  φιλέτο γαλοπούλας (ζητάμε να το βάλουν στο δίχτυ).

Σωτάρουμε με 4 κ.τ.σ. λάδι μέχρι να κοκκινίσει από όλες τις μεριές.

Προσθέτουμε 3-4 πράσινες πιπεριές μακρόστενες κομμένες σε ροδέλες.

Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και γυρνάμε συνέχεια το ρολό για 20 - 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ρολό από τη φωτιά και -αφού κρυώσει- κόβουμε σε φέτες.

Στο υπάρχον ζουμάκι προσθέτουμε 4 κ.τ.σ. μουστάρδας, ανακατεύουμε, τοποθετούμε τις φέτες και συντηρούμε σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε μια χούφτα ψιλοκομμένα βρασμένα κάστανα (τα πουλάει ο ΑΒ), αλατοπιπερώνουμε και συγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο... (εδώ με το μάτι).

Κική μου, εσύ θα το προσαρμόσεις, εγώ σου τα γράφω εμπειρικά... έτσι τα έλεγε η μακαρίτισσα η μανούλα μου και τσαντιζόμουν επειδή δεν έδινε ακριβείς οδηγίες...

φιλάκια, Λίνα

Υ.Γ. 2 Λίνα μου δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Η συνταγή σου είναι τέλεια. Οι αναγνώστριες / αναγνώστες του Bostanistas ξέρουν απ’ αυτά. Κι αν κάτι δεν καταλάβουν θα μας ρωτήσουν Φιλιά και από μένα. Σας περιμένω στο χωριό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'