Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αγκινάρες ομελέτα

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςαγκινάρες, ομελέτα, ομελέτα με αγκινάρες

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Πήγα το Πάσχα στο χωριό και βρήκα την ευκαιρία να γυρίσω τις γειτονιές. Για να σας περιγράψω τις όμορφες εικόνες με τις αυλές και τα λουλούδια, τους ασπρισμένους τοίχους, τα καθαρά σοκάκια και τις εικόνες από τους κήπους, μπορώ να σας μιλάω με τις ώρες.

Μπορώ να σας πω και για τον κήπο της θείας μου της Δέσποινας, με τις ανθισμένες πορτοκαλιές και λεμονιές, με τα δροσερά κουκιά και τις αγκινάρες περιμετρικά του τοίχου. «Κόψε τσι όλες», μου λέει η θεία μου. «Όλες δεν γίνεται» της λέω, μόνο ένα δυο θα κόψω για μεζέ στη ρακή. «Φυλαγμένες σου τις έχω!».

Να πω την αλήθεια τέτοια ευκαιρία δεν την έχασα, δεν χαλάω και χατίρι της θείας μου, που ξέρει πόσο την αγαπώ και κάθε φορά που πηγαίνω στο χωριό την επισκέπτομαι πρώτη. Ήταν τόσες πολλές που περίσσεψαν και έφερα και στο Ηράκλειο μαζί μου.

Φεύγοντας η μάνα μου, εκτός από τα πασχαλινά γλυκά, μου έβαλε και αρκετά χωριάτικα αυγά και φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο από τον κήπο του πατέρα μου. Είναι να μην πας στο χωριό. Πάρε το ένα, πάρε και το άλλο «για τα παιδιά που είναι φρέσκα και δικά μας!», μου έλεγε και μου ξανάλεγε η μάνα μου.

Με αυτά τα υλικά βρήκα την ευκαιρία και έφτιαξα μια ομελέτα αφράτη – αφράτη με τις αγκινάρες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. «Οικολογική» 100% θα την έλεγα εγώ. Με αυγά από το κοτέτσι του χωριού και αγκινάρες της θείας μου, με κρεμμυδάκια και άνηθο από μια γωνιά του κήπου του πατέρα μου, μόνο στον παράδεισο μπορείς να βρεις τέτοια υλικά και να φτιάξεις στο άψε σβήσε ένα φαγητό, από αυτά που τρελαίνουν και τα παιδιά.

Πάμε να το απολαύσουμε!

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ομελέτα με αγκινάρες

Υλικά

  • 3-4 αγκινάρες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κουταλιά άνηθο
  • 5 αυγά
  • 100γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις τρίχες.  Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και χυμούς από δυο λεμόνια. Ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσουμε τις επόμενες.

Σε αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε για λίγο αγκινάρες, όχι να μαλακώσουν εντελώς. Σουρώνουμε και κόβουμε τις αγκινάρες σε μικρές φέτες.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο, συνεχίζουμε να σοτάρουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε μέχρι να πήξη. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τη φέτα θα την θρυμματίσουμε εκείνη τη στιγμή. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με ένα πιάτο και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Ιδανικά αυτή η ομελέτα τρώγεται ζεστή.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'