Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Οι κολοκυθοκεφτέδες θέλουν... την κρύα μπίρα τους

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςαμπελόφυλλα, ντολμαδάκια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν καθιερώσει οι νοικοκυρές την Μεγάλη Πέμπτη να φτιάχνουν ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Μία μόνο μπορεί να είναι η εξήγηση, το ότι αυτή την περίοδο τα αμπέλια, οι κρεβατίνες βγάζουν τα πρώτα τους τρυφερά φύλλα, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως συνήθως, η κρητική κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα των πρώτων υλών.

Φορτισμένη ημέρα η Μεγάλη Πέμπτη για τις νοικοκυρές, που πέρα από το φαγητό θα πρέπει να βάψουν τα κόκκινα αυγά και να ξεκινήσουν και την προετοιμασία για το πασχαλινά γλυκίσματα.

Η παράδοση λέει πως όλη την Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει «αλαδία», δηλαδή δεν καταλύεται λάδι, με εξαίρεση την ημέρα αυτή να καταλύεται οίνος λόγω της παράδοσης του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας (του Μυστικού Δείπνου). Το γεγονός ότι την ημέρα αυτή τρώνε λάδι κάποιοι το αιτιολογούν με το γεγονός ότι την Πέμπτη της περασμένης «εβδομάδας του Λαζάρου», «Bαγιοπέφτη» την λέγανε οι γιαγιάδες μας, δεν τρώγανε λάδι.

Τα ντολμαδάκια μας λοιπόν παρά το τούρκικο όνομά τους είναι ελληνικότατο φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πολλά από τα εδέσματα αυτά έχουν ελληνική καταγωγή και πιθανόν άλλες ονομασίες αλλά μετά την περίοδο της τουρκοκρατίας πήραν τις ονομασίες με τις οποίες τα γνωρίζουμε σήμερα.

Θα σας διηγηθώ μια όμορφη ιστορία που έχω ακούσει πολλές φορές, την ακούω κάθε χρόνο αυτή τη μέρα στο χωριό μου. Τότε βέβαια, την Μεγάλη Πέμπτη δεν έμενε άνθρωπος στο σπίτι που να μην πάει στην εκκλησία, άλλα χρόνια βλέπετε. Η Παναγία η Μεσοχωριανή πλημμύριζε από κόσμο με τις γυναίκες και τα παιδιά να γεμίζουν ασφυκτικά τον γυναικωνίτη. Το 1938, ένα μικρό παιδί, ο Γιάννης, βρίσκεται στο μέσο του γυναικωνίτη με τις τσέπες φουσκωμένες. Κανένας δεν κατάλαβε τι είχε μέσα ο Γιαννάκης. Μεγάλες οι βραδιές, κουραστικές για τα παιδιά. Πείνασε ο Γιαννάκης και άρχισε να τρώει από αυτά που είχε στην τσέπη του. «Ιντάνε που τρως;» ρωτούνε τον Γιαννάκη οι γυναίκες με αυστηρό ύφος. Ντολμάδες! Απαντά ήρεμα ο μικρός Γιαννάκης.

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 200γρ αμπελόφυλλα
  • 400γρ ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 1 αγκινάρα
  • 1 μικρή πατάτα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 300ml ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βάζουμε λίγα αμπελόφυλλα, τα αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου και τα τραβάμε με μια σουρωτήρι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε το ρύζι τα 150ml ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι πιπέρι και το κύμινο.

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο αμπελόφυλλα είτε από τα ζεματισμένα είτε φρέσκα για να μην μας πιάσουν οι ντολμάδες αλλά και να δώσουν έξτρα γεύση. Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η γιαγιά μου και όλες οι παλιές νοικοκυρές στον πάτο πολλές φορές έβαζαν λιανοχοχλιούς όπως τους λέμε, είναι οι λεπτοί και μικροί χοχλιοί. Η γεύση που δίνουν στους ντολμάδες είναι ανεπανάληπτη. Δυστυχώς όμως δεν είχα αυτή τη στιγμή. Έχουμε καιρό να φτιάξουμε και άλλους ντολμάδες και θα χρησιμοποιήσουμε χοχλιούς.

Παίρνουμε ένα φύλλο και στην άκρη βάζουμε περίπου μισό καναλάκι γέμιση,(ανάλογα με το φύλλο που έχουμε) διπλώνουμε τα πλαϊνά και στρίβουμε μέχρι το τέλος του φύλλου. Τοποθετούμε κυκλικά στη κατσαρόλα μας.

Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 150ml νερό. Σκεπάζουμε από πάνω με φύλλα δυόσμο και αμπελόφυλλα ή μόνο αμπελόφυλλα. Βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες μας και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Παρατηρούμε τα υγρά στη κατσαρόλα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Όταν ψηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες