Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Για την Τυροβολιά στη Μύκονο

Wiki

Τυροβολιά, το παραδοσιακό λευκό τυρί της Μυκόνου (Φωτογραφία της Βούλας Ξεναρίου από το site http://www.mykonosgastronomia.gr)
Τυροβολιά, το παραδοσιακό λευκό τυρί της Μυκόνου (Φωτογραφία της Βούλας Ξεναρίου από το site http://www.mykonosgastronomia.gr)

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste of Mykonos, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. διοργανώνει από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2019 ένα 3ήμερο αφιέρωμα για την ανάδειξη της Τυροβολιάς. Η εκδήλωση, που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφορά στην Γαστρονομία και ιδιαίτερα στην Τυροκομία της Μυκόνου. Έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης μας εκδήλωσης για την Κοπανιστή το 2014 και αυτή τη φορά έχει όχημα την Τυροβολιά, ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά τυριά του νησιού.

Η Τυροβολιά είναι το απλό λευκό τυρί που προκύπτει από την πρώτη τυροκόμηση. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με εκείνα τα λευκά τυριά που αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα στην πορεία για την κατάκτηση του πολιτισμού και της τέχνης της τυροκομίας. Είναι λευκό τυρί, μαλακό, χωρίς σχήμα και συνάμα στιβαρό και όχι ιδιαίτερα αλοιφωτό.

Η Τυροβολιά είναι το τυρί που θα βρεθεί με λίγο αλατάκι για νοστιμιά στο τραπέζι μας· είναι κυρίως αυτό που δίνει ουσία και νοστιμιά στις παραδοσιακές πίτες μας, την μελόπιτα, την κρεμμυδόπιτα· συχνά μάλιστα στη δημόσια εστίαση τη συναντάμε σε μια γέμιση, πίτας ή λαχανικών, να ολοκληρώνει με μια πινελιά τοπικότητας μια Μυκονιάτικη εποχιακή σαλάτα κ.ά. Υπό μια έννοια, λοιπόν, ανήκει στην καθημερινότητα της Μυκονιάτικης διατροφής.

Η Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων!

Από τη μια στην πρωτοπορία του Ελληνικού τουρισμού και με σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, και από την άλλη με σημαντική κτηνοτροφία και οργανωμένη τυροκομία, κερδίζει τον τίτλο και του νησιού των αντιθέσεων.

Διανύοντας το τελευταίο διάστημα έντονες καλοκαιρινές περιόδους, με όλα τα καλά τους και τις δυσκολίες τους, παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι στις κατσαρόλες μας πρέπει να μαγειρέψουμε γνήσιες καλές και νόστιμες ειδήσεις από τη Μύκονο.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου με το Taste of Mykonos (Γεύση από Μύκονο) έχει δώσει δείγμα γραφής ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 με το πρώτο μεγάλο της αφιέρωμα που αφορούσε στην Κοπανιστή, με σειρά εκδηλώσεων που έγραψαν την μικρή τους ιστορία, και με ιδιαίτερο αντίκτυπο πανελλαδικά. Βλέπε: www.tasteofmykonos.gr

Σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ, φορείς πολιτισμού, τοπικές συλλογικότητες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, παραγωγούς κ.ά., καλούμαστε να δώσουμε γεύση από Μύκονο ανοίγοντας πανηγυρικά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν και τον θερινό κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας.

Το 3ήμερο 3-5 Μαΐου 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και αφορά στην πρόσκληση γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, και bloggers στο νησί, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εστίασης, γευσιγνωσίες και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν στόχο την ανάδειξη και την γνωριμία με ένα ακόμα μυκονιάτικο προϊόν, την Τυροβολιά. Με αυτήν, καθώς και με άλλα προϊόντα του τόπου μας, θα μαγειρέψουμε πιάτα παραδοσιακά και σύγχρονα, αναδεικνύοντας μερικές από τις δυνατότητές που έχουν τα προϊόντα της τυροκομίας μας και όχι μόνο.

Η Τυροβολιά, ο γνωστός άγνωστος, μας καλεί στο κοσμοπολίτικο νησί, αρχές του Μάη, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας ακόμα σεζόν με την διαρκή εγρήγορση όλων μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα παρέχοντας στους επισκέπτες του νησιού μας τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας.

Δυο σύγχρονα και καλά οργανωμένα τυροκομεία και μια γενιά ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα με την τουριστική ανάπτυξη.

Info

www.tasteofmykonos.gr

www.mykonosgastronomia.gr

Facebook: Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Facebook: Γεύση από Μύκονο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'